veronmaksajat.fi

Voinko itse vaikuttaa siihen, millainen päivästäni tulee?

Taina Latvala
Taina Latvala

Kirjan Pitoa

Kirjailija Taina Latvala on 80-luvulla syntyneen sukupolvensa vahva ääni. Hänen esikoisteoksensa Arvostelukappale sai Kalevi Jäntin palkinnon vuonna 2007. Latvalan tuorein teos on nimeltään Torinon enkeli (2021). Seuraa Twitterissä @LatvalaTaina

Pyrin päivittäin tekemään vähintään kymmenen minuutin jooga- tai pilatestreenin. Sen jälkeen olo on heti paljon parempi kuin ennen liikuntaa: vetreä, ryhdikäs, rauhallinen.

Nykyisin treenailen useimmiten silloin, kun yksivuotias poikamme nukkuu päiväunia. Olen ihastunut muun muassa Yoga with Kassandra -nimiseen YouTube-kanavaan, jolta on löydettävissä erimittaisia joogavideoita kaiken tasoisille liikkujille.

Aamujoogavideoissaan Kassandra kehottaa katsojia yleensä miettimään jonkin aikomuksen tai suunnan (engl. intention) uuteen päivään; vaikka vain yhden sanan, jonka nämä toivoisivat ohjaavan päivän kulkua.

Kulloisestakin tilanteesta riippuen mieleeni saattaa pulpahtaa esimerkiksi tällaisia sanoja: rohkeus, ahkeruus, aikaansaaminen, rentous, lepo, sisäinen rauha.

Näin nelikymppisenä etenkin nuo kolme viimeksi mainittua ovat kovaa valuuttaa.

Intentioita miettiessä tulee välillä pohtineeksi, kuinka paljon voin itse mahdollisesti vaikuttaa päiväni muodostumiseen. Jos pystyn herätessäni omaksumaan myönteisen asenteen, voiko päivästäni tulla parempi kuin jos kurtistelisin kulmia jo aamupuurosta asti?

Entä miten paljon voin laajemmassa mittakaavassa vaikuttaa omaan onnellisuuteeni, hyvinvointiini ja menestykseeni? Missä määrin asenne ratkaisee, kuinka hyvin pärjään niin henkilökohtaisessa elämässä kuin urallanikin?

Tämä on valtava, inhimilliseen olemassaoloon liittyvä kysymys, jota kaikki varmasti miettivät ja johon jokainen luullakseni vastaa oman maailmankatsomuksensa pohjalta.

Menestyskirjailija Rhonda Byrne kirjoittaa Salaisuus-teoksessaan (suom. Kaisa Luntinen) ”vetovoiman laista” ja ihmisen omien ajatusten voimasta maailmankaikkeudessa. Byrne uskoo, että ajatukset ovat ”magneettisia” ja että ihminen luo oman elämänsä niiden avulla.

Vetovoiman laki antaa sinulle yksinkertaisesti sitä mitä ajattelet”, Byrne kirjoittaa.

Kun luin Byrnen teoksia aivan ensimmäistä kertaa (monia vuosia sitten), tämä näkökulma tuntui mullistavalta. Voisinko oikeasti ajatuksillani vaikuttaa unelmieni toteutumiseen?

Ja niitähän riitti. Ja riittää! (En oikeastaan edes uskalla paljastaa unelmiani tässä, sillä osaa niistä hellin yhä sydämessäni.)

Byrnen kirjojen innoittamana rupesin innoissani pitämään kiitollisuuspäiväkirjaa, jossa ilmaisin niin kiitollisuuden aiheita kuin haaveitani ja tavoitteitanikin.

Maailma, täältä tullaan!

Samalla huomasin vähän ahdistuvanikin ajatusten mahdista. Huomasin nimittäin, että välillä päähäni tunkeutui myös aivan hirveitä välähdyksiä, pelkoja ja uhkakuvia, joiden en todellakaan toivonut toteutuvan. Mitä minä niille tekisin?

Onneksi olen nyttemmin jo vähän rauhoittunut näiden pohdintojen osalta.

Uskon (niin kuin olen uskonut lapsesta asti), että elämä on ”suuremmas käres”. Näin asian ilmaisee Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan laihialainen alikersantti Mäkilä, kun tämä puhelee hevoselleen jatkosodan kauhujen keskellä, eteläpohjalaisella murteellaan.

Amerikkalainen kirjailija ja psykologi Dr . Henry Cloud on kirjoittanut The Secret Things of God -nimisen teoksen, jota kuvaillaan takakannessa eräänlaiseksi ”myönteiseksi kristilliseksi vaihtoehdoksi” Byrnen Salaisuus-kirjalle. Byrnenkin teos sisältää viittauksia kristinuskoon ja Raamatun opetuksiin, mutta Cloudin kirjan ytimessä korostuu nimenomaan usko ja luottamus Jumalaan.

Kukin turvautuu siihen, mikä itsestä tuntuu oikealta. Joku rukoilee, toinen meditoi, kolmas pitää onnenkiveä taskussaan. Neljäs tekee kaikkia näitä.

Vaikka uskon korkeampaan voimaan, ajattelen myös, että ihmisen omalla asenteella ja suhtautumistavalla on merkitystä. Ainakin pystymme vaikuttamaan siihen, kuinka hyvällä tuulella nousemme sängystä aamuisin.

Saksalainen kirjailija ja elämäntaitovalmentaja Ruediger Schache puhuu teoksessaan Sydänmagneetti - Vetovoiman salaisuus (suom. Anne Mäkelä) ihmisessä vaikuttavasta voimasta, ”sisäisestä magneetista”, sekä myös ”sisäisestä kytkimestä”, jonka avulla ihminen voi säädellä vetovoimaansa haluamaansa suuntaan.

”Voit säätää kytkimen täysin oman mielesi mukaan: ’uhrista’ ’toimijaksi’, ’lapsellisesta tyypistä’ ’mieheksi’, ’ujosta’ ’itsevarmaksi’, ’riippuvaisesta’ ’vapaaksi’. Kytkin on ajatusleikki, mutta samalla hyvin toimiva työkalu”, Schache kuvaa.

Amerikkalainen psykologi ja hyvinvointivalmentaja Arlene K. Unger tarkastelee kirjassaan Rohkeus (suom. Eero Sarkkinen) muun muassa ihmisen ”sisäistä ääntä”. Hänen mukaansa on tutkimusnäyttöä siitä, että myönteinen sisäinen ääni ja voimalauseiden hyödyntäminen voivat vaikuttaa positiivisella tavalla kykyymme suoriutua asioista.

”Sillä tavalla, jolla puhumme itsellemme, voi olla suuri merkitys rohkeutemme kannalta”, Unger toteaa.

Tämä on hyvä muistaa aina uuden päivän alkaessa, istuupa sitten joogamatolla tai ruuhkabussissa matkalla töihin.  

Taina Latvala 

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan seitsemän ynnä yhdeksän?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit