veronmaksajat.fi

Onko vuosieläkkeesi alle 40 000 euroa? Ennakonpidätysprosenttisi voi olla liian suuri

Janne Kalluinen

Verolaskelmat hallussa

Janne Kalluinen on Veronmaksajien ekonomisti, joka odottaa ensimmäistä ammattilaissopimustaan jalkapalloilijaksi. Sillä välin hän tekee verolaskelmia. Seuraa Twitterissä  @jannekalluinen

Hallitus päätti kuluvan vuoden keväällä kansaneläkeindeksin (KEL-indeksi) ylimääräisestä tarkistuksesta kesken vuotta. Tarkistus astui voimaan elokuun alussa ja se korotti monia KEL-indeksiin sidottuja etuuksia, kuten kansaneläkettä.

Indeksitarkistuksella on vaikutuksensa myös ansiotulojen verotukseen. Kunnallis- ja valtionverotuksen eläketulovähennyksien enimmäismäärät on sidottu täyden kansaneläkkeen määrään, minkä vuoksi indeksitarkistus parantaa myös eläketulovähennyksiä.

Tämän vuoksi etuuksien indeksitarkistus kesken vuotta ei hyödytä ainoastaan Kelan eläkkeitä saavia, vaan myös moni pelkkää työeläkettä saavakin saa toimenpiteen seurauksena helpotusta nouseviin elinkustannuksiin.

Koska alkuvuoden ennakonpidätykset on tehty ”silloisten” veroparametrien mukaan, voi verokortin ennakonpidätysprosentissa olla laskemisen varaa loppuvuodelle. Uuden verokortin hakeminen kannattaa, jos haluaa saada ylimääräisen indeksitarkistuksen hyödyn itselleen välittömästi.

Ennakonpidätysprosentin tarkistaminen ei toki ole välttämätöntä, sillä liiallisena maksetun ennakonpidätyksen saa myöhemmin takaisin veronpalautuksena. Veronpalautuksien tilittämisessä vierähtää kuitenkin miltei vuoden päivät.

Mikäli haluaa saada indeksitarkistuksesta seuraavan verohyödyn käyttöönsä kuluvan vuoden puolella, tulee uusi ennakonpidätysprosentti olla käytössä viimeistään joulukuun eläkkeen maksatuksessa.

Esimerkiksi 1 500 euroa työeläkettä saavan henkilön verotus kevenee indeksitarkistuksen seurauksena vuositasolla noin 65 eurolla (keskimääräisillä kunnallis- ja kirkollisveroprosenteilla). Bruttoeläke ei kuitenkaan muutu, sillä mainitulla eläkkeen tasolla ei ole oikeutettu kansaneläkkeeseen eikä indeksitarkistus vaikuta bruttotyöeläkkeisiin.

Jos mainittu henkilö hakee uutta verokorttia loppuvuodelle (syyskuu-joulukuu), se vaikuttaa ennakonpidätysprosenttiin todennäköisesti noin yhden prosenttiyksikön verran alentavasti. Tällöin kuukauden nettotulo kasvaisi 15 eurolla.

Sekä kansan- että työeläkettä saavan tilanne paranee kahdesta suunnasta: bruttoeläke kasvaa ja verotuskin todennäköisesti kevenee jossain määrin. On kuitenkin tapauskohtaista missä määrin verotus tällaisissa tapauksissa kevenee.  Ei olekaan aivan yksinkertaista sanoa, mihin tulotasoon saakka veromuutos vaikuttaa ennakonpidätysprosenttiin.

Jos vuotuinen bruttoeläke alkaa olla 40 000 euron luokkaa, eläketulovähennyksien paraneminen ei välttämättä vaikuta eläkkeensaajalle niin paljoa, että uuden verokortin ennakonpidätysprosentti taatusti värähtäisi alaspäin, vaikka tarve ennakonpidätyksille tosiasiallisesti olisi alentunut muutamalla kympillä.

Vaikutusta omaan ennakonpidätysprosenttiin kannattaa testata Omaverossa.

 

Janne Kalluinen

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kahdeksan ynnä kuusi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit