veronmaksajat.fi

Osakesijoittajien optimismi se jaksaa yllättää

Henna Mikkonen
Henna Mikkonen

Taloustiedettä kuluttajatwistillä

Henna Mikkonen on Säästöpankkiryhmän pääekonomisti. Hänen sydäntään lähellä ovat maailman- ja Suomen talouden seuraamisen lisäksi ihmisten taloudellinen hyvinvointi. Seuraa Twitterissä @HennaMikkonen1

Ammattisijoittajien piirissä on vallalla yleinen käsitys, että korkosijoittajat ovat pessimistisiä pahan ilman lintuja, jotka näkevät riskejä joka paikassa. Osakesalkunhoitajia taas pidetään optimisteina, jotka näkevät uhkien sijasta vain mahdollisuuksia. Oman kokemukseni mukaan tässä piilee kyllä pieni totuuden siemen. Varainhoitotaloissa onneksi korko- ja osakesalkunhoitajat keskustelevat koko ajan keskenään ja näin toivottavasti syntyy tasapainoinen näkemys markkinoista.

Optimismia, tai oikeastaan ylioptimismia, näkee myös yksityisissä osakesijoittajissa. Yksi esimerkki tästä on, kun kysytään yksityissijoittajien tuotto-odotuksia. Näin on vuosia tehnyt mm. ranskalainen varainhoitotalo Natixis ja kyselyn tuloksia on ollut mielenkiintoista seurata vuosien varrella. Tänä vuonna kysely toteutettiin 20 eri maassa ja siihen vastasi yli 8 550 henkilöä. Suomi ei ollut tutkittujen maiden joukossa.

Tuotto-odotukset epärealistisen korkealla

Vuodesta toiseen sijoittajien optimismi jaksaa yllättää. Edellisessä, vuonna 2021 toteutetussa kyselyssä yksityissijoittajat odottivat markkinoilta saatavan pitkässä juoksussa 14,5 prosenttia reaalista vuosittaista tuottoa. Reaalinen tuotto tarkoittaa inflaation ylittävää tuottoa.

Viime vuoden kurssilasku niin osakkeissa kuin koroissakin lienee tehnyt tehtävänsä siinä mielessä, että tämän vuoden kyselyssä sijoitusmarkkinoiden pitkän ajan tuotto-odotus oli laskenut 12,8 prosenttiin. Mutta silti. 12,8 prosenttia on hurjan korkea luku ja noin tuplat siihen, mitä osakemarkkinoiden reaalinen tuotto on pitkässä juoksussa ollut.

Optimismi on varmasti elämänasenteena hyvä asia, mutta sijoitusmarkkinoilla se voi johtaa pettymyksiin ja siihen, ettei omia taloudellisia tavoitteita saavuteta, jos ne on asetettu ylioptimistisille odotuksille. Riskinä on myös, että ”liian” mataliin tuottoihin pettynyt sijoittaja päätyy hakemaan tuottoa entistä riskipitoisemmin ja esim. hajautus unohtuu.

  • Opetus: omat tuotto-odotukset on hyvä perustaa realismiin, jottei tule pettymyksiä. 

Ihmisen muisti on valikoiva ja itselle lempeä

Natixiksen tutkimuksessa kysyttiin myös, miten sijoittajien omat salkut olivat tuottaneet vuonna 2022. Tämähän oli siis vuosi, jolloin sekä osakkeet että korkosijoitukset menettivät reilusti arvoaan, monilla markkinoilla miinukset olivat kaksinumeroisia.

Tästä huolimatta vastaajat sanoivat, että keskimäärin heidän omat sijoituksensa tuottivat noin kaksi prosenttia plussaa. Yhdessäkään tutkitussa 20 maassa sijoittajien tuotot eivät olleet heidän oman arvionsa mukaan miinuksella. Joko tutkimukseen on päätynyt sattumoisin 8 550 erittäin onnistunutta sijoittajaa tai sitten ihmisten muisti on valikoiva….itse veikkaan vahvasti jälkimmäistä.

  • Opetus: Pankkien ja varainhoitotalojen lähettämiä tylsiä salkkuraportteja kannattaa katsoa oikean todellisuuskuvan saamiseksi omista sijoituksistaan. Ja kun lukee sosiaalisesta mediasta kateudesta vihreänä muiden sijoittajien menestystarinoita, on hyvä tiedostaa, että niitä saattaa vääristää itsearvioinnin suloinen valheellisuus.

Henna Mikkonen

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kuusi ynnä yhdeksän?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit