veronmaksajat.fi

Bitcoin – sijoittajan kolme vaihtoehtoa

Hannu Nummiaro
Hannu Nummiaro

Säästä kaikilla keleillä

Hannu Nummiaro on yksityistalouden ekonomisti ja sijoittamisen asiantuntija LähiTapiolassa. Seuraa Twitterissä @HannuNummiaro

Edellinen blogini bitcoinin arvostuksesta sukelsi suoraan syvään päähän. Nyt palaan arkeen ja jäsentelen kolme tapaa suhtautua bitcoiniin sijoituskohteena.

1. Ei bitcoin-sijoituksia

Useimpien kotitalouksien riskinsietokykyyn bitcoin ei sovi. Enemmistö suomalaisista on maltillisen riskin sijoittajia, ja bitcoin on riskiprofiililtaan paljon riskisempi kuin osakkeet. Osa ei halua olla koko ajan huolissaan, onko kurssi romahtamassa.

Toisille bitcoin sopii riskisyytensä puolesta, mutta he odottavat kurssin laskevan. Bitcoin on kokenut neljä vähintään 70 prosentin korjausliikettä, joista isoin oli -93 prosenttia. Tai tuotto-odotus voi olla positiivinen, mutta niin maltillinen, ettei se kompensoi bitcoinin isoa volatiliteettia eli arvon vaihtelua. Tällöin muut sijoitusluokat ovat salkussa tehokkaampia.

Kolmanneksi bitcoin ei välttämättä täytä sijoittajan vastuullisen sijoittamisen periaatteita. Ajatellaan, että tehotonta ja ison hiilijalanjäljen maksutapaa ei edes tarvita, koska on olemassa toimivat keskitetyt maksujärjestelmät. Lisäksi ollaan huolissaan anonyymiyden houkuttelemasta hämärästä liiketoiminnasta.

2. Korkeintaan pari prosenttia salkusta bitcoiniin

Osalle sijoittajista bitcoin voi oikein mitoitettuna sopia hyvin salkkuun. Maltillisen riskin salkuissa optimaalinen paino voi olla 12 prosenttia salkusta. Maksimissaan pari kolmen prosentin paino rajaa voimakkaankin kurssilaskun vaikutukset vielä siedettäväksi koko salkussa.

Osa sijoittajista näkee bitcoinissa lupaavaa lyhyen ajan tuottopotentiaalia. Vaihtoehtoisena sijoituskohteena bitcoinissa onkin maniapotentiaalia. Lisääntyvä sijoituskysyntä ja sijoitusvälineet voivat nostaa kurssia, etenkin kun arvonmääritys on vailla vankkaa pohjaa.

Joitakin kiinnostaa enemmän bitcoin salkun tehostajana. Bitcoin tuo salkkuun hajautushyötyjä, vaikka korrelaatiot ovatkin viimeisessä kurssinousussa lähentyneet muita sijoitusluokkia. Bitcoin saattaa myös toimia inflaatiosuojana.

3. Enemmän kuin pari prosenttia salkusta

Perinteinen sääntö, että ei kannata sijoittaa sellaiseen, mitä ei ymmärrä, pätee myös bitcoiniin. Monet nuoret ja teknisesti lahjakkaat ovat kotiläksynsä tehneet, ja heille bitcoin saattaa sopia huomattavasti isommillakin painoilla. Tällöin bitcoinia voi miettiä osana muitakin kryptovaluuttoja sisältävää sijoitusluokkaa.

Kryptovaluuttojen kurssien noustessa voimakkaasti kannattaa miettiä myös salkun allokaatiopainojen palauttamista tasapainoisemmaksi. Tällöin perinteiset varallisuuserät varmistavat, että oma talous ei ole riippuvainen vain kryptovaluuttojen kehityksestä.

Ei ole oikeaa tai väärää tapaa miettiä bitcoinia, vaan jokaiselle on löydettävissä juuri sopiva.

Hannu Nummiaro

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan yhdeksän ynnä neljä?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit