veronmaksajat.fi

Lamauutinen lamauttaa – tulevaan talveen tarvitaan valonpilkahduksia

Hanna Isbom
Hanna Isbom

Hanna Isbom on Suomen Vuokranantajien yhteiskuntasuhdepäällikkö, joka innostuu politiikan lisäksi livemusiikista, taiteesta, matkailusta ja hyvistä oluista. Seuraa Twitterissä @HIsbom

Talousuutiset ovat olleet viime aikoina karua luettavaa. Inflaatio on ennätyslukemissa, korot nousevat ja asuntokauppa on pysähtynyt. Niin kotitaloudet kuin teollisuus painivat energian hinnan nousun kanssa. Koko Eurooppa odottaa kauhulla tulevaa talvea ja energiapulaa. 

Kurjien uutisten vyöry on jatkunut jo pitkään. Koronapandemia kuitenkin osoitti, että ihmiset ovat lopulta varsin sopeutuvaisia uuden uhkaavan tilanteen edessä. Positiiviset uutiset rokotteen kehityksestä loivat toivoa. Kun tunnelin päässä näkyi valoa, oli helpompi kestää poikkeusolot. 

Sotaan Euroopassa ei tietenkään pidä sopeutua tai tottua, vaan demokraattisten voimien on kaikin keinoin tuettava Ukrainaa Venäjän tyrannian voittamisessa. Mutta sodan seurauksena syntyneestä energiapulasta selviytyminen mittaa jälleen sopeutumistamme. Pääsevätkö eurooppalaiset vaikean ajanjakson yli ilman, että demokratia horjuu ja ihmiset nousevat barrikadeille?

Vaikka meillä Suomessa monet kotitaloudet ovat suurissa vaikeuksissa sähkön hinnan noustessa, olemme kuitenkin paljon helpommassa tilanteessa, kuin monet muut EU-kansalaiset. Tämä vertailu ei toki isossa sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuvaa asuntovelallista juuri lohduta. Mutta ajatus siitä, että tämä on siirtymävaihe, jonka yli on selvittävä, antaa toivoa tulevaan. 

Kun kuluttajien luottamus omaan talouteen on alhaalla, on iso riski ajautua kurjistumisen kierteeseen. Talousahdinko voi olla osin myös itseään toteuttava ennuste. Rahaa ryhdytään säästämään pahan päivän varalle, kulutus supistuu, yritysten tulos heikkenee, ja sen seurauksena työttömyys kasvaa. 

Miten vahvistetaan luottamusta ja saadaan talous nousu-uralle? Aikanaan elinkeinoelämä masinoi ”Älä ruoki lamaa” -kampanjan kulutuskysynnän ylläpitämiseksi. Olemme haastavassa tilanteessa, sillä reaaliansiot kutistuvat nyt isolla osalla palkansaajista. Paradoksaalisesti aiempi kriisi kerrytti suomalaisten säästöjä, kun koronarajoitusten aikaan ei päässyt kuluttamaan. Kuluttamisen varaa saattaa siis olla enemmän, kuin ostovoiman kehitys antaa ymmärtää. 

Omassa mikrotaloudessani pyrin jatkamaan kotimaista kulutusta. Vaikka sähkön ja ruuan hinta on noussut, en halua tinkiä ravintoloista ja kulttuurista. Ne tuovat valoa arkeen.

Kaikilla ei toki ole varaa jatkaa kuluttamista entiseen malliin, mutta ne, jotka ovat taloudellisesti turvatussa asemassa, voivat omalta osaltaan pitää talouden pyörät pyörimässä. Kotimaisten palveluiden kuluttaminen tekee hyvää niin omalle hyvinvoinnille kuin kansantaloudellekin. 

Hanna Isbom

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan neljä ynnä neljä?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit