veronmaksajat.fi

Niin pysyvät nämä kolme: monimuotoisuus, yhdenvertaisuus ja yhteenkuuluvuus – mutta suurin niistä on yhteenkuuluvuus

Erika Ehrnrooth
Erika Ehrnrooth

Työn iloa välittämässä

Erika Ehrnrooth on henkilöstöratkaisuja tarjoavan Eilakaislan toimitusjohtaja. Asiakaskeskeistä ja palveluhenkistä kolmen lapsen äitiä kiinnostaa elinikäinen oppiminen, itsensä johtaminen sekä työelämä ja työvoimapoliittiset käänteet. Erikan mietteitä löytyy LinkedInissä /erikaehrnrooth ja Twitterissä @ErikaEhrnrooth

Yksi tämän suven monista sulhasista on veljeni, minkä vuoksi meidänkin perheessämme helteiden kuumin puheenaihe on elokuussa vietettävät häät.

On mahdollista, että blogia kirjoittaessani sain näistä fiiliksistä inspiraatiota otsikkovalintaani, joka on sovellettu lainaus Raamatun ensimmäisestä kirjeestä korinttilasille, jossa tosin avainsanat ovat usko, toivo ja rakkaus.

Pohdin pohjimmaisia syitä avioitumiselle, ja mikäli se on näyttää koko maailmalle pariskunnan yhteenkuuluvuutta, eivät työpaikoilla suositeltavat menestymisen reseptin ainekset tunnu kovin kaukaisilta. Näistä yksi, kenties jopa tärkein, on tiimin yhteenkuuluvuuden tunne.

Lienee jo kaikille selvää, että tehokkaimpia tiimejä ovat ne, jotka on monimuotoisesti koottu, jossa jokainen kokee olevansa arvokas ja jossa jokainen tuntee kuuluvansa joukkoon – englanniksi hyvin viljelty lyhenne DEI, eli Diversity, Equality ja Inclusion.

Yhteenkuuluvuuden tunne on yhteinen vastuu, mutta yhden on sitä luotsattava

Tutkimusten mukaan ihmiset eivät irtisanoudu töistä, vaan esihenkilöstä, joten tiiminvetäjillä on tiimihengen ja yhteenkuuluvuuden rakentamisessa suurin ja kriittisin rooli. Ne ajat, jolloin esihenkilötyötä oli hyväksyä lomat tai seurata tiimiläisen työtunteja ja selvittää, miksei tultu ajoissa töihin, ovat mennyttä.

Jokainen palkkaava tiiminvetäjä tietää, kuinka aikaa sieppaavaa on menettää, rekrytoida ja perehdyttää korvaavaa henkilöä, puhumattakaan siitä, paljonko se maksaa. Tämän päivän osaajapulassa voi tähtipelaajan menettäminen olla kohtalokasta.

Tavanomaisesti tiimi koostuu noin 5–15 tiimiläisestä ja tiiminvetäjästä. On sanomattakin selvää, että tiimikulttuuri on tulos siitä, miten tiimin jäsenet ajattelevat ja käyttäytyvät, joten esihenkilön on saatava kaikki jopa 16 henkilöä tekemään töitä yhteenkuuluvuuden edistämiseksi, jotta tiimikulttuurista tulisi liimaava.

Esihenkilön kannattaakin tehdä selväksi, ettei yhteenkuuluvuuden tunne synny yhden henkilön tekemisellä vaan siten, että kaikki kunnioittavat toisiaan erilaisuuksista huolimatta.

Lisäksi hänen kannattaa toimia itse yhteenkuuluvuuden rakentamisen sponsorina asettaen odotuksia siitä, että yhteenkuuluvuuden rakentaminen on kaikkien vastuulla sekä rohkaista ideoimaan, mikä veisi tiimiä kohti yhteishengen lujittumista.

Uusi kollega on tiimille aina mahdollisuus ottaa harppaus eteenpäin

Tiimitavoitteena on yhteinen menestyminen, joten esimerkiksi tiimitoverien auttamisen ja tukemisen tulisi myös kuulua kaikille ja erityisesti sille, joka on kokemukseltaan tai taidoiltaan toista vahvempi.

Tiimiläisiä on hyvä haastaa tutustumaan tiimin jokaiseen jäseneen, myös niihin yksilöihin, joiden kanssa ei tavanomaisesti tee yhteistyötä. Kun tiimissä aloittaa uusi jäsen, on hyvä varata enemmän yhteistä aikaa antaa uudelle kollegalle ja tiimille mahdollisuus tutustua toisiinsa.

Uuden ihmisen myötä myös ryhmädynamiikka muotoutuu aina hieman uudelleen, ja tämä on kriittinen hetki yhteenkuuluvuuden kannalta: lähteekö yhteishenki rakoilemaan vai solahtaako tulokas mukaan porukkaan tuoden siihen jotain uutta hyvää.

Eräässä nettikurssissa oli esimerkkinä, miten 60 minuutin viikkopanostuksella voi saada aikaiseksi tuntuvaa kehitystä yhteenkuuluvuuden tunteeseen:

  • Rohkaise tiimiläisiä varamaamaan 15 minuutin kahvitauko tiimitulokkaan kanssa, jolloin tutustumisen lisäksi tulokas voi saada kysymyksiinsä vastauksia.
  • Varaa 20 minuuttia kakkukahveille tai kuohuvan kippistelyyn juhlistaaksenne tiimin saavutuksia.
  • Muista käydä 15 minuutin keskusteluja tarkistaaksesi, miten tiimiläisen haasteellinen tilanne on edennyt.  

Yksi plus yksi on enemmän kuin kaksi

Ihmisluonteelle yhteenkuuluvuuden tunne on luonnollista, me olemme laumaeläimiä ja meille on tärkeää saada olla osa yhteisöä. Maslowin tarvehierarkian kolmas porras ovatkin yhteenkuuluvuuden ja rakkauden tarpeet heti fysiologisten ja turvallisuuden tarpeiden jälkeen. Tämä jo vuonna 1943 keksitty listaus tuntuu yhä modernilta!

Niin avioliitto kuin tiimikin kukoistavat, kun kaikkien olo on turvallinen ja sen yksilöt ovat hitsautuneet yhteen tehden itsestään ja yhdessä jotain suurempaa, kuin mitä yksilöiden yhteenlaskettu määrä olisi tehnyt!

Erika Ehrnrooth 

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan yhdeksän ynnä kuusi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit