veronmaksajat.fi

Kaikki hyvin tekoälyn kanssa – kunhan se pysyy apulaisena

Antti Oksanen

Taloudesta taittaen

Antti Oksanen on Taloustaidon päätoimittaja. Seuraa Twitterissä @Aoksanen

Ensin tuoteseloste. Tekoäly ei ole osallistunut tämän blogin tekemiseen – eikä muihinkaan Taloustaidon juttuihin 

Mutta kuten koko kevään jatkunut villitys ChatGPT-palvelun ympärillä on osoittanut, tekoäly olisi helposti voinut tuottaa vaikka koko Taloustaidon printtinumeron, osaavien kysymysten avittamana.  

ChatGPT on kuitenkin vain keskusteleva tekstigeneraattori, joka tuottaa pätevää mutta aika tylsää, kädenlämpöistä sisältömassaa. Jo lehden visualisointi olisi pitänyt antaa piirroskykyisen tekoälytyökalun tehtäväksi 

Esimerkiksi Midjourney olisi varmasti luonut kanteen näyttävän kuvan pientalon aurinkovoimasta. Se olisi käyttänyt todennäköisesti samoja visuelementtejä (paneeleja ja ehkä kompassiakin), jos toimeksiantaja olisi korostanut ilmansuuntien merkitystä energian tuotannossa. 

Lopputulos olisi kuitenkin ollut sieluton. Ainakaan siinä ei olisi ollut mitään yllättävää tai oivalluksen mahdollisuutta. Kompassin punainen vakineula ei olisi siis muuttunut auringonkeltaiseksi kuten Taloustaidon toteutuksessa. 

Kotikutoisen esimerkin tarkoitus on suhteellistaa tekoälyhehkutusta, jonka osana ison osan tietotyöstä ennustetaan siirtyvän ihmisiltä koneille. Jälleen kerran työtehtäviä katoaa mutta uusiakin syntyy, kun tekoälyn hyödyntäminen edellyttää uusia taitoja eri toimialoilla.  

Vanha lainalaisuus uusista teknologioista pitää edelleen kutinsa: yliarvioimme tekoälyn merkityksen lyhyellä aikavälillä ja aliarvioimme sen pitkällä.  

Täsmälleen näin tapahtui, kun internet tuli työpaikoille ja koteihin. Ensin sen merkitystä vähäteltiin, sitten hypetettiin ja lopulta kaikki tietojenkäsittelyn prosessit ja rutiinit siirtyivät hitaasti mutta varmasti verkkoon. Nykypäivän toimistotyötä ei voisi kuvitellakaan ilman nettiä.  

Tekoälystä tulee samalla tavalla työnteon perusinfraa. Tämä kehityskulku on jo konkretiaa, sillä ChatGPT:n osaomistaja Microsoft on tuonut tekoälyominaisuuksia tavallisiin toimistosovelluksiinsa Excelistä Powerpointiin. 

On hyvä asia, että tekoälyn arkipäiväistymistä vie eteenpäin juuri Microsoft. Bill Gatesin dynastian menestys on perustunut siihen, että tehdään massoille riittävän hyviä ohjelmistoja. Ei sen kummempia wow-elämyksiä tai innovaatioita vaan kohtuullisesti toimivia, kohtuuhintaisia työkaluja.  

Microsoft on näin ollen sopiva yritys laittamaan tekoälyn sille sopivalle eli apulaisen paikalle. Kun tämä lähtökohta pysyy mielessä, niin teknologian soveltaminenkin osuu oikeisiin käyttökohteisiin. Esimerkiksi kielivähemmistöjen ja erityisryhmien tukemiseen koulutuksessa ja arjen hallinnassa.  

Ihmisen pitää olla puikoissa, vaikka tekoäly kehittyy juuri nyt huimaa vauhtia. ChatGPT on vasta pintaraapaisu, joka toi sen potentiaalin suuren yleisön tietoisuuteen. Samalla se on muistuttanut tekoälyn heikkouksista, jotka johtuvat useimmiten koneen data-aineistojen heikosta laadusta.  

Tekoäly toistaa kritiikittä virheelliset tiedot, jos siihen on sellaisia syötetty. Eikä se lähtökohtaisesti myönnä virheitään. Tässä kohtaa se on siis jopa inhimillinen.  

Virheetön kone se vasta pelottava onkin.   

Antti Oksanen

Kommentit (2)
 
  • Jukka 19.4.2023 7.13
     
    Olen samaa mieltä monesta asiasta, mutta en missään tapauksessa siitä, että olisi jotenkin hyvä asia, että Microsoft ja muu Big Tech heiluttaa puikkoja. Kun on talousaiheisesta mediasta kyse, eikö siellä yhtään ajatella suomalaisten yritysten kilpailukykyä asiassa? Pitkän tähtäimen tavoite pitäisi olla, että näistä yrityksistä päästään Euroopassa kokonaan eroon joskus tulevaisuudessa.

    Lisäksi regulaatio tulee olemaan käytännössä mahdotonta eli näitä tullaan kehittämään niin open source -piireissä ja tiedeyhteisöissä (kuten jo nyt tehdään) sekä autoritaarisissa maissa kuten itänaapurissamme.

    Mitä tulee työpaikkojen menettämiseen, ensin on tulenalla juuri ne tahot (konsultit, mainostoimistot, yms.), jotka jo nykyään tuottavat informaatioarvoltaan roskatietoa.

    Joskin hype on mielestäni myös edelleen aivan liikaa läsnä. Asiasta löytyy runsaasti tieteellistä tutkimista -- ollaan vielä hyvin pitkällä siitä, että esimerkiksi juristin ammatti olisi uhattuna.
    Ilmoita asiaton viesti
  • Jukka 19.4.2023 11.22
     
    Ohessa vielä linkki koskien sitä, mitä open source:ssa tapahtuu asian tiimoilta:

    https://www.together.xyz/blog/redpajama

    Tietysti monet suomalaiset (mukaan lukien yritykset) ovat niin sidottuja Microsoftiin ja kumppaneihin, ettei ketään luultavasti kiinnosta. Mutta osoittaa joka tapauksessa jutun väitteet Microsoftista tuulesta temmatuiksi.

    Mitä tulee sitten eri maihin, näitä on tosiaan jo tehty ja koko ajan tekeillä esimerkiksi Venäjällä (mm. Yalm-100B; uusimmista ei luonnollisesti tietoa), Kiinassa (mm. Ernie 3.0 Titan, Pan Gu Alpha, Yuan 1.0), Etelä-Koreassa (mm. Hyper CLOVA) ja niin edelleen. Lienee selvää, että osassa näitä maita ei voi odottaa minkäänlaista eettisyyttä tai lainmukaisuutta AI-työkalujen käytön suhteen (vrt. esim. disinformaatiokampanjat).
    Ilmoita asiaton viesti

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan yksi ynnä seitsemän?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit