veronmaksajat.fi

VEROT

Teettäisinkö koirallani pentuja? Harrastuksenkin tulot pitää ilmoittaa verottajalle

Teettäisinkö koirallani pentuja? Harrastuksenkin tulot pitää ilmoittaa verottajalle
6.5.2022

Vaikka koirallaan teettäisi vain yhden pentueen, jos siitä saa tuloja, ne on ilmoitettava verottajalle.

Verohallinto kokosi koirankasvattajan verotuksesta perustiedot vuoden alussa asiakasohjeeseensa ja huomautti samalla, että myös uroksen astutuksesta saatavat tulot ovat veronalaisia tuloja.

Verohallinnon johtava asiantuntija Kirsi Tuunala kertoo, että pentujen teettämisestä saatavat tulot ovat joko harrastustoimintaa, tulonhankkimista tai elinkeinotoimintaa – ja vaikuttavat muun muassa kirjanpitovelvollisuuteen ja menojen vähennysoikeuteen.

Tulolähdejaosta on verottajalla tarkat ohjeet verkkosivuillaan.

On selvää, että satunnaisen pentueen teettävällä kyseessä on harrastus. Sen tuloksena voi olla hieman tuloja joista helpointa on ilmoittaa Omavero-palvelussa. Siellä kannattaa ilmoittaa myös pentueen teettämisestä aiheutuneet kulut.

Aikaa emon tiineydestä ja synnytyksestä pentujen luovutukseen voi mennä niin kauan, että tulot siirtyvät seuraavalle vuodelle. Miten vähennysten suhteen tuolloin menetellään?

”Jos pentueesta on tullut kuluja myyntiä edeltävänä vuonna, ne voi vähentää verotuksessa myyntivuonna”, Kirsi Tuunala sanoo.

Hän täsmentää, että vähennyskelpoisia ovat vain välittömästi pentueesta koituvat kulut. Muut koiraharrastuksen kulut eivät ole vähennyskelpoisia.

Esimerkiksi emäkoiran näyttely- ja kilpailukuluja verotuksessa ei voi vähentää.

Vähennyskelpoisia ovat kulut pentueen eläinlääkärin käynneistä rokotuksineen ja kuvauksineen.

Vähennyksiin kuuluvat myös uroskoiran astutusmaksut sekä matkakulut, jos isäkokelaan koti on kauempana. Toisinaan astutus joudutaan uusimaan.

Vähennettäviä ovat myös pentujen ruokkimisen kulut. Pentujen kuivamuonasäkkien kuitit kannattaa toisin sanoen pitää tallessa.

FAKTA: KASVATTAJAN VEROT

Pentueesta saatavien tulojen verotus, kun kyseessä on harrastus:

  • Jos pentueesta ei saa tuloja, ei myöskään mahdollisia menoja ilmoiteta verotuksessa.
  • Jos pennuista saa tuloja, niistä sekä niiden hankkimisesta aiheutuneista menoista annetaan selvitys verotuksessa tulon kertymisvuonna. Ota huomioon, että mikäli pentueesta saatavat tulot siirtyvät seuraavalle vuodelle, menot voidaan ilmoittaa samana vuonna.
  • Tulon hankkimisesta aiheutuneita menoja voi vähentää enintään tulon määrän verran.
  • Pentueen kasvattajan kannattaa kuittien säilyttämisen lisäksi tehdä toiminnasta muistiinpanoja ja kirjata, miten mikäkin kulu liittyy pentueeseen.
    Lähde: Verohallinto

FAKTA: PENTUEEN KUSTANNUKSET

  • Emän terveystutkimukset (esim. silmät, polvet, lonkat ja kyynärät) noin 200–300 euroa. Emän laaja lonkka-, kyynär- ja selkäkuvaus noin 350–400 euroa.
  • Emän näyttelytulos 45 euroa.
  • Emän rokotus 60–80 euroa.
  • Astumismaksu uroksen omistajalle 600–1 000 euroa. Summa voi kasvaa etenkin, jos pentue siemennetään pakastespermalla.
  • Emän ultraäänitutkimus tai tiineysröntgen 80–120 euroa.
  • Emän madotus 20–30 euroa.
  • Pentujen ruokinta 300–400 euroa, riippuu pentujen määrästä.
  • Pentujen madotus 60–70 euroa.
  • Tunnistusmerkinnät 40 euroa pentua kohti.
  • Eläinlääkärin tarkastus noin 30 euroa pentua kohti.
  • Pentueen rekisteröinti 40 tai 70 euroa pentua kohti.

Listan päälle tulee lisäksi 500–2 000 euroa, jos emälle tehdään keisarileikkaus. Sen hinta vaihtelee suuresti, sillä summaan vaikuttavat muun muassa vuorokauden aika, matkakustannukset ja viikonpäivä.
Lähde: Kennelliitto

RAHAA RAKKAASTA HARRASTUKSESTA? Koiraharrastaja Maarit Kalke kertoo huhtikuun Taloustaidossa, mihin pentujen teettämistä omalla koirallaan harkitsevan tulisi varautua. Kirjaudu ja lue juttu näköislehdestä (klikkaa Näköislehti-linkkiä).

Kirsi Riipinen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti