veronmaksajat.fi

VEROT

Myyn ulkomaisen listaamattoman osakeyhtiön osakkeita – miten luovutusvoittoani verotetaan?

Myyn ulkomaisen listaamattoman osakeyhtiön osakkeita – miten luovutusvoittoani verotetaan?
12.11.2021

Omistan Luxemburgiin rekisteröidyn listaamattoman osakeyhtiön osakkeita. Olen luovuttanut aikanaan yritykseni osakkeet ulkomaiselle pääomasijoittajalle ja sain osakevaihdossa toisen yhtiön osakkeita. Nämä osakkeet ovat nyt eri yritysjärjestelyiden jälkeen taas tämän luxemburgilaisen osakeyhtiön osakkeita.

Myyn nämä osakkeet ulkomaiselle ostajalle ja minulle on tulossa arvonnousun takia luovutusvoittoa. Luovutusvoiton lasken käyttämällä 40 prosentin hankintameno-olettamaa, koska olen omistanut nämä osakkeet vähintään 10 vuotta.  

Liittyykö verotukseen jotain erityistä huomioitavaa, vai meneekö se suoraviivaisesti samalla tavalla kuin muita osakkeita myytäessä? Asun vakituisesti Suomessa.

Verojuristi Juha Salmikivi vastaa:

Asiaan ei liity mitään erityistä, joka poikkeaisi suomalaisten listattujen tai listaamattomien osakkeiden luovutusvoiton laskemisesta, ilmoittamisesta tai verojen maksamisesta. 

Luovutusvoitto verotetaan sinulla pääomatulona Suomessa, koska asut Suomessa. Kaikista verotettavista pääomatuloistasi menee veroa 30 prosenttia 30 000 euroon asti ja ylimenevältä osalta vero on 34 prosenttia. 

Sinun tulee seuraavana keväänä ilmoittaa saamasi luovutusvoitto joko Omaverossa tai paperilomakkeelle 9A.

Luovutusvoittoa ei ole laskettu veroilmoitukseen valmiiksi, koska kyseessä on arvo-osuusjärjestelmään kuulumattoman ulkomaisen yhtiön osakkeiden myynti. Muutoinkin verovelvollinen on myös aina vastuussa veroilmoitukseen valmiiksi laskettujen luovutusvoittojen oikeellisuudesta. 

Jos luovutusvoitto on huomattava, sinun kannattaa pyytää Omaverossa lisäennakkoa, koska muutoin joudut maksamaan jäännösverosta korkoa 2 prosenttia 1.2. alkaen jäännösveron eräpäivään asti. Korosta vähennetään kuitenkin aina 20 euroa tai koron määrä, jos se on alle 20 euroa. 

Voit siis maksaa lisäennakon ilman korkoa tammikuun loppuun mennessä. 

Lisäennakkoa voit kuitenkin hakea vasta, kun vuosi 2021 on päättynyt. Verovuoden aikana veroja ei voi täydentää lisäennakolla, vaan silloin täytyy hakea ennakkoveroa.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti