veronmaksajat.fi

VEROT

Myin asunnon pojalleni tappiolla – miksi verottaja ei vahvistanut luovutustappiotani?

Myin asunnon pojalleni tappiolla – miksi verottaja ei vahvistanut luovutustappiotani?
5.11.2021

Myin asunnon viime vuonna pojalleni 30 000 eurolla. Maksoin asunnosta aikanaan 60 000 euroa. Minä ja perheeni emme ole asuneet asunnossa.

Asunto sijaitsee ns. muuttotappioalueella, ja asuntojen hinnat ovat laskeneet siellä jo pitkään.

Sain Verohallinnon puhelinpalvelusta neuvon, jonka mukaan minun kannattaa pyytää ennen kauppaa kiinteistönvälittäjän arvio asunnon hinnasta. Tein näin, ja välittäjä arvioi asunnon todennäköiseksi myyntihinnaksi 25 000 euroa. Lisäksi säästin myynti-ilmoituksen samassa talossa samaan aikaan myynnissä olleesta toisesta vastaavasta asunnosta, jossa myyntihinta oli 30 000 euroa.

Ilmoitin luovutustappion normaalisti Omaverossa. Luovutustappiota ei vahvistettu eikä lisätietoja pyydetty.

Olin yhteydessä asiaa käsitelleeseen verosihteeriin ja hänen vastauksensa oli, että selvitystä ei kannata toimittaa eikä asia tule muuttumaan, koska lähiomaisten välinen kauppa on tehty tappiolla. Mitä nyt kannattaisi tehdä?

Verojuristi Juha Salmikivi vastaa:

Tee oikaisuvaatimus Omaverossa, oikaisuvaatimuslomakkeella tai muutoin vapaamuotoisesti kirjallisesti.

Jos et pyytänyt välittäjän arviota kirjallisena, kannattaa se nyt tilata oikaisuvaatimuksen tueksi, vaikka arvio todennäköisesti on maksullinen.

Voit selvittää alueen hintatasoa toteutuneiden kauppojen perusteella. Kauppahinnat ovat lähtökohtaisesti julkisia.

Asunnon myynnistä johtunut luovutustappio tulee vahvistaa, koska kauppa on tehty käyvällä markkinahinnalla.

Aito luovutustappio on vähennyskelpoinen kaikista pääomatuloistasi. Sillä ei ole merkitystä, että kaupan osapuolet ovat lähiomaisia. Verohallinnossa asiaa ei ole ilmeisesti kunnolla tutkittu. Kun teet oikaisuvaatimuksen, asia käsitellään uudestaan.

Oman vakituisen asunnonkin luovutustappio olisi vähennyskelpoinen, jos verovelvollinen on omistanut asunnon alle kaksi vuotta tai jos hän on käyttänyt asuntoa omana tai perheensä vakituisena asuntona omistusaikanaan yhtäjaksoisesti alle kaksi vuotta. 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti