veronmaksajat.fi

RAHAT

Ylioppilas ja ammattiin valmistuva, lahjarahat osakesäästötilille? Kuusi vinkkiä aloittelijalle

Ylioppilas ja ammattiin valmistuva, lahjarahat osakesäästötilille? Kuusi vinkkiä aloittelijalle
30.5.2022

Viikonloppuna vietetään ylioppilasjuhlia ja juhlitaan ammattiin valmistuvia. Moni saa lahjaksi muutamia kymppejä tai satasia kummeilta, sukulaisilta ja läheisiltä. Lahjarahoista saa mukavan pesämunan, jonka voi tallettaa osakesäästötilille.

1. Mikä osakesäästötili? 

Osakesäästötili on kätevä tapa sijoittaa suoraan osakkeisiin. Tili avataan pankkiin ja talletetaan tilille rahaa. Talletetuilla rahoilla ostetaan tilille osakkeita, joilla voidaan käydä kauppaa.

Tällä hetkellä osakesäästötilejä tarjoavat Nordea, Nordnet, Danske Bank, Ålandsbanken, Mandatum Trader Saxo-pankki ja OP Ryhmä. 

VAIN YKSI TILI! Yhdellä henkilöllä saa olla kerrallaan vain yksi osakesäästötili. Useammasta tilistä seuraa rankka veronkorotus.

2. Kenelle osakesäästötili sopii?

Osakesäästötili sopii erityisesti niille, joilla on edessään pitkä sijoitusaika ja jotka aikovat sijoittaa osingot uudelleen hyötyäkseen mahdollisimman tehokkaasti korkoa korolle -efektistä.

Muita osakesäästötilin hyötyjiä ovat muun muassa opiskelijat sekä aloittelevat sijoittajat, sillä osakesäästötilillä sijoittaminen on verotuksen vuoksi arvo-osuustiliä yksinkertaisempaa eivätkä tulot sen sisällä vaikuta opintotukeen.

3. Mitä osakesäästötilille saa tallettaa?

Osakesäästötilille voi tallettaa vain rahaa. Sinne ei voi siirtää esimerkiksi aiemmin ostettuja osakkeita. Tililtä ei myöskään voi siirtää pois osakkeita, vaan ainoastaan rahaa.

Tilille voi siirtää rahaa – pääomaa – enintään 50 000 euroa. Tilin saldo voi kuitenkin olla suurempi, jos tilin sijoituksille kertyy tuottoa. Saldolle ei ole ylärajaa.

4. Mihin osakesäätötilillä saa sijoittaa?

Osakesäästötilille voi ostaa vain kotimaisia tai ulkomaisia pörssiosakkeita. Myös Helsingin pörssin First North -kauppapaikan osakkeet käyvät. OP:n osakesäästötilille voi toistaiseksi ostaa suomalaisyhtiöiden osakkeita.

5. Mistä osakesäätötilillä saa verohyötyä?

Osakesäästötilin verohyöty syntyy siitä, että sijoitusten tuoton verotus lykkääntyy. Tilin sisällä osakkeita voi ostaa ja myydä ilman veroseuraamuksia, eikä osingoista pidätetä veroa. Osingot ja luovutusvoitot voi sijoittaa uudelleen ja saada tuottoa sillekin summalle, joka tavallisesti menisi heti veroihin.

Tuotosta maksetaan pääomatulovero vasta, kun tililtä nostetaan rahaa.

Tuotto = koko tilin käteisvarojen ja osakkeiden käypä arvo – tilille sijoitettu pääoma. Samassa sijoitetun pääoman ja tilin käyvän arvon suhteessa maksetaan veroa jokaisesta nostosta.

ESIMERKKI: Tilille on talletettu 10 000 euroa. Summalla ostettujen osakkeiden arvo on kasvanut 15 000 euroon. Tilin tuotto on 5 000 euroa, jolloin tuoton osuus on 1/3 tilin arvosta. Jos tililtä nostaa 1 500 euroa, myös siitä 1/3 (eli 500 e) on verotettavaa tuottoa, josta menee pääomatulovero.

Jos keskittyy sijoituksissaan osinko-osakkeisiin, osakesäästötilillä on varjopuolikin. Tavallisella arvo-osuustilillä nimittäin pörssiosakkeen osingosta 15 prosenttia saa verovapaana, kun taas osakesäästötilillä koko osingosta menee vero – tosin vasta sitten, kun tililtä nostaa tuottoa.

Pitkällä aikavälillä säästäjä kuitenkin hyötyy siitä, että osingot voi sijoittaa täysimääräisesti uudelleen, maksamatta välistä veroa.

6. Mitä tehdä osakesäästötilin tappioille?

Osakesäästötilin tappioita voi vähentää vasta, kun säästäjä lopettaa tilinsä. Jos tililtä saa silloin vähemmän rahaa kuin sinne on tallettanut, tappion voi vähentää muista pääomatuloista.

Kuolinpesälle ei kuitenkaan synny tappiota, vaikka vainajan osakesäästötili olisi miinuksella. 

ASKARRUTTAAKO OSAKESÄÄSTÖTILI? KUUNTELE 4 x PODCAST

Taloustaito Podcast

1. Kannattaisiko osakesäästötilillä sijoittaa ulkomaille? Suvi Tuppurainen Nordnetista vastaa. Ulla Simola kysyy.

2. Miten torjua riskejä osakesäästötilillä hajauttamalla sijoituksia? Tanja Eronen Nordeasta vastaa. Ulla Simola kysyy.

3. Millaisella kaupankäynnillä osakesäästötili tuottaa? Kaisa Kivipelto Danske Bankista vastaa, Ulla Simola kysyy.

4. Miten osakesäästötiliä verotetaan? Kati Malinen Veronmaksajista vastaa, Ulla Simola kysyy

7 x Osakesäästötili, lue nämä jutut

1. Mitä osakesäästötilistä pitää tietää? Tässä kymmenen knoppia sijoittajalle

2. Sijoitatko osakesäästötilillä? Kerää verohyödyt, väistä vaaranpaikat 

3. Osakesäästötili on ikuisuustili – vältä nämä viettelevät virheet

4. Osakesäästötili ja opintotuki: Osakesäästötili ei vaikuta opintotukeen, jos opiskelija ei nosta tililtä rahaa

5. Osakesäästötilin siirto toiselle palveluntarjoajalle maksaa aina

6. Ajattelitko avata osakesäästötilin lapselle? Laki säätelee alaikäisen lapsen varojen sijoittamista

7. Pohditko, avaisitko osakesäästötilin vai ostaisitko pörssiosakkeita perinteiselle arvo-osuustilille? Molemmissa on hyvät puolensa 

Lahjaksi rahaa – entä verot?

Voit antaa alle 5 000 euron verovapaan lahjan lapsellesi tai kenelle tahansa henkilölle joka kolmas vuosi. Jos esimerkiksi lahjoitat lapsellesi 4 999 euroa 4.6.2022, voit tehdä seuraavan verovapaan lahjoituksen samalle lapselle 4.6.2025.

Lahjan verovapauden raja koskee yhtä lahjoittajaa, joten kyseinen lapsi voi saada mainitulla ajanjaksolla verovapaita lahjoja joltakin toiselta henkilöltä.

Lahjansaajan pitää maksaa lahjaveroa, jos saa lahjan, jonka arvo on 5 000 euroa tai enemmän. Lahjaveroa pitää maksaa myös, jos kolmen vuoden aikana saa samalta lahjanantajalta useita lahjoja, joiden arvo on yhteensä 5 000 euroa tai enemmän.

Lahjaveron määrään vaikuttavat lahjan arvo ja veroluokka eli lahjanantajan ja lahjansaajan välinen sukulaisuussuhde.

Lahjansaaja tekee lahjasta lahjaveroilmoituksen, jos lahjasta pitää maksaa lahjaveroa.

Minna Petäinen, Ulla Simola

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 31.5.2021. Juttuun on lisätty maininta OP Ryhmän osakesäästötilistä sekä linkki Mitä osakesäästötilistä pitää tietää? Tässä kymmenen knoppia sijoittajalle -juttuun ja Miten osakesäästötiliä verotetaan -podcastiin.

Rahat, verot, työ & eläke, koti