veronmaksajat.fi

RAHAT

To the Moon! Tuoreiden osakesijoittajien salkuissa viruu yllättävä senttiosake

To the Moon! Tuoreiden osakesijoittajien salkuissa viruu yllättävä senttiosake
10.5.2023

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Kymmenellä suomalaisella pörssiyhtiöllä on vähintään 100 000 omistajaa. Kaikkein laajimmin omistetut osakkeet ovat Euroclearin tilaston mukaan Nordea, Nokia ja Sampo. Myös neljänneksi omistetuimmalla Fortumilla on yli 200 000 suomalaisomistajaa. Ne ovat todellisia kansanosakkeita.

Suomalaisten suosikkiosakkeet

Yhtiö Omistajien lukumäärä
Nordea 345 487
Nokia 249 797
Sampo 205 154
Fortum 202 646
Elisa 177 841
UPM-Kymmene 143 155
Neste 124 237
Wärtsilä 118 060
Finnair 116 768
Kone 110 020

Lähde: Euroclear Finland. Tilanne: 30.4.2023.

Nämä suomalaiset suuryhtiöt ovat olleet suosikkeja jo pitkään. Kymmenen vuotta sitten eli huhtikuun 2013 lopussa laajimmin omistettuja suomalaisosakkeita olivat yli 200 000 omistajan Nokia ja Elisa, yli 100 000 omistajan Fortum ja UPM-Kymmene sekä Sampo, jonka omistajamäärä jäi tuolloin viisinumeroiseksi. Nordea puuttui tuolloin tilastosta, sillä pankin kotipaikka oli Ruotsissa. 

Suosituimmat osakkeet 10 vuotta sitten

Yhtiö Omistajien määrä
Nokia 248 475
Elisa 227 228
Fortum 135 060
UPM-Kymmene 100 609
Sampo 82 621
Neste 77 314
Talvivaara 69 780
Outokumpu 61 339
Stockmann 60 539
Metso 57 190

Lähde: Euroclear Finland. Tilanne: 30.4.2013.

Jos Nordean ottaa mukaan kymmenen vuotta sitten eniten omistettujen osakkeiden listalle, nykyiset seitsemän eniten omistettua olivat eniten omistettuja myös vuosikymmen sitten. Uusina kärkikymmenikköön ovat nousseet Wärtsilä, Finnair ja Kone. Tilaa ovat joutuneet tekemään konkurssiin ajautunut Talvivaara, Outokumpu ja Stockmann.

Listalta pudonneista Outokummun omistajamäärä on kasvanut kymmenen vuoden aikana, mutta kasvu on ollut ohi menneitä yhtiöitä heikompaa. Sen sijaan pitkään vaikeuksissa kompuroineen Stockmannin osakkeenomistajien määrä on laskenut. Stockmann haali taannoin osakkaita kanta-asiakasohjelmaoptioiden kautta.

Eniten omistettujen listalla säilyneistä Elisan asema on pudonnut paitsi suhteellisesti myös omistajien määrässä mitattuna. Puhelinosuuksien omistajat saivat aikoinaan Elisan osakkeita, ja varmaankin näitä rivejä on siivoiltu yhteisöjen taseista ja perikuntasalkuista. 

Uusilla sijoittajilla yllättävä suosikki

Entä miltä näyttää uusien sijoittajien salkussa?

Koronabuumi ja osakesäästötili synnyttivät Suomeen melkoisen uusien sijoittajien vyöryn. Poikkeavatko 2020-luvulla osakesijoittamisen aloittaneiden osakevalinnat suomalaisten kestosuosikeista?

Asiaa selvittääkseni käännyin Nordnetin maajohtajan Suvi Tuppuraisen puoleen. Tuppurainen selvitti Nordnetin tietokannoista, mitkä ovat 2020-luvulla perustettujen arvo-osuustilien ja osakesäästötilien suosikkiosakkeet.

Aivan tarkkaan ottaen tämä ei ole sama asia kuin 2020-luvulla sijoittamisensa aloittaneet, sillä 2020-luvulla Nordnetissa avattujen arvo-osuustilien omistajien joukossa on taatusti henkilöitä, jotka ovat aiemmin sijoittaneet osakkeisiin jonkin muun välittäjän kautta. Myös entuudestaan Nordnetin asiakkaina olleet ovat voineet avata uuden arvo-osuustilin.

Vuoden 2020 tammikuun ensimmäisen päivän jälkeen Nordnetiin avattujen arvo-osuustilien joukko antaa kuitenkin toimituksellisesti riittävällä tarkkuudella kuvan siitä, mitä osakkeita vajaan kolmen ja puolen vuoden aikana osakesijoittamisen aloittaneet suomalaiset omistavat. N-luku on korkea: Suomen Nordnetiin on perustettu tällä ajanjaksolla noin 115 00 arvo-osuustiliä.

Huomata täytyy, että alla oleva listaus uusien sijoittajien suosikkiosakkeista kertoo tämänhetkisen tilanteen, ei sitä, mitä osakkeita salkuissa on käynyt. Taulukon toiseen sarakkeeseen olen merkinnyt kunkin yhtiön sijoituksen laajimmin omistettujen suomalaisten osakkeiden listalla huhtikuun lopussa, siis paikan tämän jutun ensimmäisessä taulukossa. 

Uusien arvo-osuustilien suosikit

Yhtiö Sija omistetuimpien listalla
Finnair 9
Nordea 1
Nokia 2
Fortum 4
Sampo 3
Wärtsilä 8
Kone 10
Neste  7
Nokian Renkaat 13
UPM-Kymmene 5

Lähde: Nordnet. Tilanne 21.4.2023.

Uusien salkkujen kärkikymmenikössä ovat yhtä lukuun ottamatta suomalaisten eniten omistamat osakkeet. Osuuskuntaperuja laajalti omistettua Elisaa listalta on turha etsiä. Kymppilistan ulkopuolelta uusien sijoittajien suosituimpien joukkoon kuuluu Nokian Renkaat, joka on kolmanneksitoista laajimmin omistettu suomalaisosake. 

Romahduksen metsästäjät?

Uusien arvo-osuustilien ykkössuosikkia voi pitää vähintään yllättävänä. Lentoyhtiö Finnair joutui pahoihin vaikeuksiin keväällä 2020, kun koronapandemia lähes lopetti lentoliikenteen. Kalliit koneet keräsivät kustannuksia Helsinki–Vantaalla.

Juuri kun koronapandemian vaikutus alkoi hellittää, Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Polttoaineen hinta nousi ja Finnair menetti tärkeimmän kilpailuetunsa Aasian liikenteessä, oikaisemisen Venäjän ilmatilassa. Juuri maapallon ja Venäjän ilmatilan mahdollistamien nopeiden Aasian-yhteyksien varaan Finnair oli rakentanut strategiaansa.

Kesällä 2020 Finnair järjesti kassanpaikkausannin, jonka yhteydessä yhtiön osakekurssi käyttäytyi omituisesti. Lentoyhtiön tuolloisten kurssiliikkeiden soisi löytävän tiensä käyttäytymistaloustieteen tutkijoiden työpöydille.

Kesäkuussa 2020 Finnair sai 12 000 uutta omistajaa, mutta omistajamäärä on noussut sen jälkeen hämmentävästi viime vuoden kevättalvelle asti. Maaliskuun 2022 lopussa Finnairilla oli lähes 121 000 osakkeenomistajaa, mistä omistajamäärä kääntyi loivaan laskuun.

Finnairin osakekurssi on tällä hetkellä kesällä 2020 vallinnutta tasoa korkeammalla, mutta vuonna 2021 lentoyhtiötä ostaneiden sijoitus on miinuksella.

Finnairissa on helppo nähdä samankaltaisuutta kymmenen vuotta sitten laajimmin omistettujen yhtiöiden kärkikymmenikköön kuuluneen Talvivaaran kanssa. Kumpikin yhtiö on leimallisesti suomalainen ja kummankin liiketoiminta kohtasi merkittäviä vaikeuksia, minkä myötä osakekurssi romahti ja kassaa paikattiin osakeannein. Tällöin sijoittajan mieleen voi hiipiä ajatus siitä, että osaketta saa kurssilaskun myötä "alennuksella".

Finnairin omistajamäärän kehitys 31.12.2019-30.4.2023 Datalähde: Finnair

Hajauttaminen vähäistä

Finnairin suosion lisäksi Nordnetin uusien arvo-osuustilien statistiikka paljastaa toisen yllättävän ja huolestuttavankin seikan, hajautuksen. Tai pikemminkin hajautuksen puutteen, sillä uusista arvo-osuustileistä peräti joka kolmannella oli vain yhden yhtiön osakkeita. Uusilla arvo-osuustileillä olevien osakkeiden keskiarvokin pyöristyy vain kahteen osakkeeseen.

Silloin kyse ei ole hajauttamisesta vaan keskittämisestä.

Osakesäästötileillä tilanne on toinen, mikä voi johtua siitä, että osakesäästötilien omistajista suurella osalla on enemmän sijoituskokemusta ja varallisuutta. Silti osakesäästötileistäkin joka viidennellä on vain yksi osake. Osakelajien keskiarvo on kolmen ja neljän osakkeen välillä. Vähäistä hajauttamista sekin on, mutta monella osakesäästötilin omistajista on varmasti muita osakeomistuksia.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja. Mainituista osakkeista hän omistaa Nordeaa, Nokiaa, Sampoa, Fortumia, UPM-Kymmeneä ja Outokumpua.

Rahat, verot, työ & eläke, koti