veronmaksajat.fi

RAHAT

Sinkku, tiedätkö kuka sinut perii? Varmista, että testamentti löytyy

Sinkku, tiedätkö kuka sinut perii? Varmista, että testamentti löytyy
13.8.2018

Lapseton ja naimaton voi jättää perintönsä vapaasti kenelle haluaa. Yksineläjän kannattaa varmistaa, että testamentti myös löydetään.

Testamentilla voi määrätä mitä omalle omaisuudelle kuoleman jälkeen tapahtuu. Lapsia ja aviopuolison oikeuksia ei voi testamentilla ohittaa, mutta mikäli sellaisia ei ole, perinnön voi jakaa vapaasti.

Ilman testamenttia naimattoman ja lapsettoman henkilön perintö menee vanhemmille, tai jos he eivät ole elossa, sisaruksille. Mikäli ei ole sisaruksia tai heidän jälkeläisiään, perintö menee isovanhemmille tai jos he eivät ole elossa, näiden lapsille eli sedille, enoille ja tädeille. Vanhemmilla, sisaruksilla tai kaukaisemmilla sukulaisilla ei kuitenkaan ole lakiosaa perintöön.

Rintaperillisillä eli lapsilla, mukaan lukien adoptiolapset, on sen sijaan lakiosaoikeus. Lakiosa on puolet näille perillisille lakimääräisen perimysjärjestyksen mukaan tulevan perintöosan arvosta.

Mikäli testamentin tekijä on ollut naimisissa ja eronnut, mutta omaisuuden jaosta ei ole erotilanteessa tehty osituskirjaa, on otettava huomioon avioliittolain määräykset mahdollisesta ex-puolison avio-oikeudesta omaisuuteen.  

Sinkun kannattaa laatia testamentti

Sinkun testamentti on monella tapaa testamenteista helpoin mutta ei vähiten tärkein. Ehkä jopa päinvastoin, sillä jos ei ole lähisukulaisia eikä ole tehnyt testamenttia, omaisuus menee valtiolle. Toki se päätyy yhteiskunnan hyväksi tässäkin tapauksessa, mutta moni osoittaisi omaisuutensa mieluummin joko tietyille henkilöille tai tiettyyn kohteeseen.

Naimaton ja lapseton henkilö voi siis jättää perintönsä vapaasti kenelle haluaa. Ennen kuin alkaa pohtia testamentin tarpeellisuutta, on varmistuttava siitä, että omaisuutta on enemmän kuin velkoja. Velat maksetaan kuolinpesästä aina ensimmäisenä.

Testamenttia ei tarvitse Suomessa rekisteröidä eikä testamentin todistajien tarvitse tietää testamentin sisältöä. Perillisensä ja lähipiirinsä voi siis pitää jännityksessä loppuun saakka. Aina testamentin olemassaolosta ei ole tietoa muilla kuin todistajilla, joten yksineläjän kannattaa varmistaa, että se löydetään.

Verot pesän varoista

Jos haluaa testamentata koko omaisuutensa yhteen kohteeseen, testamentin tekeminen ei ole yleensä vaikeaa. Testamentin voi tehdä itsekin, kunhan se on kahden esteettömän todistajan todistama ja muutenkin määrämuotoinen.  

”Toisinaan itse tehdyissä testamenteissa törmätään kuitenkin muotovirheisiin tai muihin epäselvyyksiin”, kertoo Veronmaksajain Keskusliiton verojuristi Tuomo Lindholm. Todistajaksi on saatettu ottaa esimerkiksi sisar.

Tarkkana on oltava myös käsitteissä. Esimerkiksi hallintaoikeus ja omistusoikeus saattavat mennä maallikolta sekaisin. Ja jos veroseuraamukset jäävät pohtimatta, saattaa mökin tai purjeveneen saanut ystävä joutua myymään sen perintöverojen vuoksi. Testamentilla voi määrätä, että perintöverot maksetaan pesän varoista.

Katri Isotalo

Kirjaudu ja lue koko juttu Taloustaidosta 7/2018 (klikkaa Näköislehti). 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti