veronmaksajat.fi

RAHAT

Pörssiin odotetaan uusia tulokkaita – mitä huomioida, jos etsii sijoituskohteita listautujista?

Pörssiin odotetaan uusia tulokkaita – mitä huomioida, jos etsii sijoituskohteita listautujista?
25.1.2021

Vuodesta 2021 voi tulla hyvä listautumisvuosi Helsingin pörssissä, jos koronapandemia hellittää. Mitä kannattaa ottaa huomioon, kun miettii sijoittamista listautuvaan yhtiöön?

Helsingin pörssin hitaasta kuihtumisesta on kannettu jo pitkään huolta, kun monena vuonna pörssilistoilta on poistunut sekä määrällä että markkina-arvolla mitattuna enemmän yhtiöitä kuin sinne on saatu uusia tulokkaita.

Viime vuonna päälistalle listautui yksi uusi yhtiö (Musti Group) ja First North -markkinapaikalle kolme yhtiötä (Bilot, Nanoform Finland ja Partnera). Samaan aikaan pörssistä poistuivat julkisen ostotarjouksen jälkeen DNA, Silmäasema, Hoivatilat ja Cramo.

Pörssiin tulevien ja poistuvien yritysten määrässä on isoja vaihteluja vuosittain, mutta Nordean päästrategin Antti Saaren mielestä pitkän aikavälin suunta on kuitenkin selvä. ”Helsingin pörssin päälistalla yhtiöiden lukumäärä ei ole juurikaan muuttunut viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana”, hän huomauttaa.

Hänen mielestään sijoittajan kannalta olisi hyvä, että pörssiin saataisiin enemmän yhtiöitä ja valinnanvaraa. Se myös todennäköisesti vauhdittaisi kaupankäyntiä. ”Osakeomistusten hajauttamiseksi sijoittajan kannattaa katsoa kotimaisen pörssin ulkopuolellekin.”

Saaren mielestä Helsingin pörssi ei esimerkiksi takaa riittävää maantieteellistä hajautusta, vaikka moni yhtiöistä toimiikin kansainvälisillä markkinoilla.

”Niiden liikevaihdosta valtaosa tulee kuitenkin Euroopasta. Viime vuosien ja todennäköisesti tulevienkin vuosien kasvu tapahtuu muualla kuin vanhalla mantereella.”

Myös S-Pankin päästrategin Lippo Suomisen mielestä osakesijoitusten hajauttamista kannattaa harkita myös muihin pörsseihin, vaikka Helsingin pörssi tarjoaakin kohtalaisen monipuolisen kattauksen kotimaassa ja kansainvälisillä markkinoilla toimivia yhtiöitä eri toimialoilta.

MITEN ARVIOIDA LISTAUTUVIA YHTIÖITÄ? ”Mitään viisastenkiveä ei ole, mutta listautuvan yhtiön vahvuuksia ja riskejä kannattaa käydä läpi samalla tavalla kuin muutenkin osakesijoittamisessa.” Päästrategi Lippo Suominen, S-Pankki

”Toki myös isoja aukkoja löytyy. Esimerkiksi terveydenhuollossa löytyy tasan yksi suomalainen lääkeyhtiö: Orion”, Suominen mainitsee.

Listalle pyrkivä syynättävä tarkkaan

Osakemarkkinoitakin viime vuonna heilutellut koronapandemia lykkäsi pörssiin tähyävien suomalaisyhtiöiden suunnitelmia, joten vuodesta 2021 voi tulla keskimääräistä vilkkaampi listautumisvuosi Helsingissä. Tätä edistäisi talouden toipuminen koronan jäljiltä.

Julkisesti listautumissuunnitelmista kertoivat loppuvuonna ainakin varainhoitoyhtiö Alexandria ja terveysteknologiayritys Nightingale Health.

Mitä osakesäästäjän on hyvä ottaa huomioon, kun pohtii sijoittamista osakkeisiin tulevissa listautumisanneissa?

”Ensimmäiseksi kannattaa miettiä, sopiiko listautuva yhtiö omaan sijoitussalkkuun. Ennen muuta on hyvä miettiä riittävää hajautusta, jos salkussa on jo ennestään samalla toimialalla toimivia yhtiöitä”, Saari sanoo.

Osakkeisiin sijoittaminen listautumisannissa on riskien kannalta samantyyppistä kuin osakesijoittaminen yleensäkin. Ennen sijoituspäätöstä kannattaa perehtyä huolellisesti yhtiöön esimerkiksi lukemalla listalleottoesite.

”Lähtökohtaisesti listautuvat yhtiöt ovat riskisempiä kuin pidempään pörssissä olleet. Uuteen yhtiöön ei kannata sijoittaa liian isolla summalla suhteessa oman sijoitussalkun kokoon.”

MITEN ARVIOIDA LISTAUTUVIA YHTIÖITÄ? ”Arviointiin liittyy aina epävarmuutta, mutta ainakin yhtiön kasvumahdollisuuksia ja pörssiintulon motiiveja kannattaa pyrkiä hahmottamaan.” Päästrategi Antti Saari, Nordea

”Erityisen tarkkana kannattaa olla, jos yritysjohto ja omistajat luopuvat merkittävällä tavalla omistuksistaan. Riskinä on, että pörssiin tulemisella yritetään rahastaa, eikä vanhojen omistajien sitoutuneisuus yritykseen ole enää jatkossa sama kuin aiemmin”, Saari toteaa.

Terveempää menoa kuin teknohuumassa

Osakemarkkinoita pidempään seuranneet muistavat hyvin vuosituhannen vaihteen teknohuuman ajan listautumiset, joissa moni osakkeita jonottanut piensijoittaja poltti lopulta näppinsä. Vuonna 1999 Helsingin pörssiin listautui peräti 28 yhtiötä ja sitä seuraavana vuonna vielä 20 lisää.

Listautumissuman alkupäässä pikavoittoja saattoi vielä saada, mutta moni sijoittaja joutui kuitenkin pettymään, kun osakekurssit rojahtivat reilusti alle merkintähinnan.

Lippo Suomisen mielestä viime vuosina pörssiin listautuvien yhtiöiden liiketoiminta ja kasvuodotukset ovat olleet huomattavasti terveemmällä pohjalla. Myös osakkeiden merkintähinnat ovat asettuneet realistiselle tasolle.

”Ylihintaisia listautumisanteja ei ole juuri ollut. Osakkeiden hinnoittelu on ollut varsin tasapainoista.”

Myös listautumisen jälkeisinä vuosina uusilla Helsingin pörssiyhtiöillä on Suomisen mukaan mennyt pääsääntöisesti hyvin. Etenkin pienten yhtiöiden kurssikehitys on saattanut olla vaihtelevaa, mutta kurssit ovat yleensä nousseet muun pörssin vanavedessä.

”Mitään jättipotteja uudet pörssiyhtiöt eivät ole kuitenkaan sijoittajille tuoneet.”

Harvoihin poikkeuksiin kuuluu toiminnanohjausjärjestelmiä valmistava Admicom, jonka osakekurssi on noussut yli 1 000 prosenttia helmikuun 2018 merkintähinnasta.

Yhdysvalloissa rakettimaisia osakenousuja on nähty listautumisten jälkeen huomattavasti enemmän. Esimerkiksi majoituspalveluja tarjoavan Airbnb:n osakekurssi nousi ensimmäisen pörssipäivän aikana 112 prosenttia listautumishinnasta. ”Siellä listautumismarkkina on tulikuuma, eikä tilanne ole enää terve.”

Eniten tulijoita First North -listalle

Helsingin pörssin päälistalle tai First North -markkinapaikalle tulleet yhtiöt 2016–2020:

2020

Päälista: Musti Group, Verkkokauppa.com*, United Bankers*, Eezy*. First North: Bilot, Nanoform Finland, Partnera

2019

Päälista: EAB Group*, Optomed. First North: Lead Desk, Aallon Group, Relais Group, Fodelia, Faron Pharmaceuticals

2018

Päälista: Harvia, Altia, Kojamo, Nixu*, Oma Säästöpankki, Tallink Group. First North: Admicom, BBS-Bioactive Bone Substitutes, Enersense International, VMP, Fellow Finance, Rush Factory, Viafin Service, Nordic ID

2017

Päälista: Suomen Hoivatilat*, Kamux, Robit*, Silmäasema, Talenom*, Rovio Entertainment, Terveystalo. First North: Next Games, Fondia, Remedy Entertainment, Titanium, Gofore, Efecte

2016

Päälista: Taaleri*, Siili Solutions*, Lehto Group, Tokmanni Group, Qt Group, DNA. First North: Ahola Transport, Suomen Hoivatilat, Privanet Group, Vincit Group, Heeros

*siirtyi päälistalle First North -listalta

Lähde: Nasdaq Helsinki

Matti Remes

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti