veronmaksajat.fi

RAHAT

Nordea vetää kaulaa muihin osakesäästötilien suosikkina

Nordea vetää kaulaa muihin osakesäästötilien suosikkina
27.6.2023

Tutut kotimaiset kansanosakkeet pitävät pintansa osakesäästötilien suosikkiosakkeina. Yksi osake on ollut kuitenkin alkuvuonna ylitse muiden. 

Lähes 320 000 suomalaista on avannut itselleen osakesäästötilin, kun se tuli mahdolliseksi vuoden 2020 alusta. Arvopaperikeskus Euroclear Finlandin mukaan tileillä olevien suomalaisten pörssiosakkeiden markkina-arvo oli toukokuun lopussa 1,6 miljardia euroa.

Lisäksi tileillä voi olla ulkomaisia omistuksia ja rahamääräisiä talletuksia.

Osake- ja rahastovälittäjä Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen sanoo, että tutut kotimaiset kansanosakkeet ovat pitäneet pintansa osakesäästötilien suosikkiosakkeina.

Jo ennestään kärkisijoilla keikkunut Nordea oli kuitenkin aivan ylivoimainen osakesuosikki tammi-toukokuussa, kun mittarina käyttää Nordnetin asiakkaiden euromääräisiä hankintoja osakesäästötileille.

"Nordean kaupankäynnin volyymi oli lähes kaksi kertaa suurempi kuin toiseksi suosituimman osakkeen", Tuppurainen toteaa.

Nordea oli selvä ykkönen myös silloin, kun katsotaan, kuinka monelle eri osakesäästötilille yhtiön osakkeita hankittiin Nordnetissä tammi-toukokuussa. Seuraavaksi suosituimmat osakkeet olivat Nokia, Sampo, Fortum ja Nokian Renkaat.

Kymmenen suosituimman listalle mahtuvat myös UPM-Kymmene, Neste, Kesko, Metsä Board ja SSAB. 

Edulliset laatuyhtiöt kiinnostavat osakesäästäjiä

Vaasan yliopiston rahoituksen professori Timo Rothovius ei ole yllättynyt Nordean suosiosta.

"Konsernin tulos on parantunut hyvää vauhtia, ja sen osaketta pidetään edelleen edullisena. Myös osinkotuotto on todella iso. Hyvät osingonmaksajat kiinnostavat aina suomalaista osakesäästäjää."

Esimerkiksi Fortumin, Nokian Renkaiden ja Metsä Boardin pääsyä suosituimpien osakkeiden listalle selittää Rothoviuksen mielestä se, että yhtiöiden kurssit ovat tulleet viime aikoina selvästi alas.

"Yleensä suomalaisten yksityissijoittajien kiinnostus kohdistuu tunnettuihin yhtiöihin, kun niiden kurssit laskevat." 

Tilejä eniten pitkäaikaisilla säästäjillä

Nordnetin ohella osakesäästötilejä tarjoavat Suomessa ainakin Danske Bank, Nordea, OP, Mandatum Trader ja Ålandsbanken.

Osakesäästötilille voi tallettaa rahaa enintään 50 000 euroa ja hankkia talletuksilla pörssilistattuja kotimaisia ja ulkomaisia osakkeita. Tilin sisällä luovutusvoitot ja osingot ovat verovapaita. Sijoituksista maksetaan veroja vasta, kun varoja nostetaan tai tili lakkautetaan.

Tuppuraisen arvion mukaan valtaosa Nordnetin asiakkaista on avannut osakesäästötilin pitkäaikaista säästämistä varten.

Tilejä on kuitenkin myös aktiivista kauppaa käyvillä. Tähän vaikuttaa luonnollisesti se, että voittoja ei veroteta, jos ne jättää tilin sisälle.

Nordnetin osakesäästötileillä tehtiin ostotoimeksiantoja tammi-toukokuussa noin 400 000 kappaletta. Samaan aikaan myyntitoimeksiantoja tehtiin ehkä yllättävänkin suuri määrä – 240 000 kappaletta.

"Eniten eri tileiltä myytiin Qt Groupia ja Harviaa."

Molemmat yhtiöt tunnetaan viime vuosina Helsingin pörssin kovimpina kurssiraketteina, joiden kurssit ovat kuitenkin pudonneet huippulukemista.

Nordnetissä osakesäästötilin keskimääräinen arvo oli toukokuun lopussa 10 100 euroa. Luku on pysynyt viime vuodet ennallaan tai jopa hieman laskenut.

Tuppuraisen mukaan tämä johtuu pörssikurssien laskusta, mikä vaikuttaa suoraan tilien arvoon. Toisaalta osakesäästötilejä on avattu paljon esimerkiksi lapsille, joiden tileille ei ole vielä ennättänyt kertyä varallisuutta pesämunaa lukuun ottamatta.

"Alussa tilien keskimääräistä arvoa nosti myös se, että niitä avasivat ensimmäisinä innokkaimmat sijoittajat, joilla oli enemmän varaa sijoittaa." 

Osakesäästäjän kannattaa hyödyntää veroetu

Rothovius sanoo, että osakesäästötili kannattaa ehdottomasti avata, mikäli osakkeisiin haluaa alkaa sijoittaa. Keskeinen peruste on mahdollisuus hyödyntää veroetua.

"Tämän vuoksi tili kannattaa hankkia osaksi sijoitussalkkua silloinkin, vaikka henkilöllä olisi jo ennestään arvo-osuustili."

Rothoviuksen mukaan osakesäästötilin sisällön rakentamisessa kannattaa pitää mielessä sijoittamisen vanha viisaus eli riittävä hajautus.

"Etenkin jos muita osakesijoituksia ei ole, tilille kannattaa ostaa osakkeita eri toimialoilta."

Rothoviuksen mielestä osakesäästötilille voi olla järkevää ostaa hyvää osinkotuloa maksavia kotimaisia yhtiöitä, koska tilin sisällä osinkoja ei veroteta. Näin osingot voi sijoittaa täysimääräisesti uusiin osakkeisiin.

"Myyntivoittojen veroetua pystyvät hyödyntämään myös aktiivisesti kauppaa käyvät. Toisaalta osakesäästötilin kaupoista aiheutuneet tappiot voi vähentää verotuksessa vasta, kun tili lopetetaan."

Rothovius sanoo, että osakeostojen jyvittämisessä osakesäästö- ja arvo-osuustileille kannattaa ottaa huomioon myös kaupankäyntikulut, jotka joillakin palveluntarjoajilla voivat olla osakesäästötileissä korkeammat.

"Tämä kannattaa tarkistaa ennen kuin valitsee palveluntarjoajan." 

Nordnetin osakesäästötilien suosituimmat kotimaiset osakkeet: 

  • Nordea
  • Nokia
  • Sampo
  • Fortum
  • Nokian Renkaat
  • UPM-Kymmene
  • Neste
  • Kesko
  • Metsä Board
  • SSAB

Matti Remes 

Rahat, verot, työ & eläke, koti