veronmaksajat.fi

RAHAT

Löysälle rahalle riittää ottajia – bongaa pahimmat varoitusmerkit

Löysälle rahalle riittää ottajia – bongaa pahimmat varoitusmerkit
3.11.2021

Karo HämäläinenKARON PÖRSSI "To the fucking Moon!"

Toimitusjohtaja Aatu Pulkkinen on vahvistanut sanomaansa kolmella kuurakettiemojilla, eivätkä buumerinaivoni kolmannellakaan lukukerralla pysty muodostamaan vankkumatonta käsitystä siitä, onko Pulkkisen johtama ja yleisöltä rahaa keräävä Evon Capital vitsi, huijaus, leikkiä vai poikamainen unelma.

En laita tähän linkkiä yhtiön sivuille, sillä en missään nimessä pidä yhtiön käynnissä olevaan osakeantiin osallistumista järkevänä vaan päinvastoin vältettävänä.

En käsittele niinkään Evon Capitalia yhtiönä vaan esimerkkinä laajemmin siitä, kuinka (höpö-)puheilla pyritään saamaan ihmisiltä helppoa rahaa. Hälytyskello soi monessa kohtaa.

En tietenkään väitä, että Evon Capitalissa olisi jotain epäselvää, enkä esitä, etteikö se voisi olla hyvä sijoituskohde. 

AI-projekti 900 euron kuluilla

Evon Capital kertoo olevansa "erittäin tuottohakuisten piensijoittajien yhteisyritys, joka sijoittaa varojaan pitkällä aikahorisontilla". Yhtiö tähtää "räväkkään sijoittamiseen, trendikkääseen näkyvyyteen ja ennen kaikkea verojen minimointiin".

Siinä kohta 1: Suuria sanoja, maalailua.

Yhtiön ensisijainen tavoite eli verojen minimoiminen on helppo saavuttaa. Nollaveroilla selviää, jos ei tee koskaan voittoa. Arvonlisäverojen osalta täytyy huolehtia siitä, että vähennettävien alvien määrä on vähintään asiakkailta kerättävien alvien määrän suuruinen.

Toisaalta yhtiö hehkuttaa, että sen osaava johto ja joustava strategia "ovat reseptimme ylituottoon vaihtuvissakin markkinatilanteissa". Ehkä voittoa sittenkin on tarkoitus tehdä?

Kohta 2: Ristiriitainen informaatio.

Evon Capital väläyttää myös "koneoppimisprojektiaan", jonka tavoitteena on pystyä "analysoimaan markkinoita tekoälyn avulla" lukemalla uutisia ja Twitteriä.

Hanke ilmeisesti toteutetaan pyhällä hengellä, sillä Evonin budjetissa kuluvan vuoden "liiketoiminnan yleiset kulut" ovat 900 euroa.

Kuinka monta tuntia AI-asiantuntijan aikaa sillä mahtaa saada?

Yhtiön vuoteen 2025 ulottuvassa tulosennusteessa ei ole poistoja, joten tuotekehitysinvestointien aktivoimisesta taseeseen ei ole kyse.

Kohta 3: Tekoälyn kaltaisia pärinäsanoja sisältävät sadut.

Excelissä 111 000 euron liikevaihto

Joukkorahoitusta hakevien yhtiöiden vakiokuvioksi on muodostunut taulukko, jossa esitetään muutaman vuoden tulevaisuuteen kurottava kaavailu tuloslaskelman keskeisimmistä riveistä. Sellainen tosiaan löytyy myös Evon Capitalin sivuilta.

Kuluvana vuotena Evon Capital aikoo treidata 2 300 euron sijoitustuotot, joiden hankkimisesta se uskoo koituvan 300 euron kulut. Ensi vuodelle budjetoidaan miltei 15 000 euron tuloja, vuoden 2025 luku on 111 000 euroa, josta 4 000 tulisi "muista liiketoimintatuotoista", reilut 107 000 euroa sijoitustoiminnan tuotoista.

Sijoitustoiminnan kulut säilyvät Evonin laskelmissa varsin korkeina suhteessa sijoitustoiminnan tuottoihin. Vuoden 2025 arviossa kulut syövät 11 prosenttia tuotoista.

Hämmentävää Evon Capitalin tulosennustetaulukossa on myös se, että yhtiö ilmeisesti suunnittelee realisoivansa vuosittain sijoitustuottoja määrän, joka vastaa 7–8 prosenttia yhtiön kyseisen vuoden sulkevan taseen mukaisesta taseen loppusummasta. Jos yhtiö noudattaisi julki lausumaansa periaatetta sijoittaa "pitkällä aikahorisontilla", eihän se kannattaisi realisoida voittoja. Voittojen realisoiminen laukaisee verot, ja verojen minimoiminenhan oli yhtiön ennenkaikkinen tavoite.

Kohta 4: Kysymyksiä herättävät kohdat tulosennusteissa ja strategiassa.

Toimialana rahan kerääminen

Evon Capitalin päätavoite vaikuttaisi olevan varojen kerääminen uusilta sijoittajilta. Tänä vuonna yhtiö aikoo kerätä 20 000 euroa, ensi vuonna 110 000 euroa, sitä seuraavana vuotena 125 000, sitten 225 000 ja vuonna 2025 jo 350 000 euroa uutta pääomaa. Joka vuosi on siis tarkoitus järjestää osakeanti tai osakeanteja nousevin hinnoin.

Kohta 5: Ketjukirjemäinen rakenne.

Uusmerkinnöistä saatava raha kolisee yhtiön kassaan, ja jos osakemerkinnät tehdään osakkeen matemaattista arvoa korkeampaan hintaan, vanhat omistajat hyötyvät.

Hypoteettinen esimerkki, joka ei liity Evon Capitaliin: Yhtiöllä on 1 000 osaketta ja 10 000 euron nettovarat. Yhden osakkeen laskennallinen arvo on 10 euroa. Jos yhtiö laskee liikkeelle 9 000 uutta osaketta 20 euron merkintähinnalla, yhtiön osakemäärä kasvaa 10 000:een ja nettovarat 190 000 euroon. Tällöin jokaisen osakkeen osakekohtainen nettovarallisuus on 19 euroa, ja vanhojen omistajien osakkeiden laskennallinen arvo on noussut kympistä 19 euroon kappale.

Evon kaavaillee järjestävänsä osakeannit kutakuinkin osakkeen matemaattisen arvon mukaisesti. 

Päästölaskelmista sikarinsavuun

Evon, jonka nimi tosin on Tree2u Oy, sillä Evo-nimen genetiivi ei mennyt läpi kaupparekisterissä, on perustettu toissa vuonna. Yhtiön oli tarkoitus myydä päästölaskelmia ja konsultointia, mutta pikaisella immelmannilla toimiala muuttui sijoittamiseksi.

Kohta 6: Kiireestä kielivät yksityiskohdat.

Osakeannin markkinointimateriaalin mukaan yhtiön nykyinen salkku koostuu kahdesta etf-sijoituksesta, 2 000 euron arvosta kryptovaluuttoja ja 1 250 euron omistuksesta Pyynikin Panimossa. Jo ensi vuonna tarkoitus on käynnistää asuntosijoittamisen selvittäminen. Asuntosijoittaminen? Näillä pääomilla?

Kohta 7: Lupauksia antavat mutta ihmettelyä herättävät hankesuunnitelmat.

"Sijoitustoiminnan brändinä toimii Evon Capital, jonka logossa yhdistyvät nuorekasta uskallusta kuvastava apina sekä sikarinkatkuisen kabinetin arvokkuus", yhtiö maalailee.

Kohta 8: Tahattomat koomisuudet.

Siihen nähden, että Evonin henkilöstökulut ovat yhtiön kaavailuissa vuodesta toiseen tasaisesti nolla euroa, sillä on melkoinen, peräti kuusimiehinen johtoryhmä. Hallitus koostuu viidestä nuoresta miehestä.

"Yhtiöjohtoa saatetaan tulevaisuudessa palkita yhtiökokouksen hyväksymin optio-oikeuksin tai hallituksen hyväksymällä oikeudella ostaa yhtiön hallussa olevia osakkeita suunnilleen yhtiön matemaattisen arvon mukaisesti", yhtiö kertoo.

Kohta 9: Perustajien ja johdon ansainnan hähmäisyys.

Kouria ojossa

Evon Groupin eli Evon Capitalin eli Tree2u:n osakeanti on helppo kiertää kaukaa, mutta se ei poikkea lopulta kovinkaan paljon sellaisista osakeanneista, joihin osallistumista moni miettii ja joihin moni lähtee mukaan.

Kun taloudessa on nousukausi ja pörssissäkin osake kuin osake tuntuu nousevan, löysää rahaa on tarjolla – ja siitä kiinnostuneita ottajia. Paljon pahempia kuin Evon Group luultavasti on. Sikäli kun Evon Group pitäytyy sijoitusyhtiönä, se on vain kallis ja epälikvidi tapa sijoittaa. Käsi ojossa on myös koko joukko velkaisia firmoja, jotka siirtävät osakkeenomistajien rahaa perustajien taskuihin ja menettävät arvonsa.

Suomessa ei ole varsinaisesti listattuja sijoitusyhtiöitä, joihin Evonia voisi verrata. Jonkinmoinen verrokki voisi olla ruotsalainen Investor.

Investor poikkeaa Evonista muun muassa siinä, että Investorilla on yli sata vuotta pidempi historia, muutama kymmenen miljardia enemmän pääomaa ja päivittäinen noteeraus Tukholman pörssissä.

Investorin osakkeella käydään kauppaa kymmenisen prosenttia substanssiarvon alapuolella. Evonin osakkeita merkitsevä saa maksaa substanssiarvon, tai ehkä vähän yli.

Mutta eipä Investorin logossa olekaan sikaria tupruttelevaa apinaa.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja.

Näin Evon Capital kommentoi Karo Hämäläisen kirjoitusta.

Lue myös, mitä kirjoitimme aiemmin Evon Capitalista ja sijoitusyhtiön kautta sijoittamisesta

Rahat, verot, työ & eläke, koti