veronmaksajat.fi

RAHAT

Elon opit: Tuotto ei löydy romukasasta

Elon opit: Tuotto ei löydy romukasasta
5.8.2015

Toimittaja Karo Hämäläisen Karon pörssiviikko ilmestyy Taloustaidossa aina keskiviikkoisin.KARON PÖRSSI Jos sijoituskirjasta saa yhdenkin uuden ajatuksen tai hyötykäyttöön menevän sijoitusopin, kirja on ollut sen ostamiseen käytetyn rahan ja lukemiseen uhratun ajan arvoinen.

Henri Elon vasta ilmestyneen toisen sijoituskirjan osalta omalla kohdallani hyötyoppi voisi olla tämä: heikosti kannattavan yrityksen kääntäminen kannattavaksi on työn ja tuskan takana. Käänneyhtiöt tarjoavat kyllä hyvät kurssikyydit, jos niihin sattuu osumaan, mutta osuminen on Elon havaintojen mukaan harmittavan epätodennäköistä.

Bonushavainnoksi nousee: suuret yhtiöt tapaavat pärjätä paremmin kuin pienet. Tämä Elon huomio iskee ikävästi minuun samoin kuin luultavasti moneen kaltaiseeni piensijoittajaan. Olen ollut siinä uskossa, että juuri pienemmissä yhtiöissä itse yhtiöitä analysoivalla sijoittajalla on suhteellinen kilpailuetu, sillä ammattisijoittajat ja ammattimaiset sijoitustutkijat eivät vaivaudu vilkaisemaankaan niihin päin.

Kauppalehden 80+ päivässä osakesijoittajaksi -blogistaan tunnettu entinen Balance Consultingin analyytikko Henri Elo käy suositun Löydä helmet – vältä kuplat -kirjansa jatko-osassa Tuoton arvoitus ratkeaa läpi sijoittamisen perusasioita oppikirjamaisesti, jopa kirjan taittoa ja lukujen kaksiosaista numerointia myöten. Lukujen sekaan hän on iskenyt blogistaan havainnollistavia esimerkkitapauksia.

Kirjan parasta ja omaperäisintä antia ovat kohdat, joissa Elo siirtyy oppikirjatotuuksista omiin havaintoihin ja jäljittää teoksen nimen mukaisesti tuoton arvoitusta.

Laatua kohtuuhintaan

Tuoton arvoitus ratkeaa -nimi viittaa kirjan ytimeen: miksi Balance Consultingin laatiman Balancen Listan kärkipään yhtiöt ovat tuottaneet paremmin kuin tyvipään yhtiöt tai edes yhtiöt keskimäärin? 54 tarkastelujaksosta 42:lla kärkipään yhtiöt ovat peitonneet tyvipään yhtiöt.

Elo tarjoaa ylituotolle kolme selitystä, joista ensimmäinen ja kolmas palautuvat kirjan keskeisiin havaintoihin tuloksentekokyvyn kääntämisen vaikeudesta ja siitä, että suuret yhtiöt pärjäävät pieniä paremmin – Balancen Listan pisteytykset palkitsevat kannattavuudesta ja hieman rankaisevat yhtiön pienuudesta.

Kolmas selitys on maltillinen arvostus.

"Lista palkitsee hyvillä sijoituksilla maltillisesti arvostetut, terveet ja monesti epäseksikkään tuntuiset lypsylehmät... Maltillisen arvostuksen yhtiölle voi riittää hyvän osaketuoton saavuttamiseksi tuloksen säilyttäminen", Elo kirjoittaa.

Tutkiessaan pörssihelmiä, eli hyvää tuottoa osingonjaon ja arvonnousun kautta antaneita yhtiöitä, Elo löytää vielä yhden niitä yhdistävän piirteen: ne ovat kyenneet maksamaan vähintään kohtuullista osinkoa ennen helmijakson alkua.

"Supertuottoisia helmiä on turha etsiä liikaa romukasoista, jotka eivät tuota tänäkään päivänä", Elo niittaa.

Kivijalkaan Fortumia, Olvia ja Konetta

Elo kannustaa rakentamaan salkun kivijalan vahvoista, vakaasti kannattavista laatuyhtiöistä. Kivijalkaan kelpaavan yhtiön oman pääoman tuoton pitäisi olla vähintään kymmenen prosenttia, sen pitäisi maksaa säännöllisesti yli kolmen prosentin osinkotuottoa, osakkeen arvostus ei saisi olla liian korkea, yhtiön markkina-aseman pitäisi olla hyvä ja liikevaihdon vähintään satoja miljoonia euroja. Näkyvissä ei saisi olla toimintaa vaikeuttavaa rakennemuutosta. Ja kasvaakin saa.

Mitä salkun kivijalkaan kelpaavia osakkeita Helsingin pörssistä löytyy tällä hetkellä, sijoituskirjailija Henri Elo?

"Suhdannekestävyyttä hakisin Fortumista, Lassila & Tikanojasta ja Nordeasta. Niiden arvostus on maltillinen, Fortumin hinta jopa poljettu. Brändiyhtiöiksi valitsen Olvin, Raision ja Tikkurilan. Olvissa ja Tikkurilassa sijoittajan pitää osata katsoa yhtä sadekesää pidemmälle. Kivijalkaan poimisin myös laadukkaat konepajat Koneen, Wärtsilän ja Konecranesin, jotka hyötyvät halventuneesta eurosta."

Kirjassasi analysoit Helsingin pörssissä 2000-luvulla menestyneitä yhtiöitä. Pätevätkö havaintosi myös muilla markkinoilla?

"Vaikeuksissa oleva yhtiö on riskisijoitus markkinasta riippumatta. Suomessa ongelmana on ollut se, että pörssin pienten yhtiöiden rakenne on ollut vääristynyt. Uusien yhtiöiden listautumiset ovat olleet vähissä kahta viime vuotta lukuun ottamatta, joten pörssin yritysrakenne ei ole päässyt uusiutumaan. Suuret, liikevaihdoltaan yli 500 miljoonan euron pörssiyhtiömme, ovat puolestaan yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta terveitä, hyvin johdettuja ja kansainvälisiä."

Sijoituskirjallisuudessa on usein esitetty, että arvoyhtiöt peittoavat kasvuyhtiöt ja pienyhtiöt suuryhtiöt. Kirjassasi päädyt suosittelemaan edullisesti hinnoiteltuja eli arvoyhtiöitä, mutta pienyhtiöiden kohdalla olet varauksellinen. Pärjäävätkö suomalaiset pienyhtiöt vain poikkeuksellisen huonosti?

"Suosittelen edullisesti hinnoiteltuja hyvän osinkotuoton arvoyhtiöitä salkun rungoksi, koska ne ovat omiaan antamaan hyvää tuottoa, vaikka eivät kasvattaisi voittojaan. Jos salkku on rakennettu pelkästään p/e-luvultaan yli 20:n arvoisista yhtiöistä, niiltä edellytetään voittojen kasvua. Kaikki yhtiöt eivät voi kasvaa, eikä kilpailija luovuta markkinaosuuksiaan ilmaiseksi. Suomen osakemarkkinoiden ongelmana ovat olleet vähäiset listautumiset. Suomen pörssiin on onneksi listautunut kahden viime vuoden aikana useita terveitä pienehköjä yhtiöitä, kuten Pihlajalinna, Asiakastieto, Verkkokauppa.com, Nixu, Detection Technology ja Robbit Rocktools."

"Yleisellä tasolla suuret, kestävästi kannattavat yhtiöt ovat aloittelijalle turvallisempia kuin pienyhtiöt, koska suurilla yhtiöillä on parempi markkina-asema ja isommat skaalaedut."

Viikon trio: Henri Elon viimeisimmät ostokset

Henri EloHenri Elo tekee kauppoja harvakseltaan. Hän on keskittänyt isoimman omistuksensa pienehköön tamperelaiseen sijoitus- ja kehitysyhtiöön Panostajaan.

"Olen arvioinut sen liiketoiminnat ja arvopotentiaalin ja tunnen yhtiön johdon", Elo sanoo.

 

 

1. Panostaja

"Panostaja omistaa enemmistöosuuksia terveistä ja kasvavista pk-yrityksistä, kuten Granosta, KotiSunista, Megaklinikasta ja KL-Varaosista. Viime kädessä liiketoimintojen kehitys ratkaisee osaketuoton. Panostaja ei ole tehnyt viime aikoina huonoja yrityskauppoja."

2. Stockmann

"Pitkäaikaissäästämisen ps-tililleni ostin keväällä Stockmannia. Stockmannia on lyöty pörssissä, ja yhtiö ottaa kaupan murroksen tosissaan. Kun tulosviisari kääntyy takaisin vihreälle, kurssi nousee. Stockmannilta on oikea liike vuokrata tilojaan esimerkiksi Expertille. Stockmann omistaa myös laadukkaan, kansainvälisen Lindex-muotiketjun."

3. Olvi

"Viime vuonna lisäsin hieman Olvia, joka on ollut yksi salkkuni ja Helsingin pörssin parhaita sijoituksia viimeisten kymmenen vuoden aikana."

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja.

 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti