veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Hiihto, jääkiekko, lumilautailu – mistä näkee Pekingin talviolympialaiset?

Hiihto, jääkiekko, lumilautailu – mistä näkee Pekingin talviolympialaiset?
31.1.2022

Pekingin talviolympialaiset järjestetään 4.–20. helmikuuta. Suomalainen tv:n katsoja virittelee jo kisakatsomoa valmiiksi. Suuria suosikkeja ovat jääkiekko ja hiihtolajit, moni odottaa Suomelta mitalikamppailuja myös lumilautailussa. Lähetykset nähdään suorina varhaisesta aamusta alkuiltaan asti. Miltä kanavilta kisoja voi seurata?

1. Ajoissa hereille

Pekingissä kello on kuusi tuntia edellä Suomen aikaa. Siten kisojen aamulajit, kuten lumilautailu, taitoluistelu ja freestylehiihto, alkavat meillä raikkaasti jo kello kolmen jälkeen aamuyöllä. Aamupäivällä näkee suorana esimerkiksi maasto- ja ampumahiihtoa, kun taas mäkihyppy ja pikaluistelu ajoittuvat iltapäivään ja moni jääkiekko-ottelu alkuiltaan.

Kisalähetyksiä voi Suomessa seurata sekä kaupallisen Discovery Networks Finlandin palveluista että Yleisradiosta. Discoveryllä on koko Euroopassa oikeudet olympialähetyksiin, mutta se on luovuttanut rinnakkaisia oikeuksia Yleisradiolle. Discoveryn lähetyksiä näkee maksuttomasti TV5-kavavalta. Lisäksi on tarjolla maksullinen Discovery+-palvelu, jota voi katsella nettiyhteydessä olevasta televisiosta tai ohjaamalla lähetyksen tietokoneelta tai mobiililaitteesta tv-ruudulle chromecast-laitteen avulla.

Ylen olympialähetyksiä voi seurata TV2:sta, radiossa Yle Puhe -kanavalta tai Yle Areena -palvelusta. Äly-tv:ssä ja mobiililaitteissa kätevin on Yle Areena-sovellus.

2. Jääkiekon huippuhetket

Jääkiekkofaneille tärkeä päivä on esimerkiksi sunnuntai 13.2., jolloin pelataan miesten Suomi‒Ruotsi-ottelu. Miesten loppuottelu alkaa aikaisin sunnuntaiaamuna 20.2., naisten kultapeli perjantaiaamuna 17.2. Kaikki Suomen pelit näytetään TV5:llä. Radiossa Yle Puhe selostaa kaikki Suomen ottelut.

Muiden maiden pelit näkee suorina ostamalla Discovery+-palvelun. Katseluun tarvitaan verkkoyhteys. Discovery+-sovelluksen voi ladata äly-tv:hen tai mobiililaitteelle Googlen tai Applen kaupasta. Sisältöjä voi katsella myös tallenteina. Discovery+ maksaa 10 euroa kuukaudessa. Jos tilauksen tekee nettisivulta discoveryplus.fi, maksuvälineenä toimii suomalaisen pankin kortti. Googlen tai Applen kaupasta ostaessa maksuvaihtoehtoja on enemmän. Tilausta tai sen lopettamista voi hallinnoida omalta asiakastililtä.

3. Maastohiihto kiinnostaa

Suomalaisittain jännittäviä maastohiihtostartteja on pitkin kisaviikkoja, yhteensä kymmenen kappaletta. Tunnelma on huipussaan esimerkiksi viikonloppuna 12.–13.2., jolloin hiihdetään naisten ja miesten joukkueiden viestikilpailut. Yleisradio lähettää kaikki maastohiihdot suorina lähetyksinä joko TV2:sta tai Yle Areenasta. Suorana voi seurata Yleltä myös ampumahiihtoa, yhdistettyä, lumilautailua, mäkihyppyä sekä alppi- ja freestylehiihtoa. Hiihdot selostaa Kimmo Porttila yhdessä asiantuntija Toni Roposen kanssa. Mäkihypyssä asiantuntijana on Janne Ahonen ja alppihiihdossa Kalle Palander.

TV5:n  puolella hiihtourheilusta poimitaan parhaita paloja alkuillan koostelähetyksiin. Discovery+:ssa maastohiihtoa näkee suorana. Siellä selostavat Tommy Rundgren ja Riikka Sarasoja-Lilja. Mäkihyppyä ja yhdistettyä selostaa Hannu-Pekka Hänninen ja ampumahiihtoa Henry Järvinen.

4. Mestarit studiossa

Kisapäivän kohokohtia voi kertailla studiolähetyksistä. Ylen urheilustudiot nähdään kello 17–19 ja 21–22. Vierailevia studiotähtiä ovat esimerkiksi ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen ja maastohiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen. Discoveryllä on yksinoikeus olympialähetyksiin kello 19–21. TV5:n Kisapäivä-studiossa nähdään päivän kooste kello 20–21. Jääkiekon tapahtumia puivat studiossa muun muassa NHL-konkarit Teemu Selänne ja Jussi Jokinen sekä urheilupsykologi Tuomas Grönman.

5. Vinkkejä kisafanille

Pekingin olympialaisten aikataulut ja uutiset löytyvät täältä (sivusto olympics.com) englanniksi. Suomeksi kaikkien tv-lähetysten aikataulut saa näkyviin täältä (tai hakusanoilla ”yleisradion ohjelmaopas”. Kisauutisia voi seurata esimerkiksi Yle.fi-sovelluksella, jonka voi säätää hälyttämään, kun urheilussa tapahtuu uutta. Yleltä tai Discovery+:lta näkee suorana paljon muutakin, pika- ja kaukalopikaluistelusta curlingiin ja kelkkailuun. Discoveryllä osa selostuksista voi olla englanniksi.

Pekingin olympialaisten tv-lähetyksistä kertoivat Antti Haajanen Discovery-palvelusta ja Kristiina Kekäläinen Yleisradiosta.

Satu Alavalkama 

Jutun kuva: Jesse Väänänen / Suomen Hiihtoliitto

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti