veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

TYÖ & ELÄKE

Neljä vinkkiä yrittäjän työttömyydestä

Neljä vinkkiä yrittäjän työttömyydestä
3.10.2014

Yrittäjä voi jäädä työttömäksi siinä kuin palkansaajakin. Yrittäjän työttömyysturvaa koskevat säännökset muuttuvat ensi vuonna, joten kannattaa hoitaa työttömyyskassan jäsenyys ajan tasalle.

1.Tarkista työtulosi    

Työtulosi yrittäjän työttömyyskassassa pitää olla vuonna 2015 vähintään 12 500 euroa vuodessa. Tänä vuonna työtulon alaraja on ollut 8 520 euroa. ”Samalla myös maksettavat korvaukset  kasvavat. Nykyisellä minimityötulolla kassan jäsen saa vain peruspäivärahan suuruista työttömyysetuutta”,  sanoo yrittäjäkassa AYT:n johtaja Sami Aapro.

2. Kassan jäsenmaksu on kohtuullinen

Yrittäjien työttömyyskassojen jäsenmaksut ovat noin 2,5–1,5 prosenttia vuosityötulosta. Taso on matalampi kuin esimerkiksi yrittäjän eläkevakuutuksen (YEL) maksu, joka on 23,3–24,8 prosenttia vuosityötulosta. 

3. Yrittäjän työssäoloehto lyhenee 

Ensi vuonna työttömäksi jäävä yrittäjä saa ansiopäivärahaa, jos on ollut vähintään 15 kuukautta yrittäjien työttömyyskassan jäsen ja työskennellyt samalla yrittäjänä. Vielä tänä vuonna työssäoloehto on 18 kuukauden mittainen. Työssäoloehdon täyttymistä tarkasteltaessa otetaan ensi vuonna huomioon kaikki YEL-, MYEL- ja TyEL-vakuutetut työtulot.

4. Selvitä perheenjäsenen työttömyysturva

Jos perheenjäsen työskentelee yrityksessäsi, hänet katsotaan yleensä osaomistaja-yrittäjäksi, joka ei saa ansiosidonnaista päivärahaa palkansaajakassasta. ”Palkansaajakassat tarkistavat yrittäjyyden liittymävaiheessa, mutta elämäntilanteen muutoksista pitää ilmoittaa itse. Kannattaa olla yhteydessä kassaan, jos yrittäjän perheenjäsenen tilanteessa tapahtuu muutoksia – mennään esimerkiksi puolison yritykseen töihin tai yrityksessä työskentelevä lapsi muuttaa yrityksen omistavien vanhempien luokse asumaan”, sanoo Sami Aapro. Yrittäjäkassaan kuuluvat tietyin edellytyksin myös TyEl-vakuutetut henkilöt.

Satu Alavalkama

Yrittäjän puolison työttömyysturvasta kertova juttu ilmestyy Taloustaito 10/2014:ssä 5.11.

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.