veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Kerrostalo- ja pientaloasukas: Kilpailuta sähkösopimus viimeistään nyt

Kerrostalo- ja pientaloasukas: Kilpailuta sähkösopimus viimeistään nyt
15.1.2019

Sekä kerrostaloasukkaan että kotinsa sähkölämmittäjän sähkölaskut ovat jo nousseet reippaasti, eikä kasvulle näy loppua. ”Nyt kannattaa tarkastaa ja kilpailuttaa oma sähkösopimus”, neuvoo Energiavirasto.

Tänä vuonna kotitaloudet maksavat sähköstään noin 84 euroa vuoden takaista enemmän. Sähkölämmittäjän lasku on noussut noin 257 euroa, kertoo Energiavirasto.

Virasto on laskenut luvut esimerkkeinään kotitalous, jonka sähkön kulutus on 5 000 kWh vuodessa ja pientaloa sähkölämmittävä talous, joka kuluttaa 18 000 kWh vuodessa. Sähkölaskun loppusumma nousi viime vuonna molemmilla yli 10 prosenttia.

Eniten vuonna 2018 nousivat sähköenergian hinnat. Syynä oli muun muassa vesivarantojen hupeneminen Pohjolan ennätyskuivan kesän aikana.

Voisiko sähkölaskun nousua jarruttaa muuten kuin nuukailemalla sähkön käytössä?

”Kuluttajan kannattaa nyt kilpailuttaa oma sähkösopimuksensa. Sähkönmyyjien hintatarjouksissa on paljon vaihtelua”, totesi Simo Nurmi, Energiaviraston ylijohtaja Helsingissä 15. tammmikuuta.

Energiaviraston selvityksen mukaan eniten eroja on määräaikaisen, 2-vuotisen sopimuksen hinnoissa. 

sähkötarjoukset

 

Vihreää sähköä

Sähkösopimusta kilpailuttaessa kannattaa tutustua sähköyhtiön tarjoaman sähkön alkuperään. Esimerkiksi EKOenergia-merkin valinta takaa, että oma sähkösi on tuotettu eettisesti kestävillä menetelmillä. EKOenergia on uusiutuvalle energialle tarkoitettu ympäristömerkki, jota ylläpitävät Suomen luonnonsuojeluliitto ja 34 muuta eurooppalaista ympäristöjärjestöä.

Siirtohintojen nousua luvassa 10-40 %

Säävarma sähköverkko kattaa Suomessa nykyisellään 74 % käyttöpaikoista. Toimitusvarmuuden ylläpitämiseksi ja parantamiseksi sähköverkkoon investoidaan vuosien 2014–2036 aikana yhteensä 9,7 miljardia euroa.

Rakennustöiden vuoksi esimerkiksi viime vuonna 35 sähköverkkoyhtiötä  korotti siirtohintoja. Energiaviraston mukaan jatkossa on odotettavissa 10–40 % suuruisia nousuja sähkön siirtohintoihin. Euroina se tarkoittaa kotitaloudelle 25–100 euron lisäkuluja, sähkölämmittäjälle 70–250 euron korotusta vuodessa.

”Maaseudulla toimivissa yhtiöissä on suurimmat korotuspaineet. Siellä sähköverkoista suurempi osa on edelleen ilmaverkkoa”, totesi Antti Paananen, Energiaviraston markkinoista vastaava johtaja Helsingissä.

Kalleimmat verolliset sähkönsiirron keskihinnat tammikuussa 2019
(kotitalouskäyttäjä 5 000 kWh/vuosi)

  1. Loiste Sähköverkko
  2. Savon Voima Verkko
  3. Kuoreveden Sähkö
  4. Parikkalan Valo
  5. Järvi-Suomen Energia
  6. Caruna
  7. Lankosken Sähkö (ei hinnankorotusta 2018)
  8. PKS Sähkönsiirto
  9. Kokemäen Sähkö
  10. Elenia

Lähde Energiavirasto

Myynti, siirto ja verot haukkaavat kukin kolmanneksen laskusta

Sähkönsiirron osuus tamikuussa 2019 on 32% sähkölaskusta. Osuus on hiukan noussut, sillä kymmenen vuotta sitten se oli 29 %. Sähköenergian osuus laskusta on kymmenen vuoden aikana kaventunut 45 %:sta 35 %:iin. Sähköveron osuus on 33%.

 sähkölasku

Satu Alavalkama

Omat aurinkopaneelit katolle? Aurinkosähkö on parhaassa tapauksessa tuottava sijoitus, joka säästää ostoenergian kustannuksia ja luontoa ja parantaa kiinteistön arvoa. Kaikkiin taloihin aurinkosähkö ei silti sovellu. Pyydä asiantuntijan arviot ja tarjoukset usealta osaavalta toimittajalta. Lue tästä juttu Kiinnostaako aurinkosähkö? >>

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.