veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Joulukuusi kylmään suihkuun ja tyvestä pala pois – joulupuu maksaa 30–60 euroa

Joulukuusi kylmään suihkuun ja tyvestä pala pois – joulupuu maksaa 30–60 euroa
21.12.2017

Suomalaisiin koteihin hankitaan tänä vuonna arviolta 1,5 miljoonaa joulupuuta, joista valtaosa on perinteisiä kuusia. Kotimainen joulukuusi on suomalaisten suosikki.

Suomalaisiin koteihin hankitaan tänä vuonna arviolta 1,5 miljoonaa joulupuuta

Kotien joulukuusista noin miljoona on tuotettu suomalaisilla viljelmillä. Reilut 300 000 kuusta haetaan omasta tai tuttavien metsästä. Noin 150 000 kuusta tulee puolestaan ulkomaisilta viljelmiltä.

"Suomalaisen joulukuusen suosiminen kannattaa, sillä kotimaiset viljelijät välttävät yleensä lannoitteiden ja torjunta-aineiden käyttöä. Lähellä tuotetulla kuusella on myös pieni hiilijalanjälki ulkomailta tuotuun kuuseen verrattuna", sanoo metsänhoidon johtava asiantuntija Markku Remes Suomen metsäkeskuksesta.

Joulupuukaupassa liikkuu kymmeniä miljoonia euroja tänä vuonna. Puiden hintaan vaikuttaa myyntipaikka, puun koko ja sen laatu.

Viime vuosina koteihin on hankittu entistä pienempiä, noin kahden metrin pituisia tai sitä lyhyempiä kuusia. Joulukuusen hinta Etelä-Suomessa on noin 30–60 euroa.

4 vinkkiä: joulukuusi juo paljon vettä

  1. Jos kuskaat puuta pitkiä matkoja auton katolla tai peräkärryssä, suojaa puu  ajoviimalta esimerkiksi pressulla.
  2. Jäätynyttä kuusta on hyvä sulattaa viileässä paikassa pari päivää ennen kun se tuodaan lämpimään sisätilaan ja asetetaan kuusenjalkaan. Jos viileää tilaa ei ole, laita kuusi sulamaan kylmään suihkuun. Pidä tyvi kylmässä vedessä vesiämpärissä. Jos puu on pakattu verkkoon, poista se vasta sulatuksen jälkeen.
  3. Sahaa joulukuusen tyvestä pieni kiekko pois, jotta puun solukot kykenevät imemään vettä. Älä poista kuorta, sillä ehjä kuori on tärkeä puun vedensaannin kannalta. Tyven pitää mahtua kuusenjalkaan ohentamattomana.Kuusta voi myös suihkuttaa, jotta se säilyisi pitkään tuoreena.
  4. Joulukuusi säilyy sisätiloissa yleensä varisematta kaksi viikkoa, kunhan puu ei pääse missään vaiheessa kuivumaan. Muista, että kuusi juo ensimmäisinä päivinä paljon vettä.
    Lähde: Suomen Joulupuuseura

Sienitaudit kiusaavat kuusia

Kotimaisissa metsäkuusissa on ollut sateisena kesänä ja syksynä tavallista enemmän sienitauteja. Sienitaudin voi huomata joulukuusen neulasista. Osa sairastuneen puun neulasista on keltaisia tai ruskeita ja neulaset myös irtoavat helposti.

"Metsästä otettua kuusta kannattaa kopauttaa napakasti maahan, jotta neulaset putoavat jo ennen kuin ne päätyvät kotiin. Vialliset neulaset eivät ole ihmisille haitallisia", Markku Remes toteaa.

Joulun jälkeen kuusi kierrätykseen

Selvitä oman alueesi jätehuollosta, miten joulukuuset kierrätetään kotiseudullasi.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla HSY kerää kuuset bio- tai sekäjäteastioiden tyhjennysten yhteydessä. Kuusen voi viedä  myös itse Sortti-asemille, jossa yksittäisiä kuusia otetaan vastaan maksutta tammikuun ajan.

Pirkanmaan jätehuolto opastaa puolestaan jättämään joulukuuset biojäteastioiden vierelle tammikuun kahdella ensimmäisellä viikolla. Jos pihassasi ei ole bioroskista, voit laittaa kuusen tavallisen roskiksen viereen haluamanasi päivänä. Kuusen voi myös pilkkoa polttopuuksi tai palastella sekajäteastiaan.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.