veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Joulukuusen hoito-ohjeet – näillä ohjeilla kuusi kukoistaa pitkään

Joulukuusen hoito-ohjeet – näillä ohjeilla kuusi kukoistaa pitkään
17.12.2019

Joulukuusen neulaset eivät rapise ennen aikojaan, kunhan maltat sulattaa jäisen kuusen hitaasti ja kastelet joulupuuta riittävän usein.

6 x JOULUKUUSI

1. Kuusi kaadetaan aikaisintaan neljä viikkoa ennen joulua 

Kaadettua kuusta säilytetään tuulelta suojattuna ulkotiloissa, esimerkiksi autotallissa tai parvekkeella.

2. Kuljeta joulukuusi suojattuna

Kuusta voidaan kuljettaa auton katolla suojaamattomana ainoastaan lyhyitä matkoja. Yli kymmenen kilometrin matkoilla kuusi kannattaa pakata muoviin, pressuun tai pussiin. Peräkärryssä kuusta kuljetetaan pressun tai kuomun alla.

3. Sulata joulukuusi hitaasti

Jos kuusi on jäässä, se pitää sulattaa hitaasti ennen jalkaan asettamista. Hyvä sulatuspaikka on viileä tila, jossa on muutama lämpöaste. Puun annetaan sulaa hitaasti 1–2 vuorokautta, tyvi koko ajan kylmässä vesiämpärissä.

Ellei viileää tilaa ole, voi puun tuoda pesuhuoneeseen. Tyvi pidetään kylmässä vesiämpärissä ja runkoa ja neulastoa suihkutetaan kylmällä vedellä niin, että ne pysyvät kosteina koko sulatuksen ajan. Parin tunnin kuluttua puu on valmis jalkaan asetettavaksi. Mikäli puu on pakattu verkkoon, poista verkko vasta sulatuksen jälkeen.

4. Näin asetat kuusen jalkaan

Ravistele roskat ja kuolleet neulaset pois. Lyhennä kuusta riittävästi tai sahaa tyvestä pois ainakin muutama sentti runkoon nähden vaakasuorasti uuden imupinnan aikaan saamiseksi.

Älä poista kuorta, sillä ehjä kuori on tärkeä puun vedensaannin kannalta. Tyven pitää mahtua kuusenjalkaan ohentamattomana. 

5. Näin hoidat joulukuusta sisätiloissa

Tyven leikkauspinnan on oltava vedessä koko ajan. Jos vesi pääsee loppumaan, tyven solukko kuivuu eikä pysty enää imemään vettä. Jos näin käy, neulaset varisevat ennen aikojaan. 

Joulukuusi kuluttaa eniten vettä ensimmäisen vuorokauden aikana, jolloin veden riittävyys pitää tarkistaa useasti. Aseta puu mahdollisimman etäälle lämpöpattereista, takoista tai muista lämmönlähteistä.

Mitä lämpimämmässä ja kuivemmassa tilassa kuusi on sitä herkemmin neulaset karisevat.

6. Kierrätä kuusi joulun jälkeen

Huolehdi puu kierrätykseen käytön jälkeen. Kuusen voi kuljettaa siististi ulos pilkkomalla sen käyttöpaikalla. 

Tarkista oman kotikuntasi kierrätysohjeet. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla joulukuuset kerätään bio- tai sekajäteastioiden tyhjennysten yhteydessä tammi-helmikuussa. Kuusen voi viedä myös Sortti-asemalle, jossa se otetaan risujätteeseen maksutta tammikuun ajan.

Lähde: Joulupuuseura, HSY

VETTÄ! Joulupuuviljelmältä juuri katkaistun puun painosta noin puolet on vettä. 

Joulukuusi numeroina

  • Suomessa koristellaan tänä jouluna noin 1,5 miljoonaa joulupuuta. Näistä vajaa miljoona on kotoisin kotimaisilta joulupuuviljelmiltä.
  • Omista metsistä haetaan noin 300 000 joulukuusta.
  • Ulkomailta, lähinnä Puolasta, Ruotsista ja Tanskasta, tuodaan Suomeen noin 150 000 joulukuusta.
  • Suomessa myydään tänä jouluna joulukuusia noin 32 miljoonalla eurolla.
  • Suomalaisen joulukuusen hiilijalanjälki on noin kaksi kiloa.

Lähde: Joulupuuseura ja Metsäkeskus

HYVIÄ KUUSIA KOTIMAASTA Tänä jouluna viljelmiltä ja metsästä hankitut kuuset ovat hyvälaatuisia, sillä kahden perättäisen kuivahkon kasvukauden jälkeen luonnossa esiintyi vähän neulasten varisemista tai värivikoja aiheuttavia sienitauteja.

Minna Petäinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti