veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Asuin remontin takia tilapäisesti vuokralla – onko asuntoni myyntivoitto silti verovapaa?

Asuin remontin takia tilapäisesti vuokralla – onko asuntoni myyntivoitto silti verovapaa?
24.5.2021

Muutin omistamaani asuntoon 1.9.2019. Asunnossa tehtiin remonttia 1.12.2019–29.2.2020. Tuona aikana en voinut asua asunnossani, vaan asuin tilapäisesti vuokralla toisessa asunnossa.

Onko myyntivoitto minulle verovapaata tuloa, jos muutan asunnostani pois 1.9.2021 jälkeen ja myyn sen vielä syyskuun 2021 kuluessa?

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:

Mielestäni kyllä. Asunnon myynnistä saatava voitto on verotonta, kun asunnon omistaja on käyttänyt omistamaansa asuntoa omistusaikanaan yhtäjaksoisesti kaksi vuotta omana tai perheensä vakituisena asuntona. 

Verotus- ja oikeuskäytännössä (KHO 1981/4392) on katsottu, ettei tilapäinen poissaolo katkaise huoneiston tai rakennuksen yhtäjaksoista käyttöä omana asuntona. Jos asunto annetaan tilapäisen poissaolon aikana vuokralle tai muutoin ulkopuolisen käyttöön esimerkiksi sukulaiselle, yhtäjaksoinen käyttö omana asuntona kuitenkin katkeaa.

Mielestäni verovapauden edellytykset kohdallasi täyttyvät, koska et voinut asua asunnossasi remontin takia ja palasit sinne heti, kun remontti oli päättynyt.  Tässä tapauksessa kolmen kuukauden poissaoloa voitaisiin pitää tilapäisenä. Julkaistua oikeuskäytäntöä juuri tapauksen kaltaisesta tilanteesta ei ole tiedossani.

Kun myyt asuntoasi, ota huomioon, että lopullinen luovutusta koskeva kauppakirja voidaan tehdä aikaisintaan noin kolme kuukautta ennen kahden vuoden määräajan täyttymistä. Ostaja voi maksaa kauppahinnasta enintään noin 20 prosenttia ennen kahden vuoden määräajan täyttymistä.

Rahat, verot, työ & eläke, koti