veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Tyhjä koti ahmii sähköä

Tyhjä koti ahmii sähköä
10.7.2015

Vietätkö kesällä paljon aikaa mökillä? Tyhjilleen jäävä koti voi olla sähkösyöppö.

Kun koti on tyhjillään pitkiä aikoja, kannattaa kaikki pienet sähkölaitteet, kuten televisio, tietokone, kahvinkeitin ja muut keittiölaitteet, irrottaa pistorasioista.

”Laitteet tulee irrottaa pistorasioista kokonaan, eli pelkkä valmiustilaan asettaminen ei riitä. Tämä toimenpide suojaa myös pölypaloilta ja ukkosilta. Myös kylmälaitteita voi ottaa pois päältä, sillä ne kuluttavat turhaan energiaa kuumassa asunnossa”, Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos sanoo.

Kaikki lämmitykset kannattaa ottaa pois päältä ja ilmanvaihtokone asetetaan minimiteholle ja tuloilman lämmitys kannattaa ottaa pois. ”Kannattaa myös muistaa napsauttaa pois kylpyhuoneen lattialämmitys, sillä se vie käyttämättömänä turhaan energiaa.” 

Lindroos kannustaa myös tarkistamaan, kuinka vanhoja laitteita vakituisessa asunnossa ylipäätään on.

”Vanhat laitteet voi viedä mökille, jolloin niiden elinkaari tulee hyödynnettyä. Jos mökillä ei olla kesäaikaa kauempaa, jää laiteiden kuluttama ylimääräinen energia vähäiseksi. Vakituisessa asunnossa vietetään kuitenkin suurin osa vuodesta. Siellä on syytä olla energiatehokkaammat laitteet.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti