veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Yritysmuoto voi vaikuttaa yksinyrittäjän etuihin

7.9.2021

Myös yksinyrittäjä voi saada työsuhde-etuja verovapaasti. Yritysmuodolla on joissakin tilanteissa vaikutusta siihen, mitä etuja omasta yrityksestä voi järjestää ja millä tavalla.

Yrittäjä voi järjestää itselleen ja työntekijöilleen erilaisia etuja, jotka ovat joko veronalaisia tai verovapaita. Tässä artikkelissa keskitytään yksin yrityksessään työskentelevään yrittäjään, joka harjoittaa yritystoimintaa joko yksityisenä elinkeinonharjoittajana tai ns. yhden miehen osakeyhtiönä. Tässä jutussa yksityisestä elinkeinonharjoittajasta käytetään nimitystä toiminimiyrittäjä.

Työsuhde-etujen verovapaus perustuu siihen, että työnantajan järjestämät tavanomaiset ja kohtuulliset edut ovat samantasoisina koko henkilökunnan käytettävissä.

Kaikkien ei tarvitse käyttää etuja, kunhan kaikilla on todellinen mahdollisuus niiden käyttämiseen.

Lisäksi on olennaista, että verovapailla henkilökuntaeduilla ei korvata palkanmaksua. Poikkeuksena tästä on luontoisetuna annettava työsuhdepolkupyöräetu, josta on verovapaata etua 1 200 euroa vuodessa.

Etujen tavanomaisuutta arvioitaessa kiinnitetään huomiota lähinnä yleiseen käytäntöön. Kohtuullisuutta taas arvioidaan tapauskohtaisesti, eikä tarkkaa euromääristä rajaa verovapaille eduille ole. Poikkeuksena on työntekijän omaehtoinen liikunta- ja kulttuuritoiminta, jonka verovapaaksi rajaksi on suoraan laissa säädetty 400 euroa työntekijää kohti vuodessa.

Kirjaudu sisään, niin näet koko artikkelin.
 

Kirjaudu jäsenpalveluun

Taloustaito Bonus – Veronmaksajien jäsenille

Bonus-osastoon ilmestyy juttuja tasaista tahtia. Voit myös tulostaa artikkeleita.

Bonus on Veronmaksajien jäsenetu. Juttujen alkuosa on nähtävissä kaikille, mutta loppuosa näkyy vain kirjautuneille. Kirjautumisessa käytetään samoja tunnuksia kuin Veronmaksajien verkkosivustolla.

Jos olet jäsen, mutta sinulle ei ole tunnuksia, rekisteröidy täältä. Jos et ole jäsen, liity Veronmaksajiin täältä.

Vanhoja Bonuksia voit lukea täältä.

Taloustaito somessa

     

Näitä muut lukevat nyt