veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Virtuaalinen verokummajainen – näin bitcoinin myymistä ja vaihtamista verotetaan

24.5.2021

Ostitko virtuaalivaluutalla kupillisen kahvia? Maksoitko siitä luovutusvoittoveron? Bitcoin ja muut virtuaalivaluutat aiheuttavat veronmaksajalle paljon hämmentäviä kysymyksiä. Verojuristi kertoo, miten bitcoinien myymistä ja vaihtamista verotetaan.

Vaikka bitcoinia kutsutaan (virtuaali)valuutaksi, ei verottaja rinnasta sitä euroihin tai dollareihin. Bitcoin ja muut virtuaalivaluutat rinnastetaan verotuksessa lähinnä tavaraan.

Ne voivat olla itsenäisesti kaupan kohteena. Toisaalta niillä voidaan hankkia laajalti tavaroita tai palveluita.

Toisin kuin tavallisten keskuspankkien hallinnoimien valuuttojen kohdalla, bitcoinien käyttäminen muodostaa aina verotettavan tapahtuman, jota kohdellaan verotuksessa tyypillisesti luovutusvoittoverotuksen alaisena kauppana.  

FAKTA: Ristikkäisiä määritelmiä

Bitcoinista sekä yleisemmin muista virtuaalivaluutoista saatuja tuloja koskeva verotuskäytäntö on ollut viime vuosina jatkuvassa muutoksessa. Yksinkertaisesti kyse on ollut määrittelemisestä, mitä virtuaalivaluutta on vero-oikeudessa ja, mitä tästä määritelmästä seuraa.

Toukokuusta 2019 asti voimassa ollut laki virtuaalivaluutan tarjoajista on ensimmäinen säädös, jossa virtuaalivaluutta on lain tasolla määritelty. Tämän lain 2 pykälän 1 kohdan mukaan virtuaalivaluutta on digitaalisessa muodossa olevaa arvoa

a) jota keskuspankki tai muu viranomainen ei ole laskenut liikkeeseen ja joka ei ole laillinen maksuväline,

b) jota henkilö voi käyttää maksuvälineenä ja

c) joka voidaan siirtää, tallentaa ja vaihtaa sähköisesti. 

Virtuaalivaluutan määritelmä vero-oikeudessa ei kuitenkaan vastaa maksuliikennettä koskevien säädösten määritelmää ja on hyvä huomata, että vero-oikeudessakin bitcoin voidaan tänään käsittää kahdella eri tavalla.

Kirjaudu sisään, niin näet koko artikkelin.
 

Kirjaudu jäsenpalveluun

Taloustaito Bonus – Veronmaksajien jäsenille

Bonus-osastoon ilmestyy juttuja tasaista tahtia. Voit myös tulostaa artikkeleita.

Bonus on Veronmaksajien jäsenetu. Juttujen alkuosa on nähtävissä kaikille, mutta loppuosa näkyy vain kirjautuneille. Kirjautumisessa käytetään samoja tunnuksia kuin Veronmaksajien verkkosivustolla.

Jos olet jäsen, mutta sinulle ei ole tunnuksia, rekisteröidy täältä. Jos et ole jäsen, liity Veronmaksajiin täältä.

Vanhoja Bonuksia voit lukea täältä.

Taloustaito somessa

     

Näitä muut lukevat nyt