veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Verotarkastaja tuli yllätyskylään – miten yrittäjä antaa selvitykset?

11.8.2021

papereita ja suurennuslasi

Yrittäjälle verotarkastajien yhteydenotto voi aiheuttaa hämmennystä ja epävarmuutta mahdollisista ikävistä veroseuraamuksista. Moni miettii, miksi tarkastus osui kohdalle, vaikka asiat on ainakin yritetty hoitaa mallikkaasti. Verojuristi neuvoo, kuinka tarkastuksen kohteena kannattaa toimia.

Usein verotarkastuksen kohteeksi joutunut yrittäjä pitää tilannetta ainakin aluksi jännittävänä kokemuksena. Osa tarkastuksista päätyy onnellisesti tarkastajien toteamukseen, että asiat on hoidettu mallikkaasti eikä huomautettavaa ole.

Toisenlainen verotarkastuksen lopputulos voi olla se, että tarkastajien maksuunpanoesitys on kokoluokassa, jota ei ole osattu edes pahimmissa painajaisunissa kuvitella. Yrityksen kirjanpito on mahdollisesti todettu kokonaisuudessaan epäluottavaksi. Tulot on arvioitu reippaasti yläkanttiin eikä menoja ole hyväksytty kuin pieneltä osalta.

Tarkastajat osaavat yleensä käyttäytyä asiallisesti, vaikka tarkastuskertomuksen teksti olisikin yllätys ja ikävää luettavaa. Näissä tapauksissa yrittäjän kokemukseksi jää usein se, että tarkastettua toimintaa ei ole ymmärretty riittävän hyvin ja on otettu käyttöön aggressiivinen verotustapa. Esimerkkejä ovat tilanteet, joissa selvätkin yrityksen toimintaan liittyvät menot on tulkittu verotarkastuskertomuksessa yrittäjän yksityisiksi elantomenoiksi. Ne ovat vähennyskelvottomia yrityksen verotuksessa ja niistä syntynyt verotettavaa tuloa yrityksen pääomistajalle.

Kirjaudu sisään, niin näet koko artikkelin.
 

Kirjaudu jäsenpalveluun

Taloustaito Bonus – Veronmaksajien jäsenille

Bonus-osastoon ilmestyy juttuja tasaista tahtia. Voit myös tulostaa artikkeleita.

Bonus on Veronmaksajien jäsenetu. Juttujen alkuosa on nähtävissä kaikille, mutta loppuosa näkyy vain kirjautuneille. Kirjautumisessa käytetään samoja tunnuksia kuin Veronmaksajien verkkosivustolla.

Jos olet jäsen, mutta sinulle ei ole tunnuksia, rekisteröidy täältä. Jos et ole jäsen, liity Veronmaksajiin täältä.

Vanhoja Bonuksia voit lukea täältä.

Taloustaito somessa

     

Näitä muut lukevat nyt