veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Ruohonleikkuri, vene, huonekalut… Mistä menee varainsiirtovero mökkikaupassa?

8.6.2021

Verohallinnolla on tiukat ohjeet siitä, milloin mökkikauppaan kuuluvasta irtaimistosta pitää maksaa varainsiirtoveroa. Varainsiirtoveroilmoitus on syytä tehdä huolella, jotta välttää riskin veronkorotuksesta.

Mökkikauppa käy kuumana jo toista vuotta. Vapaa-asuntojen kaupan vilkastuminen on jatkunut viime keväästä lähtien ja vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä kauppamäärä oli kiinteistövälitysalan asuntomarkkinakatsauksen mukaan 52 prosenttia korkeampi kuin edellisenä vuonna.

Mökkikaupoille lähtiessä monelle on selvää, että vapaa-ajan asunnon ostohinnasta täytyy maksaa neljän prosentin varainsiirtovero, kun ostaa mökin tontteineen päivineen. Yhtä selvää ei kaikille ole, että varainsiirtovero täytyy maksaa myös pelkän rakennuksen kaupasta, kuten siirtolapuutarhamökistä tai vuokramaalla sijaitsevasta vapaa-ajan asunnosta.

Mökin mukana voi tulla monenmoista kylkiäistä. Usein vähintään vene ja puutarhanhoitovälineet seuraavat mökkiä uudelle omistajalle.

Joskus vapaa-ajanasunto myydään irtaimistoineen yhdellä hinnalla ja toisinaan irtaimistolle saatetaan neuvotella oma kauppahintansa. Varainsiirtoverotuksessa kannattaa olla tarkkana, että vero tulee ilmoitetuksi ja maksetuksi oikeasta summasta.

Kirjaudu sisään, niin näet koko artikkelin.
 

Kirjaudu jäsenpalveluun

Taloustaito Bonus – Veronmaksajien jäsenille

Bonus-osastoon ilmestyy juttuja tasaista tahtia. Voit myös tulostaa artikkeleita.

Bonus on Veronmaksajien jäsenetu. Juttujen alkuosa on nähtävissä kaikille, mutta loppuosa näkyy vain kirjautuneille. Kirjautumisessa käytetään samoja tunnuksia kuin Veronmaksajien verkkosivustolla.

Jos olet jäsen, mutta sinulle ei ole tunnuksia, rekisteröidy täältä. Jos et ole jäsen, liity Veronmaksajiin täältä.

Vanhoja Bonuksia voit lukea täältä.

Taloustaito somessa

     

Näitä muut lukevat nyt