veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Palkansaaja, päivitä verokortti viimeistään nyt – korjaamisessa ei kannata viivytellä

5.10.2021

mies verokortti

Ovatko palkkatulosi kasvaneet tai kutistuneet vuoden mittaan? Päivitä verokorttisi ennakonpidätysprosentti. Vielä voit ehtiä vaikuttamaan loppuvuoden verotukseesi.

Verokortin ennakonpidätysprosentti kannattaisi korjata kohdilleen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa vuotta. Verokorttiisi merkitty ennakonpidätysprosentti perustuu arvioon siitä, minkä verran ansaitset kalenterivuoden aikana palkkaa. Alun perin saamallasi verokortilla näkyvä tuloraja on helmi-joulukuulle.

Jos olet saanut tänä vuonna merkittävän palkankorotuksen tai siirtynyt paremmin palkattuun työsuhteeseen, sinulle koko vuonna 2021 kertyvät palkkatulot ovat todennäköisesti arvioituja suuremmat. Niinpä verokorttisi ennakonpidätysprosentti voi olla liian pieni. Se kostautuu loppuvuoden suurena ennakonpidätyksenä, jonka työnantajasi tekee verokorttisi lisäprosentin perusteella, kun verokortin tuloraja ylittyy.

Jos verokortin arviot tuloistasi eivät toteudukaan, kannattaa ennakonpidätysprosentti laskea uudestaan. Valitettavasti tänäkin vuonna moni palkansaaja on joutunut koronakriisin takia lomautetuksi tai töiden loputtua kokonaan etsimään uuden työsuhteen. Tällöin koko vuoden palkat voivat jäädä paljonkin verokortissa arvioitua pienemmiksi ja ennakonpidätysprosentti on todennäköisesti liian korkea.

Tällöin palkansaaja maksaa turhia ennakkoveroja, jotka saa verottajalta palautuksena takaisin vasta seuraavana vuonna. Laihaa lohtua tuo veronpalautukselle maksettava pieni korko (0,5 prosenttia vuonna 2021), joka lasketaan seuraavan vuoden helmikuun alusta veronpalautuksen maksupäivään asti.

Verovähennyksetkin kannattaa pitää mielessä. Jos esimerkiksi teetät verovuoden kuluessa kotonasi töitä, joista voit saada kotitalousvähennyksen, kannattaa ennakonpidätysprosenttisi laskea uudestaan. Verokorttia voi muuttaa verovuoden aikana useampaankin kertaan, jos tarve vaatii.

Kirjaudu sisään, niin näet koko artikkelin.
 

Kirjaudu jäsenpalveluun

Taloustaito Bonus – Veronmaksajien jäsenille

Bonus-osastoon ilmestyy juttuja tasaista tahtia. Voit myös tulostaa artikkeleita.

Bonus on Veronmaksajien jäsenetu. Juttujen alkuosa on nähtävissä kaikille, mutta loppuosa näkyy vain kirjautuneille. Kirjautumisessa käytetään samoja tunnuksia kuin Veronmaksajien verkkosivustolla.

Jos olet jäsen, mutta sinulle ei ole tunnuksia, rekisteröidy täältä. Jos et ole jäsen, liity Veronmaksajiin täältä.

Vanhoja Bonuksia voit lukea täältä.

Taloustaito somessa

     

Näitä muut lukevat nyt