veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Myyn sähköä omista aurinkopaneeleista – miten menee verotus?

2.2.2021

aurinkoKotona tuotetun sähkön myynnistä maksetaan veroa, mutta tarjolla on myös verohyötyjä. Pientuottaja voi esimerkiksi hakea investoinnistaan kotitalousvähennystä. Saatavilla voi olla myös palautusta arvonlisäverotuksesta. Verojuristi neuvoo, miten verohyödyt lasketaan.

Säästö sähkölaskussa ei ole veronalaista tuloa, mutta sähköyhtiölle myyty ylijäämäsähkö verotetaan myyjän ansiotulona. Verotuskohtelu on sama riippumatta siitä, maksetaanko tuotannosta rahallinen korvaus vai hyvitys sähkölaskussa.

Sähkön myyntiin liittyvät vuotuiset menot ja poistot ovat yleensä niin suuret, että kotitalouden sähkön myynnistä ei käytännössä muodostu verotettavaa tuloa.

Huomaa nämä verotuksessa

  • Kotitalousvähennys: Suurimmat kustannukset syntyvät tuotantokapasiteetin rakentamisesta. Siten myös hankintaan liittyvien kustannusten verovähennys, erityisesti kotitalousvähennys, muodostaa järjestelmän hankintaa harkitsevalle merkittävimmän verokannustimen.

  • Arvonlisäverovelvollisuus: Kotitalouden on myös käsitykseni mukaan mahdollista ilmoittautua arvonlisäverovelvolliseksi sähköntuotannostaan.

  • Lainan korkovähennykset: Laitteiston hankintaan otetun lainan korkokustannukset voidaan vähentää asuntovelan korkoina silloin, kun laitteisto asennetaan vakituisen asunnon yhteyteen.
Kirjaudu sisään, niin näet koko artikkelin.
 

Kirjaudu jäsenpalveluun

Taloustaito Bonus – Veronmaksajien jäsenille

Bonus-osastoon ilmestyy juttuja tasaista tahtia. Voit myös tulostaa artikkeleita.

Bonus on Veronmaksajien jäsenetu. Juttujen alkuosa on nähtävissä kaikille, mutta loppuosa näkyy vain kirjautuneille. Kirjautumisessa käytetään samoja tunnuksia kuin Veronmaksajien verkkosivustolla.

Jos olet jäsen, mutta sinulle ei ole tunnuksia, rekisteröidy täältä. Jos et ole jäsen, liity Veronmaksajiin täältä.

Vanhoja Bonuksia voit lukea täältä.

Taloustaito somessa

     

Näitä muut lukevat nyt