veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Lahja vai kauppa? Kumpi kannattaa verotuksessa?

26.4.2021

Lahjan ja kaupan veroseuraamukset ovat kovin erilaiset. Se pitää ottaa huomioon, kun perheessä mietitään omaisuuden siirtämistä jälkipolville. Lisäksi verotus on vain yksi peruste, kun pohditaan, kumpi vaihtoehdoista olisi parempi.

Kun vanhemmat suunnittelevat omaisuusjärjestelyjä perheessä ja pohtivat niiden verovaikutuksia, nousee usein esiin sama kysymys: kannattaisiko varallisuutta siirtää perheen sisällä lahjana vai kaupalla?

Nämä luovutukset ovat kovin erilaisia verovaikutuksiltaan. Lahjasta määrätään saajalle lahjaveroa, kun taas kaupasta voi seurata myyjälle myyntivoiton veroa ja ostajalle varainsiirtoveroa. Valintaa ei kuitenkaan ole suositeltavaa tehdä pelkästään veroseuraamusten perusteella.

Lahjoitusta ja myyntiä vertailtaessa pitää esimerkiksi miettiä, halutaanko vain siirtää tietyn omaisuuden omistus jälkipolvelle vai onko samalla tarkoitus muuttaa sukupolvien välistä varallisuusasemaa jälkipolven hyväksi.

Molempien tavoitteiden saavuttaminen samalla kertaa edellyttää lahjoitusta tai ainakin alihintaista kauppaa, koska käyvällä arvolla tehdyssä kaupassa omaisuuden luovuttava vanhempi saa vastikkeena täyden kauppahinnan. Silloin sukupolvien välinen varallisuusasema pysyy arvomääräisesti ennallaan.

Tietenkin vertailuun vaikuttaa myös omaisuutta luovuttavan vanhemman mahdollinen rahantarve. Lahjoitus on huono vaihtoehto, jos vanhempi tarvitsee kauppahintaa taloudellisen hyvinvointinsa turvaamiseksi.

Toisaalta kaupanteossa lapsella pitää olla maksukykyä. Jos lapsella ei ole varaa kauppahinnan maksuun, lahjoitus voi olla ainoa tapa siirtää omaisuutta.

On myös pohdittava, haluaako luovuttaa tietyn omaisuuden useammalle perilliselleen vai ainoastaan yhdelle. Yhteisomistussuhteissa voi syntyä helpommin erimielisyyksiä. Tietysti myös lasten tasapuoliseen kohteluun on hyvä kiinnittää huomiota esimerkiksi myöhempien perintöriitojen välttämiseksi.

Toki pelkkiä veroseuraamuksiakin voidaan laskea ja vertailla. Tärkeintä on, että oli valittu vaihtoehto mikä tahansa, siitä koituvat verot eivät tule hätäisestä suunnittelusta ja tietämättömyydestä johtuen yllätyksenä.

Tässä jutussa kerrotaan, mihin asioihin vaihtoehtojen punninnassa tulisi verotuksen kannalta kiinnittää huomiota. Yritysten ja maatilojen sukupolvenvaihdoksiin liittyy erityisiä verohuojennuksia, joita ei tässä artikkelissa käsitellä. 

Kirjaudu sisään, niin näet koko artikkelin.
 

Kirjaudu jäsenpalveluun

Taloustaito Bonus – Veronmaksajien jäsenille

Bonus-osastoon ilmestyy juttuja tasaista tahtia. Voit myös tulostaa artikkeleita.

Bonus on Veronmaksajien jäsenetu. Juttujen alkuosa on nähtävissä kaikille, mutta loppuosa näkyy vain kirjautuneille. Kirjautumisessa käytetään samoja tunnuksia kuin Veronmaksajien verkkosivustolla.

Jos olet jäsen, mutta sinulle ei ole tunnuksia, rekisteröidy täältä. Jos et ole jäsen, liity Veronmaksajiin täältä.

Vanhoja Bonuksia voit lukea täältä.

Taloustaito somessa

     

Näitä muut lukevat nyt