veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Lähtisinkö kultaa huuhtomaan? Näin sinua verotetaan

20.11.2019

Kullanhuuhdonta ei ole vain 1800-luvun Kaliforniaan kuuluva ilmiö. Liekö syynä aihetta sivunneet tosi-tv-ohjelmat, mutta kultakuume tuntuu iskeneen viime vuosina myös moniin suomalaisiin.

Miten kullanhuuhdontaa verotetaan?

Vaikka verotus ei tule välttämättä ensimmäisenä mieleen kultakuumeen iskiessä, olemme päässeet Veronmaksajien veroneuvonnassa neuvomaan myös kullanhuuhdonnan verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Tällaisesta kyselystä lähti liikkeelle idea tämänkin jutun kirjoittamiseen.

Rikastumaan kullanhuuhdonnalla ei Suomessa helposti pääse, mutta onhan ajatus suuren kultahipun löytämisestä vähintäänkin romanttinen.

Kullanhuuhdonnan alkuun voi päästä pienelläkin investoinnilla, sillä yksinkertaisimmat kullanhuuhdontavälineet eivät ole kalliita. Lisäksi kustannuksia tulee erilaisista luvista. Valtion omistamalla maa-alueella kullan huuhdontaan tarvitaan Tukesin kullanhuuhdontalupa.

Omalla maalla kultaa voi huuhtoa ilman kullanhuuhdontalupaa. Muulla yksityismaalla kullanhuuhdonta on sallittua maanomistajan luvalla. Kannattaa kuitenkin varmistaa, edellyttääkö toiminta jotain muita lupia, kuten ympäristönsuojelulain mukaisen ympäristöluvan.

Kirjaudu sisään, niin näet koko artikkelin.
 

Kirjaudu jäsenpalveluun

Taloustaito Bonus – Veronmaksajien jäsenille

Bonus-osastoon ilmestyy juttuja tasaista tahtia. Voit myös tulostaa artikkeleita.

Bonus on Veronmaksajien jäsenetu. Juttujen alkuosa on nähtävissä kaikille, mutta loppuosa näkyy vain kirjautuneille. Kirjautumisessa käytetään samoja tunnuksia kuin Veronmaksajien verkkosivustolla.

Jos olet jäsen, mutta sinulle ei ole tunnuksia, rekisteröidy täältä. Jos et ole jäsen, liity Veronmaksajiin täältä.

Vanhoja Bonuksia voit lukea täältä.

Taloustaito somessa

     

Näitä muut lukevat nyt