veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Asiakas jätti laskun maksamatta, velkaa ei lyhennetty..., yrityksen menetetty saatava voi olla vähennyskelpoinen

22.7.2021

Laskin ja sadan euron seteli Kuva: iStockphoto.com

Yritykselle syntyy menetys, kun asiakas, jolle on myyty palvelua tai tavaraa, ei maksakaan laskua tai yhteiskumppani, jolle on annettu lainaksi rahaa, ei pystykään enää maksamaan lainaa takaisin. Saatavat voivat jäädä osittain tai kokonaan saamatta.  Menetyksiä voi syntyä myös velallisen konkurssin tai velkasaneerauksen takia.

Monessa yrityksessä laadittiin keväällä tilinpäätöksiä ja veroilmoituksia, joiden osalta ratkaisut on tehty. Selvityspyyntö on odotettavissa, mikäli verottajan tulkinta on erilainen kuin yrityksen. Uhkana on veronkorotus, jos verottaja ei vakuutu menetyksen vähennyskelpoisuudesta.

Myös kuluvan tilikauden aikana saamisten ”alaskirjaamista” ja vähentämistä verotuksessa joudutaan todennäköisesti miettimään, koska korona on heikentänyt monen maksukykyä tänä vuonna.

Menetykset ovat pääsäännön mukaan verotuksessa vähennyskelpoisia, mikäli saatavan menetys liittyy elinkeinotoimintaan. Vähennysoikeuden kriteerit ovat kuitenkin erilaiset myyntisaamisissa ja lainasaamisissa. Myös tulolähdejaolla on edelleen merkitystä varsinkin muissa yritysmuodoissa kuin osakeyhtiöissä.

Vähennysoikeutta ei ole kaikissa tapauksissa. Menetys ei ole yhtiön verotuksessa vähennyskelpoinen esimerkiksi tilanteessa, jossa osakas ei kykene maksamaan takaisin osakaslainaa, joka on verotettu hänen pääomatulonaan.

Menetys ei ole myöskään vähennyskelpoinen esimerkiksi tilanteessa, jossa emoyhtiö on antanut lainaa tytäryhtiölle ja lainaa ei makseta takaisin tytäryhtiön velkasaneerauksen tai konkurssin takia. Tytäryhtiölle annetun lainan menetys on vähennyskelvoton, koska muiden saamisten kuin tavanomaiseen liiketoimintaan liittyvien myyntisaamisten menetykset ovat verotuksessa vähennyskelvottomia, jos laina on annettu yhtiölle, josta lainanantaja ja samaan konserniin kuuluvat yhtiöt yhdessä omistavat vähintään 10 prosenttia.

Kirjaudu sisään, niin näet koko artikkelin.
 

Kirjaudu jäsenpalveluun

Taloustaito Bonus – Veronmaksajien jäsenille

Bonus-osastoon ilmestyy juttuja tasaista tahtia. Voit myös tulostaa artikkeleita.

Bonus on Veronmaksajien jäsenetu. Juttujen alkuosa on nähtävissä kaikille, mutta loppuosa näkyy vain kirjautuneille. Kirjautumisessa käytetään samoja tunnuksia kuin Veronmaksajien verkkosivustolla.

Jos olet jäsen, mutta sinulle ei ole tunnuksia, rekisteröidy täältä. Jos et ole jäsen, liity Veronmaksajiin täältä.

Vanhoja Bonuksia voit lukea täältä.

Taloustaito somessa

     

Näitä muut lukevat nyt