veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Testamentti, ositus, kiinteistökauppa – mitä kansalainen voi allekirjoittaa sähköisesti?

12.10.2021

allekirjoitus

Sähköisen allekirjoittamisen palveluja on monenlaisia. Verkkopankkitunnuksilla tehty allekirjoitus kelpaa moneen asiakirjaan, mutta ei kaikkiin. Mihin tarvitaan vielä vahvempi varmenne? Entä milloin ainoa vaihtoehto on perinteinen, kynällä tehty allekirjoitus?

Sähköisten palveluiden vyöry on sekoittanut paitsi kuluttajien, jossain määrin myös pankkien ja kiinteistöalan käsitystä siitä, millä välineellä ja mitä asiakirjoja voidaan allekirjoittaa sähköisesti. Sekaannuksen syy lienee se, että sähköinen allekirjoittaminen jakautuu eri tasoihin, tapoihin ja välineisiin.

Kevyin sähköinen allekirjoitus esimerkiksi yhdistyksen toiminnassa voi tarkoittaa saatua sähköpostia joka tulostetaan, allekirjoitetaan omakätisesti, skannataan ja lähetetään takaisin sähköpostin liitteenä.

Useissa allekirjoituspalvelussa nimikirjoitus piirretään hiirellä jonkin lomakkeen kenttään. Vaihtoehtoisesti sähköinen allekirjoituspalvelu luo allekirjoituksen tarvittavaan kohtaan.

Tällainen, kuten fyysisen maailmankin ilman henkilön todentamista tapahtuva allekirjoittaminen, sopii ainoastaan toisensa ennalta tuntevien sopimustahojen välille, ei muuhun.

Kirjaudu sisään, niin näet koko artikkelin.
 

Kirjaudu jäsenpalveluun

Taloustaito Bonus – Veronmaksajien jäsenille

Bonus-osastoon ilmestyy juttuja tasaista tahtia. Voit myös tulostaa artikkeleita.

Bonus on Veronmaksajien jäsenetu. Juttujen alkuosa on nähtävissä kaikille, mutta loppuosa näkyy vain kirjautuneille. Kirjautumisessa käytetään samoja tunnuksia kuin Veronmaksajien verkkosivustolla.

Jos olet jäsen, mutta sinulle ei ole tunnuksia, rekisteröidy täältä. Jos et ole jäsen, liity Veronmaksajiin täältä.

Vanhoja Bonuksia voit lukea täältä.

Näitä muut lukevat nyt

Taloustaito somessa