veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Taloyhtiön osakas, valitse viisaasti velkasi

23.4.2021

Yhtiölainaa maksavat yhä useammat taloyhtiöiden osakkaat. Uusissa taloissa on lainaa rakentamisesta ja vanhoissa remonteista. Jos osakkaan oma talous antaa myöten, hänen kannattaa panna lainat tiukkaan vertailuun. Kumpi olisi järkevää: pitää yhtiölaina vai vaihtaa se henkilökohtaiseen lainaan?

Taloyhtiölainaa maksavien osuus omistusasujista on kasvanut nopeasti sekä uudisasunnoissa että vanhoissa osakeasunnoissa.

Asuntonsa arvoon nähden raskainta yhtiölainakuormaa kantavat uudisasuntojen ostajat. Suomen Pankin selvityksen mukaan uusien osakeasuntojen kaupoista peräti kolme neljästä on kauppoja, joissa yhtiölainan osuus on vähintään 60 prosenttia asunnon hinnasta.

Jos tällaisen asunnon hinta olisi vaikkapa 200 000 euroa, ostaja pääsisi siihen kiinni maksamalla 80 000 euroa (40 %) esimerkiksi säästöillään ja ottamalla omaa asuntolainaa. Pääosan hinnasta eli 120 000 euroa (60 %), hän maksaisi taloyhtiölainalla.

Uudisasuntojen isot yhtiölainaosuudet ovat yleistyneet vauhdilla vuoden 2014 jälkeen. Ja suunta on yhä ylöspäin: viime vuosina tyypillisin yhtiölainaosuus on kasvanut jo 70‒80 prosenttiin hinnasta.

Vanhoissa osakeasunnoissa ei moisia lainaosuuksia juuri ole. Suurin osa suomalaisista osakeasunnoista on kuitenkin rakennettu 1960‒80-luvuilla, joten remonttitarpeet näkyvät yhtiölainojen tasaisena yleistymisenä. Lainarahaa tarvitaan, jotta mittavat peruskorjauksetkin saadaan tehtyä ja kiinteistö pidettyä kunnossa ja arvossa.

Vanhoista osakeasunnoista silti yli puolet myydään velattomina. Niissä kohteissa, joissa yhtiölainaa on, lainaosuus jää useimmiten alle 40 prosenttiin asunnon hinnasta.

Taloyhtiölainat ovat jo niin yleinen juttu, että ne eivät hirvitä asunnonostajia ‒ ehkä päinvastoin. Ostajan täytyy kuitenkin laskea kaikkien lainojen vaikutukset huolella. Myös taloyhtiössä jo osakkaana olevan on hyvä puntaroida, olisiko hänelle edullisinta lyhentää yhtiölainaa vai maksaa se pois omalla lainalla.

Kirjaudu sisään, niin näet koko artikkelin.
 

Kirjaudu jäsenpalveluun

Taloustaito Bonus – Veronmaksajien jäsenille

Bonus-osastoon ilmestyy juttuja tasaista tahtia. Voit myös tulostaa artikkeleita.

Bonus on Veronmaksajien jäsenetu. Juttujen alkuosa on nähtävissä kaikille, mutta loppuosa näkyy vain kirjautuneille. Kirjautumisessa käytetään samoja tunnuksia kuin Veronmaksajien verkkosivustolla.

Jos olet jäsen, mutta sinulle ei ole tunnuksia, rekisteröidy täältä. Jos et ole jäsen, liity Veronmaksajiin täältä.

Vanhoja Bonuksia voit lukea täältä.

Näitä muut lukevat nyt

Taloustaito somessa