veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Vakoileeko autosi sinua? Vielä voit itse vaikuttaa

21.10.2021

tietosuojaUudet automallit keräävät yhä enemmän tietoa siitä, mitä autoilija tekee ja missä hän liikkuu. Digitalisoitumisen ja verkottumisen myötä autoista tulee pyörillä liikkuvia tietokoneita tai puhelimia, joiden tiedonsiirto on nykyisellään täysin autonvalmistajien hallinnassa.

Autosi ei ole ystäväsi – se on vakooja, joka seuraa liikkeitäsi ja kertoo niistä eteenpäin ilman mahdollisuutta valvoa tietosisältöä. Näin voisi karrikoidusti todeta nykyautoista. Taistelu autojen keräämien tietojen läpinäkyvyydestä jatkuu.    

Saksalaisen 21 miljoonan jäsenen autoliiton ADAC:n mukaan Mercedes-Benzin vuosina 2011–2018 valmistettua W246-korimallia edustavan B-sarjan auto lähettää me connect -palvelunsa kautta parin minuutin välein tietoa autotehtaan taustajärjestelmään. Se ilmoittaa GPS-sijainnin, kilometrilukeman ja valtavasti muuta tietoa muun muassa kulutuksesta, rengaspaineista ja polttoainetankin sekä muiden nestesäiliöiden täyttöasteesta. Tietoa välittyy myös turvavöiden kiristimistä, voimakkaista jarrutuksista ja moottorin korkeista kierrosluvuista.

Kirjaudu sisään, niin näet koko artikkelin.
 

Kirjaudu jäsenpalveluun

Taloustaito Bonus – Veronmaksajien jäsenille

Bonus-osastoon ilmestyy juttuja tasaista tahtia. Voit myös tulostaa artikkeleita.

Bonus on Veronmaksajien jäsenetu. Juttujen alkuosa on nähtävissä kaikille, mutta loppuosa näkyy vain kirjautuneille. Kirjautumisessa käytetään samoja tunnuksia kuin Veronmaksajien verkkosivustolla.

Jos olet jäsen, mutta sinulle ei ole tunnuksia, rekisteröidy täältä. Jos et ole jäsen, liity Veronmaksajiin täältä.

Vanhoja Bonuksia voit lukea täältä.

Näitä muut lukevat nyt

Taloustaito somessa