veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Vakionopeussäädin voi olla sekä viisas että vaarallinen

29.6.2021

Vakionopeussäätimestä on tullut vakiovaruste valtaosassa autoja. Monet ostajat edellyttävät sitä myös käytetyiltä autoilta, tosin kaikille ei enää riitä perinteinen vakkari. Modernissa säätimessä riittää ominaisuuksia, mutta sekin voi aiheuttaa yllätyksiä ja vaaratilanteita.

Vakionopeussäätimestä on tullut samantapainen varuste kuin sähköikkunoista ja ilmastoinnista, kuten Hondan maahantuojan NCG Import Finlandin myyntipäällikkö Kaj Tikka kehitystä kuvaa. Mazdaa maahantuovan Inchape Motors Finlandin PR-päällikkö Lauri Rinnetmäki vertaa vakkaria kaukosäätöiseen keskuslukitukseen: vakionopeussäädin on samalla tavalla vakiinnuttanut asemansa ”oletettavana varusteena”.

Mukautuvasta eli adaptiivisesta vakionopeussäätimestä Rinnetmäki puolestaan toteaa, että se on yksi varusteista, johon totuttuaan on vaikea olla ilman. Samaa mieltä on Škodan viestintäpäällikkö Kari Aalo.

Nykyisissä autoissa kysymys ei yleensä olekaan enää siitä, onko vakkaria vai ei, vaan siitä, millainen säädin autossa on. Adaptiiviset eli mukautuvat vakionopeussäätimet sopeuttavat tarvittaessa vauhdin edellä ajavan auton nopeuden mukaiseksi ja säilyttävät kuljettajan auton säädöistä valitseman etäisyyden siihen. Toiminto helpottaa ajamista erityisesti jonossa.

Kirjaudu sisään, niin näet koko artikkelin.
 

Kirjaudu jäsenpalveluun

Taloustaito Bonus – Veronmaksajien jäsenille

Bonus-osastoon ilmestyy juttuja tasaista tahtia. Voit myös tulostaa artikkeleita.

Bonus on Veronmaksajien jäsenetu. Juttujen alkuosa on nähtävissä kaikille, mutta loppuosa näkyy vain kirjautuneille. Kirjautumisessa käytetään samoja tunnuksia kuin Veronmaksajien verkkosivustolla.

Jos olet jäsen, mutta sinulle ei ole tunnuksia, rekisteröidy täältä. Jos et ole jäsen, liity Veronmaksajiin täältä.

Vanhoja Bonuksia voit lukea täältä.

Näitä muut lukevat nyt

Taloustaito somessa