veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Mercedes-Benz CLA 250e Coupé on nuorekas ja epäkäytännöllinen

13.5.2021

Mercedes-Benz CLA näyttää pienemmältä autolta kuin kansansuosikki Škoda Octavia, mutta autot ovat hyvin samankokoisia: CLA on vain yhden millimetrin lyhyempi ja yhden millin leveämpi kuin Octavia. Korkeussuunnassa coupé-mallinen CLA on 3,7 senttiä matalampi.

Mercedes-Benzin pienimpään mallisarjaan kuuluva neliovinen coupé CLA on lähes 4,7 metriä pitkä mutta tuntuu silti pikkuautolta. Ladattava hybridinä se voi kulkea yhdellä latauksella yli 60 kilometriä sähköllä.

Autonvalmistajien 2000-luvun mallitehtailu on vienyt eri versioiden määrän uusiin ulottuvuuksiin ja moni automaailmaa passiivisesti seuraava ihminen on aivan kuutamolla eri numerosarjojen ja kirjainyhdistelmien merkityksestä.

Tämän vuosituhannen mallikirjojen myötä muotiin on tullut myös kaksi uutta käsitettä: shooting brake ja neliovinen coupé.

  • Shooting brake -nimitys on ollut Britteinsaarilla käytössä iät ja ajat mutta nyt siitä on tullut urheiluautojen linjakkuutta tavoittelevien farmariautojen tunnus.
  • Neliovinen coupé on puolestaan perinteisen ajattelun mukaan käsitteellinen mahdottomuus, koska kaksiovisuus oli pitkään yksi coupén lähtökohtia, mutta nyt tämäkin traditio on murrettu.

Perinteikkäät saksalaisvalmistajat ovat olleet uuden mallivillityksen kärkijoukoissa. Mercedes-Benz toi neliovisen coupénsa CLS:n ensi kertaa markkinoille jo 2004, Volkswagen toi Passatista CC-version eli Comfort Coupén 2008 ja BMW 6-sarjan Gran Coupén 2012.

Audi lanseerasi A5-sarjansa vuonna 2007, mutta kutsui vain sen kaksiovista versiota coupéksi, neliovisen malli oli Sportback – samasta asiasta kuitenkin on kyse. Muillakin merkeillä on nykyään neliovisen coupén näköisiä autoja kuten Peugeot 508:n ja Opel Insignian uusimmat mallit.

Kirjaudu sisään, niin näet koko artikkelin.
 

Kirjaudu jäsenpalveluun

Taloustaito Bonus – Veronmaksajien jäsenille

Bonus-osastoon ilmestyy juttuja tasaista tahtia. Voit myös tulostaa artikkeleita.

Bonus on Veronmaksajien jäsenetu. Juttujen alkuosa on nähtävissä kaikille, mutta loppuosa näkyy vain kirjautuneille. Kirjautumisessa käytetään samoja tunnuksia kuin Veronmaksajien verkkosivustolla.

Jos olet jäsen, mutta sinulle ei ole tunnuksia, rekisteröidy täältä. Jos et ole jäsen, liity Veronmaksajiin täältä.

Vanhoja Bonuksia voit lukea täältä.

Näitä muut lukevat nyt

Taloustaito somessa