veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Uusi auto etsinnässä? Korona ja päästöraja eivät enää venytä toimitusaikoja

20.11.2020

Vuoden 2020 alkaessa oli epävarmaa, joutuvatko autonvalmistajat rajoittamaan päästöarvoiltaan isojen autojen toimittamista EU:n päästörajasanktioiden vuoksi ja keväällä koronaepidemia sulki autotehtaita. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että eri automallien toimitukset sujuvat loppuvuodesta normaalisti.

Uusien autojen toimitusajoista on ollut asiakkaiden keskuudessa epäselvyyttä pitkin kuluvaa vuotta. Ensimmäisen vuosipuoliskon aikana useissa medioissa kerrottiin monien autotehtaiden tuotannon seisahtuvan koronan vuoksi ja pohdittiin niiden vaikutusta toimitusaikoihin. Jo sitä ennen oli aprikoitu, mitä EU:n asettamat sanktiot keskimääräisen päästöarvon 95 g/km ylittävälle autovalmistajille vaikuttavat hiilidioksidipäästöiltään suurten autojen tuotantoon ja toimituksiin.

Suomen Fordin toimitusjohtaja Hannu Pärssinen kertoi viime vuodenvaihteessa, että Ford ei tule missään tapauksessa maksamaan sakkoja vaan se jättää mieluummin autoja toimittamatta kuin maksaa sakkoja. Tämän perusteella saattoi olettaa, että valmistajat eivät halua toimittaa suuripäästöisiä autoja loppuvuoden aikana, jos EU:n sanktiot uhkaavat niitä.

Syyskuun jälkipuolella tilanne näytti kuitenkin siltä, että maahantuojat pystyvät pääsääntöisesti toimittamaan autoja normaalisti – jopa yllättävän hyvin.

Renault on ainoa merkki, jonka maahantuoja sanoo päästönormin vaikuttavan: ”Koronaa enemmän tällä hetkellä tuotantoon vaikuttaa jälleen uuden päästönormin saapuminen. Tämän johdosta joitain yksittäisiä versiota ei tehdastilauksena tällä hetkellä ole saatavilla, mutta meillä on hyvin autoja niin varastosta kuin olemassa olevasta tuotantoputkesta toimitettavaksi”, Nordic Automotive Servicen tiedotuspäällikkö Riitta Leskinen toteaa.

Kirjaudu sisään, niin näet koko artikkelin.
 

Kirjaudu jäsenpalveluun

Taloustaito Bonus – Veronmaksajien jäsenille

Bonus-osastoon ilmestyy juttuja tasaista tahtia. Voit myös tulostaa artikkeleita.

Bonus on Veronmaksajien jäsenetu. Juttujen alkuosa on nähtävissä kaikille, mutta loppuosa näkyy vain kirjautuneille. Kirjautumisessa käytetään samoja tunnuksia kuin Veronmaksajien verkkosivustolla.

Jos olet jäsen, mutta sinulle ei ole tunnuksia, rekisteröidy täältä. Jos et ole jäsen, liity Veronmaksajiin täältä.

Vanhoja Bonuksia voit lukea täältä.

Näitä muut lukevat nyt

Taloustaito somessa