veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Ford Mustang Mach-E – Pulleaposkinen sähköponi

23.9.2021

Katumaasturi, crossover vai tila-auto? Täyssähkö-Mustang herättää kysymyksen, mikä se on. Se ainakin on selvää, että Mach-E ei ole urheiluauto, vaikka nimi siihen viittaakin.

Kun Ford Mustang vuoden 1973 energiakriisin jälkeen muuttui Ponycariksi kutsutusta menevän näköisestä villistä ponista onnettomaksi Pinto-pohjaiseksi autonkoppuraksi, se tuntui kunniakkaan brändin pahoinpitelyltä. Vanhojen Mustangien ansiosta malli ei kuitenkaan kadottanut kiehtovuuttaan.

Syyskuussa 1982 kiersin vaimoni kanssa ympäri Yhdysvaltoja. Käytössämme olevat autot vaihtelivat Ford Escortista Pontiac Firebirdiin, Oregonissa liikuimme yhden sikäläisen ystävän vuoden 1971 Lincoln Continentalilla, mutta pitkin Tyynen valtameren rantaa kulkevalle valtatie ykköselle Kaliforniaan piti saada Mustang, mikään muu ei autofriikille kelvannut. Se löytyi vasta viidennestä autovuokraamosta ja oli juuri palautettuna vielä tuhkakupit täynnä, mutta pikkuasioilla ei ollut mitään merkitystä – tärkeintä oli, että keulassa laukkasi villihevonen. Tosin sen ajan Fox-tyylinen Mustang oli sekin aika kaukana 1960-luvun kaunottarista.

Mustang on vahva brändi – kaikenikäisten automiesten keskuudessa. Kun kolmevuotias tyttärenpoika kuuli, että ukilla on uusi Mustang koeajossa, hän otti omat Mussensa mukaan kaupunkilenkille. Highland Green -vihreä Ford on pienoismalli ikonisesta vuoden 1968 GT 390 Bullitt-Mustangista. Ford Mustangin glooria on syntynyt monista malliversioista, yksittäisistä autoista ja niiden omistajista. Suomessa tunnetuin ensimmäisen sukupolven Mustang oli Spede Pasasen kirkkaanpunainen Convertible, rekisterinumero ASU-1, joka oli muun muassa lokakuussa 1965 Seura-lehden kansikuvassa ja näkyy vuoden 1967 Pähkähullu Suomi -elokuvassakin. Kautta aikojen ikonisimmaksi Musseksi on kuitenkin muodostunut Steve McQueenin Bullitt-elokuvan legendaarisessa takaa-ajokohtauksessa vuonna 1968 ajama Highland Green -värinen GT 390. Yksi elokuvassa käytetty auto myytiin vuonna 2020 suuren huomion saattelemana Mecumin huutokaupassa Kissimeessä Floridassa 3,4 miljoonalla dollarilla.

Bullitt-taustaa vasten Fordin hoipertelu nimen kanssa tuntuu oudolta: ei ole pitkääkään aikaa siitä, kun Ford toi markkinoille viisilitraisella V8-koneella varustetusta Mustang-urheiluautostaan Bullitt-version. Nyt yhtiö on tuonut markkinoille katumaasturimaisen täyssähköauton, joka sekin on nimetty Mustangiksi. Ja aivan kuin perinteiden vieläkin raa´emmaksi repimiseksi sähkövehkeen tarkempi mallinimi on Mustang Mach-E, joka viittaa Mach 1 -raasereihin. Mutta Mustang-nimen valitsemalla Ford on taannut uudelle mallille selvästi enemmän huomioarvoa kuin se muuten olisi saanut.

Kirjaudu sisään, niin näet koko artikkelin.
 

Kirjaudu jäsenpalveluun

Taloustaito Bonus – Veronmaksajien jäsenille

Bonus-osastoon ilmestyy juttuja tasaista tahtia. Voit myös tulostaa artikkeleita.

Bonus on Veronmaksajien jäsenetu. Juttujen alkuosa on nähtävissä kaikille, mutta loppuosa näkyy vain kirjautuneille. Kirjautumisessa käytetään samoja tunnuksia kuin Veronmaksajien verkkosivustolla.

Jos olet jäsen, mutta sinulle ei ole tunnuksia, rekisteröidy täältä. Jos et ole jäsen, liity Veronmaksajiin täältä.

Vanhoja Bonuksia voit lukea täältä.

Näitä muut lukevat nyt

Taloustaito somessa