veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Ensiasunto – mitä veroja ja vähennyksiä asunnon hankkimiseen liittyy?

18.5.2021

Varainsiirtovero, lahjavero, kiinteistövero ovat esimerkkejä veroista, joihin ensiasunnonostaja saattaa törmätä kaupanteon yhteydessä tai myöhemmin, kun jo asuu omassa kodissa. Korkovähennys liittyy puolestaan asuntolainaan. Kotitalousvähennyksestä on hyötyä, jos teettää ensiasunnossa remontin.

  • Kun asunto ostetaan ns. vapailta markkinoilta, on varainsiirtovero ainoa välittömästi kauppaan liittyvä veroseuraamus ostajalle. Varainsiirtovero on kaksi prosenttia asunto-osakkeiden velattomasta kauppahinnasta ja neljä prosenttia kiinteistön kauppahinnasta. Kun kyseessä on ensimmäinen oma asunto tai osuus siitä, varainsiirtoveroa ei kuitenkaan yleensä tarvitse maksaa.
  • Kun asunto ostetaan lähiomaiselta, saattaa kauppaan liittyä lahjaverotus. Lähiomaiselle annetusta alennuksesta on maksettava lahjaveroa, jos kauppahinta on enintään kolme neljäsosaa asunnon käyvästä hinnasta. Jos kauppahinta on yli kolme neljäsosaa asunnon käyvästä hinnasta, ei lahjaveroa tule maksettavaksi.
  • Omakotitalokiinteistön ostajia koskee olennaisesti myös kiinteistöverotus. Uusi omistaja maksaa kauppaa seuraavana vuotena kiinteistöveroa talon maapohjasta sekä rakennuksesta. Asunto-osakkeen omistaja ei välttämättä edes huomaa kiinteistöveron maksua, koska se on yksi kuluerä muiden joukossa taloyhtiölle maksettavassa hoitovastikkeessa.
Kirjaudu sisään, niin näet koko artikkelin.
 

Kirjaudu jäsenpalveluun

Taloustaito Bonus – Veronmaksajien jäsenille

Bonus-osastoon ilmestyy juttuja tasaista tahtia. Voit myös tulostaa artikkeleita.

Bonus on Veronmaksajien jäsenetu. Juttujen alkuosa on nähtävissä kaikille, mutta loppuosa näkyy vain kirjautuneille. Kirjautumisessa käytetään samoja tunnuksia kuin Veronmaksajien verkkosivustolla.

Jos olet jäsen, mutta sinulle ei ole tunnuksia, rekisteröidy täältä. Jos et ole jäsen, liity Veronmaksajiin täältä.

Vanhoja Bonuksia voit lukea täältä.

Näitä muut lukevat nyt

Taloustaito somessa