veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Kasvua, keskusjohtoa ja geopolitiikkaa – kiinalainen juttu osakesijoittajalle

25.8.2021

KARON PÖRSSI Kiina ei ole osakesijoittajalle ainakaan tylsä markkina.

Maailman toiseksi suurin talous kasvaa vauhdilla, ja vuosikymmenen lopulla se saattaa ohittaa Yhdysvallat maailman suurimpana taloutena. Keskiluokka vaurastuu, rakennuksia nousee, hiilidioksidia pöllähtelee ilmaan.

Kiinan kommunistisen puolueen hallitsema maa pystyy liikkumaan nopeasti, ja kun jättiläinen liikahtaa, kannattaa kipittää nopeasti pois tieltä. Kun vanha sijoitusohje kuuluu "Don't fight the FED" eli "Älä tappele Yhdysvaltain keskuspankkia vastaan", yhtä lailla kannattaa välttää tappelua Kiinan kommunistisen puolueen pyrkimyksiä vastaan.

Kiinan johdon raippa saattaa iskeä yllättäen yksittäiseen yritykseen, jonka palvelun tarjoaminen saatetaan kieltää maassa tai yhtiön toimintaedellytyksiä saatetaan rajoittaa. Se saattaa vaikuttaa johonkin toimialaan, jonka Kiina päättää ottaa erityisen huolenpidon ja kehityksen kohteeksi.

Sijoittajat ovat saaneet osansa geopolitiikan laineista, kun aiemmin yhdysvaltalaisille kauppapaikoille listattujen kiinalaisosakkeiden kaupankäynti jenkkipörsseissä on lopetettu. Tällöin monen suoraan kiinalaisyhtiöitä ostaneen sijoittajan ei ole auttanut kuin myydä osakkeensa, sillä läheskään kaikki välittäjät eivät tarjoa mahdollisuutta käydä kauppaa Shanghain tai Hongkongin pörsseissä.

Kirjaudu sisään, niin näet koko artikkelin.
 

Kirjaudu jäsenpalveluun

Taloustaito Bonus – Veronmaksajien jäsenille

Bonus-osastoon ilmestyy juttuja tasaista tahtia. Voit myös tulostaa artikkeleita.

Bonus on Veronmaksajien jäsenetu. Juttujen alkuosa on nähtävissä kaikille, mutta loppuosa näkyy vain kirjautuneille. Kirjautumisessa käytetään samoja tunnuksia kuin Veronmaksajien verkkosivustolla.

Jos olet jäsen, mutta sinulle ei ole tunnuksia, rekisteröidy täältä. Jos et ole jäsen, liity Veronmaksajiin täältä.

Vanhoja Bonuksia voit lukea täältä.

Taloustaito somessa

     

Näitä muut lukevat nyt