veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Hyvät vaihtoehdot vähissä – mikä neuvoksi sijoittajalle, jos inflaatio iskee?

30.6.2021

Eurokolikoita ja koronavirus Kuva: iStockphoto.com

KARON PÖRSSI Säästöjen käyttöarvon suojeleminen on yksi tärkeistä syistä sijoittaa sen sijaan että antaisi rahojen lojua pankkitilillä.

Pitkällä aikavälillä se onkin onnistunut mallikelpoisesti sijoittamalla varat osakemarkkinoille, mutta sellaisina jaksoina, joina inflaatio pääsee laukalle, osakesijoituksissa olevat varat ovat keskimäärin menettäneet käyttöarvoaan.

Koronaelvytyksen ja korona-aikana patoutuneen kysynnän on pelätty laukaisevan inflaation. Inflaation kiihtymisestä onkin saatu merkkejä. Joidenkin raaka-aineiden maailmanmarkkinahinnat ovat kohonneet hurjasti. Esimerkiksi teräksestä saa maksaa lähes 50 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Suomessa kuluttajahintojen vuosimuutokseksi mitattiin toukokuussa 2,2 prosenttia. Syynä olivat erityisesti polttonesteiden ja omakotiremonttien kallistuminen. Yhdysvalloissa mitattiin kesäkuussa jo viittä prosenttia.

Suomessa 2,2 prosentin inflaatio on viime vuosien huippulukema, mutta se on kaukana 1980-luvun kaksinumeroisista inflaatioprosenteista. Finanssikriisistä toivuttaessa Suomen inflaatio käväisi neljässä prosentissa.

Inflaation noususta huolimatta konsensusnäkemys tuntuu olevan se, että inflaatiopiikki jää lyhytaikaiseksi. Tämän puolesta tuntuvat puhuvan se, että esimerkiksi teräksen hinta on jo laskenut kevään huippulukemista, ja ennen muuta se, että yleensä viisaat korkomarkkinat eivät ole ryhtyneet hinnoittelemaan inflaatioaikakautta.

Kirjaudu sisään, niin näet koko artikkelin.
 

Kirjaudu jäsenpalveluun

Taloustaito Bonus – Veronmaksajien jäsenille

Bonus-osastoon ilmestyy juttuja tasaista tahtia. Voit myös tulostaa artikkeleita.

Bonus on Veronmaksajien jäsenetu. Juttujen alkuosa on nähtävissä kaikille, mutta loppuosa näkyy vain kirjautuneille. Kirjautumisessa käytetään samoja tunnuksia kuin Veronmaksajien verkkosivustolla.

Jos olet jäsen, mutta sinulle ei ole tunnuksia, rekisteröidy täältä. Jos et ole jäsen, liity Veronmaksajiin täältä.

Vanhoja Bonuksia voit lukea täältä.

Taloustaito somessa

     

Näitä muut lukevat nyt