veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Hittiosakepeli ei ole vain pienen poikaporukan harrastus – näin Teslaa, Norwegiania ja Gamestopia omistetaan ja treidataan Suomessa

26.5.2021KARON PÖRSSI Tammikuun lopulla Töölönlahdella saunasta kotiin kävellessäni perässäni kulki kaksi kovaäänisesti keskustelevaa nuorta naista. En voinut välttyä kuulemasta, että puhuivat voimakkaasta kurssinoususta Wall Streetillä.

Nokia oli päätynyt yksityissijoittajien spekulointiringin kohteeksi samoin kuin videopelikauppa Gamestop hieman aiemmin. Julkisuuteen kurssin pumppaaminen myytiin kauniilla tarinalla keskustelupalsta-aktivismista, jonka tarkoituksena olisi näpäyttää osaketta shortanneita pahoja hedgerahastoja.

Tämä vetosi lenkkeilijöihin, joista toinen luonnehti itseään vanhaksi keskustelupalstamuikkeliksi. "Kahden miljoonan kolmekymppisen armeija panee pelisäännöt uusiksi!" hän intoili.

Eihän sitä tiedä, vaikka romanttinen Robin Hood -tarina saattaisi joiltain osin päteäkin. Luultavasti selvästi suurempaa osaa Gamestop-ostajista ja -myyjistä kiinnosti mahdollisuus tehdä hetkessä helppoa rahaa.

Tuolloin ajattelin: Mikäs siinä, kiinnostava ilmiö. Myin itsekin vähän Nokiaa kurssinousuun ja ostin halvemmalla takaisin.

Maaliskuussa kuitenkin hätkähdin, kun Danske Bank kertoi, että lähes 2 000 sen suomalaisasiakasta oli käynyt alkuvuoden aikana kauppaa yhdysvaltalaisen videopelikaupan osakkeella. Nordnetilla Gamestop oli ollut tammikuun eniten nettona ostettu jenkkilappu.

Ehkä tämä ei olekaan muutaman teknonörtin puuhastelua?

Kysyin Nordnetista ja Nordeasta tietoja kolmen yllättäväksi ilmiöksi nousseesta osakkeesta ja siitä, kuinka niillä on käyty kauppaa. Tarkasteluun otin huhuosakkeeksi luokiteltavan Gamestopin lisäksi kulttiosakkeen statuksen saaneen sähköautovalmistajan Teslan ja hurjan kurssilaskun myötä yllättäväksi suomalaissuosikiksi nousseen, talousvaikeuksiin syöksyneen norjalaisen lentoyhtiön Norwegianin.

Osakkeet ovat olleet hittejä eri syistä ja vedonneet oletettavasti jonkin verran toisistaan poikkeaviin sijoittajakuntiin.

Kirjaudu sisään, niin näet koko artikkelin.
 

Kirjaudu jäsenpalveluun

Taloustaito Bonus – Veronmaksajien jäsenille

Bonus-osastoon ilmestyy juttuja tasaista tahtia. Voit myös tulostaa artikkeleita.

Bonus on Veronmaksajien jäsenetu. Juttujen alkuosa on nähtävissä kaikille, mutta loppuosa näkyy vain kirjautuneille. Kirjautumisessa käytetään samoja tunnuksia kuin Veronmaksajien verkkosivustolla.

Jos olet jäsen, mutta sinulle ei ole tunnuksia, rekisteröidy täältä. Jos et ole jäsen, liity Veronmaksajiin täältä.

Vanhoja Bonuksia voit lukea täältä.

Taloustaito somessa

     

Näitä muut lukevat nyt