veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Anders Oldenburg avaa sijoitusfilosofiaansa – sijoitussalkun yhtiövalikoima vaihtuu raukeaan tahtiin

29.12.2020

KARON PÖRSSI Anders Oldenburgin hoitaman Seligsonin Phoebus-rahaston salkussa on 26 yhtiön osakkeita. Niistä ainakin seitsemää oli salkussa jo viisitoista vuotta sitten, vaikka tällä välillä pörssissä on tapahtunut paljon ja tuolloin Phoebuksen salkkuun kuuluneista suomalaisyhtiöistä on lunastettu pois ainakin Chips, Vacon ja Tamfelt.

Salkunhoitaja Anders Oldenburg ei siis ole aktiivinen siinä mielessä, että kävisi paljon kauppaa osuudenomistajien rahoilla. Sen sijaan hän on poikkeuksellisen aktiivinen siinä mielessä, ettei Phoebuksen salkku muistuta vähääkään mitään pörssi-indeksiä.

Suurin omistus on ranskalainen teollisuuskaasuvalmistaja Air Liquide, jonka jälkeen marraskuun lopussa salkun neljä seuraavaksi painavinta yhtiötä olivat yhdysvaltalaisia. Tikkurilaan kohdistunut ostotarjous nosti joulukuun puolivälissä maaliyhtiön kurssia niin, että se lienee joulukuun aikana murtanut yhdysvaltalaisyhtiöiden linjan.

Phoebus on alusta alkaen ollut Oldenburgin oma sijoitussalkku, joka vain sattuu olemaan avoin kaikille sijoittajille. Oldenburg on samalla rahaston merkittävä osuudenomistaja – rahasto on hänen oma salkkunsa aivan oikeasti eikä vain mainospuhemielessä.

Oldenburg tunnetaan myös Suomen ensimmäisenä bloggaavana salkunhoitajana, ja Phoebus-blogi lienee samalla yksi Suomen pitkäaikaisimmista sijoitusblogeista. Kun Oldenburg käsittelee jonkin yhtiön tilaa blogissaan tai Seligsonin vuosineljänneksittäin ilmestyvässä katsauksessa, valveutuneet sijoittajat ovat kuulolla.

Koska salkun yhtiövalikoima vaihtuu raukeaan tahtiin, Oldenburgin työ keskittyy omistettavaksi päätyvien yhtiöiden analysoimiseen. Omistajaksi ei lähdetä hetkellisen aliarvostuksen tai erikoistilanteen vuoksi.

Kirjaudu sisään, niin näet koko artikkelin.
 

Kirjaudu jäsenpalveluun

Taloustaito Bonus – Veronmaksajien jäsenille

Bonus-osastoon ilmestyy juttuja tasaista tahtia. Voit myös tulostaa artikkeleita.

Bonus on Veronmaksajien jäsenetu. Juttujen alkuosa on nähtävissä kaikille, mutta loppuosa näkyy vain kirjautuneille. Kirjautumisessa käytetään samoja tunnuksia kuin Veronmaksajien verkkosivustolla.

Jos olet jäsen, mutta sinulle ei ole tunnuksia, rekisteröidy täältä. Jos et ole jäsen, liity Veronmaksajiin täältä.

Vanhoja Bonuksia voit lukea täältä.

Taloustaito somessa

     

Näitä muut lukevat nyt