veronmaksajat.fi

Sähkö ja polttoneste kasvattivat ympäristöveroja vuonna 2015

7.9.2017 Yhteiskunta

Ympäristöverojen kertymä kasvoi 6,1 miljardiin euroon (+2,8%) vuonna 2015.

Merkittävintä kasvu oli energiaveroissa, jotka kasvoivat edellisvuodesta 4,2 %. Energiaveroja kertyi 4,1 miljardia, kertoo Tilastokeskus.

Kotitalouksien osuus kaikista vuonna 2015 maksetuista ympäristöveroista on lähes puolet. Kotitalouksien maksamat ympäristöverot kasvoivat yli 7 % edellisvuoteen verrattuna.

Energiaverojen kasvu kohdistui ensisijaisesti kotitalouksiin, joiden maksamat energiaverot kasvoivat lähes 17 % edellisvuodesta. Kasvu johtui pääosin polttoaineiden ja sähkön verojen korotuksista. Teollisuuden ja energiahuollon maksamien energiaverojen määrä sen sijaan laski noin 10 % edellisvuodesta.

Päästöverot laskivat noin 13 prosenttia vuodesta 2014 ja olivat 74,5 miljoonaa euroa. Syynä laskuun oli jäteverokertymän pienentyminen, joka johtui yhdyskuntajätteen lisääntyneestä poltosta. Liikenneverot pysyivät edellisvuoden tasolla.

Suurin osa ympäristöveroista on sähkön ja polttoaineiden energiaveroja. Kolmannes ympäristöveroista on erilaisista ajoneuvoista perittäviä liikenneveroja. Päästöveroista suurin osa on jäteveroa. Hiilidioksidipäästöistä maksetut verot sisältyvät energiaveroihin. Resurssiveroja Suomessa ovat metsästyksen ja kalastuksen lupamaksut.

Ympäristöverojen osuus Suomen kokonaisverokertymästä on noin 7 %, mikä on lähellä eurooppalaista keskitasoa.

ympäristöverot 2015

 

Satu Alavalkama

Kommentit (0)
 

Kommentoi!
Nimesi Sähköpostiosoitteesi
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan seitsemän ynnä kahdeksan?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogeissa

 • Suomi täyttää 101 vuotta – miten olemme yhä erilaisia?
  Lehtinen
  Mitä suomalaisuus on? Ensiksi vanhoja vastauksia: suomalaisuus on lukuisien sotien ja kriisien karaisemaa realismia ja sitkeyttä, tinkimätöntä luterilaista työmoraalia, omintakeista kieltä ja kultt...
 • Talous vahvistuu epävarmuuden varjoissa
  Palola
  Vuodet eivät ole veljiä keskenään, vaikka pitkään näin näytti olevan, kun asioita tarkastelee talouden näkökulmasta. Alkanut vuosi on startannut menneitä vuosia huomattavasti onnellisempien tähtien...
 • Lentoradasta totta? Rata sysäisi Hämeenlinnan kasvuun
  Metsola
  Lentorata on Tampereen pormestarin Lauri Lylyn ja Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren ajama kaukoliikennerata, joka yhdistäisi Helsinki-Vantaan lentoaseman kaukojunaliikenteeseen. Rata kulkisi pä...

veronmaksajat.fi