veronmaksajat.fi

Budjettiriihi: Alkoholi ja lämmitys kallistuvat 2018

31.8.2017 Yhteiskunta

Hallitus suuntaa budjettiriihen veronkiristykset valmisteveroihin. Hallituksen esityksen mukaan alkoholivero ja lämmitys-, työkone- ja voimalaitospolttoaineiden energiaverot kiristyvät.

Alkoholijuomien veronkiristys lisää valmisteverotuottoja vuonna 2018 noin 100 miljoonaa euroa. Alkoholijuomaveroja kertyy tänä vuonna noin 1,3 miljardia euroa.

Kahdeksan euron viinipullo on ensi vuonna 27 senttiä kalliimpi kuin tänä vuonna, olut maksaa 4 senttiä enemmän ja pullo Koskenkorvaa 55 senttiä enemmän kuin nyt.

Lämmitys-, työkone- ja voimalaitospolttoaineiden energiaverojen kiristys tuottaa 45 miljoonaa euroa. Vuonna 2017 lämmityspolttoaineista kertyy verotuloja noin 782 miljoonaa euroa.

Korotus merkitsee, että öljylämmitteisen omakotitalon lämmittäminen on ensi vuonna 3,50 euroa kalliimpaa kuukaudessa kuin tänä vuonna. Kaukolämmitteisen omakotitalon lämmittäminen maksaa kuukaudessa yhden euron nykyistä enemmän.

Tupakkaveron kiristyksistä on päätetty jo aiemmin. Vero nousee 1.1. ja 1.7.2018. Veronkorotus tuottaa noin 68 miljoonaa euroa. Kuuden euron tupakka-aski maksaa ensi elokuussa 6,60 euroa. Tupakkavero kiristyy lisää vuonna 2019.

Autoveroon tulossa kevennys. Autoveron tuotto kutistuu ensi vuonna 50 miljoonalla eurolla. Jos ostaa esimerkiksi 32 000 euroa maksavan auton (päästöt 124 g//km), on lasku 210 euroa pienempi kuin nyt.

Ansiotuloveroon 270 miljoonan euron kevennys

Hallitus päätti budjettiriihessä 270 miljoonan euron ansiotuloveron kevennyksistä kaikille tuloluokille. Solidaarisuusvero säilyy nykyisellään.

Mitä budjettiriihen verolinjaukset merkitsevät palkkaverotukselle? Lue Veronmaksajien verkkosivuilta:

Minna Petäinen

Kommentit (0)
 

Kommentoi!
Nimesi Sähköpostiosoitteesi
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kaksi ynnä kahdeksan?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogeissa

 • Suomi täyttää 101 vuotta – miten olemme yhä erilaisia?
  Lehtinen
  Mitä suomalaisuus on? Ensiksi vanhoja vastauksia: suomalaisuus on lukuisien sotien ja kriisien karaisemaa realismia ja sitkeyttä, tinkimätöntä luterilaista työmoraalia, omintakeista kieltä ja kultt...
 • Talous vahvistuu epävarmuuden varjoissa
  Palola
  Vuodet eivät ole veljiä keskenään, vaikka pitkään näin näytti olevan, kun asioita tarkastelee talouden näkökulmasta. Alkanut vuosi on startannut menneitä vuosia huomattavasti onnellisempien tähtien...
 • Lentoradasta totta? Rata sysäisi Hämeenlinnan kasvuun
  Metsola
  Lentorata on Tampereen pormestarin Lauri Lylyn ja Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren ajama kaukoliikennerata, joka yhdistäisi Helsinki-Vantaan lentoaseman kaukojunaliikenteeseen. Rata kulkisi pä...

veronmaksajat.fi