veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Verokortti 2018 – tarkista uuden verokorttisi tiedot

Verokortti 2018 – tarkista uuden verokorttisi tiedot
15.1.2018

Uusi verokortti käy useimmille sellaisenaan eikä siihen tarvitse tehdä muutoksia. Veroprosentin perusteena olevat tulot ja vähennykset kannattaa kuitenkin aina käydä läpi. Ohessa kuusi vinkkiä verokortin tarkistajalle.

1. Milloin otan käyttöön vuoden 2018 verokortin?

Vuoden 2018 verokortti otetaan käyttöön helmikuun alussa. Tammikuussa on käytössä vuoden 2017 verokortti. Vuonna 2017 ansaitut tulot eivät vaikuta tammikuun ennakonpidätysprosenttiin. Tammikuussa voi käyttää myös vuonna 2018 voimaan tulevaa muutosverokorttia. 

Verokortin alaosassa on sivutuloverokortti vuodelle 2018. 

2. Mitä tietoja uudesta verokortista pitää tarkistaa?

Tarkista verokortin selvitysosaan kirjatut vuodelle 2018 arvioidut tulot ja vähennykset. Vähennyksiä ovat esimerkiksi matkakulut ja asuntolainan korot. Selvitysosassa näkyy myös Yle-vero. Vuoden 2018 veroprosentit on laskettu yleensä vuoden 2016 verotuksen tulo ja vähennystietojen perusteella.

Vuonna 2018 matkakulujen omavastuu on 750 euroa. Vuonna 2018 asuntolainan koroista vähennyskelpoista on 35 % maksetuista koroista.

Verokortin pidätysprosentissa on otettu yleensä huomioon alle 7 000 euron suuruiset vuokratulot.

Tulonhankkimislainan koron saat vähentää kokonaan. 

3Miksi verokortissa on ennakonpidätysvaihtoehdot A ja B?

Verokortin A-vaihtoehto on palkkakauden tulorajaan perustuva ennakonpidätys ja B-vaihtoehto on yhden tulorajan ennakonpidätys. 

A-vaihtoehdossa perusprosenttia sovelletaan palkkakauden tulorajaan asti. Tämä sopii sinulle, jos saat kiinteää kuukausipalkkaa, ja jos sinulla on sama työnantaja koko vuoden, vaikka tulot vaihtelisivat palkkakausittain.

Työnantaja seuraa palkkakauden tulorajaa ja käyttää lisäprosenttia, jos palkkakauden tuloraja ylittyy. 

B-vaihtoehdon yhden tulorajan verokortti sopii sinulle, jos työskentelet vain osan vuodesta, jos sinulla on useita työnantajia tai jos tulosi vaihtelevat kuukausittain huomattavasti. Palkasta pidätetään veroa perusprosentilla tulorajan täyttymiseen asti, sen jälkeen veroa menee lisäprosentin mukaan. 

4. Milloin tarvitsen uuden verokortin? 

Uusi verokortti on tilattava aina, jos haluaa pienentää veroprosenttiaan. Jos tuloarvio on vain hieman pienempi, lisäprosentti pitää huolen, että vero on riittävä. Ilmoitus työnantajalle riittää, jos haluat nostaa veroprosenttiasi. Työnantaja ei voi kuitenkaan muuttaa verokortin tulorajoja. 

5. Pitääkö vuoden 2018 verokortti viedä työnantajalle?

Useimmat työnantajat saavat ennakonpidätystiedot Verohallinnosta sähköisesti, joten tällöin sinun ei tarvitse antaa työnantajallesi paperista verokorttia. Jos haluat kuitenkin käyttää ennakonpidätysvaihtoa B, mainitse asiasta työnantajalle.

Paperinen verokortti kannattaa kuitenkin säästää, sillä voit tarvita sitä myöhemmin, jos esimerkiksi vaihdat työpaikkaa. Muutosverokortti on aina toimitettava työantajalle.  

6. Mistä tilaan uuden verokortin? 

Saat uuden verokortin nopeimmin tulostamalla sen itse Verokortti verkossa
-palvelusta. Voit tilata verokortin myös soittamalla numeroon 029 497 000, asioimalla verotoimistossa tai postittamalla verokorttihakemuksen verotoimistoon.

Verokorttiin voi tehdä muutoksia läpi vuoden. Muutosten todellinen tarve saattaa usein olla paremmin selvillä vuoden edettyä pidemmälle

Voit tilata uuden verokortin myös pelkkiä sivutuloja varten. Myös eläkeläinen voi tilata verokortin palkkaa varten.

Veroprosentin arviointi käy kätevästi Verohallinnon verolaskurilla. Syötä laskuriin tiedot saaduista palkoista ja niistä maksetuista veroista, arvio koko vuoden tuloista ja tiedot vähennyksistä.

Lähde: Veronmaksajien johtava verojuristi Päivi Kaari.

Minna Petäinen

 

Rahat, verot, työ & eläke

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.