veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Tarvitsetko uuden verokortin loppuvuodeksi? Toimi nopeasti

Tarvitsetko uuden verokortin loppuvuodeksi? Toimi nopeasti
15.10.2018

Vuoden 2018 verokortti on käytössä tammikuun 2019 loppuun asti. Uusi verokortti otetaan käyttöön helmikuun alussa.

Jos olet tienannut tänä vuonna ennakoitua enemmän tai vähemmän, voit muuttaa veroprosenttiasi loppuvuodeksi. Veroprosenttilaskurilla voit arvioida, tarvitsetko muutoksen ennakonpidätysprosenttiin, joka verokortissasi on tällä hetkellä.

Veroprosentin korottaminen hoituu helposti: ilmoitat vain uuden veroprosentin työantajallesi. Työnantaja ei voi kuitenkaan muuttaa verokortin tulorajoja.

”Jos verokortin tuloarvio on vain hieman pienempi, lisäprosentti pitää huolen, että maksat veroa riittävästi. Sinun pitää tilata uusi verokortti, mikäli haluat pienentää veroprosenttiasi”, Veronmaksajien johtava verojuristi Päivi Kaari opastaa.

Jos haluat uuden verokortin esimerkiksi lokakuun lopussa maksettavaa palkkaa varten, toimi nopeasti, sillä työantaja tarvitsee verokortin pari viikkoa ennen palkanmaksupäivää.

Saat uuden verokortin nopeimmin tilaamalla sen verkosta viimeistään 29.10.2018. Jos verokortti ei vaadi virkailijatarkistusta, pystyt tulostamaan verokortin itse. Jos tarkistus on tarpeen, saat sen postitse viiden arkipäivän kuluessa. Voit tilata sen myös puhelimitse numerosta 029 497 000, asioimalla verotoimistossa tai postittamalla verokorttihakemuksen verotoimistoon. 

Tilaa verokortti Omaverosta marraskuussa 

Vuoden 2018 verokortin saa vain palvelunumerosta (029 497 000) tai verotoimistosta 30.10.–1.11.2018. Marraskuun alussa, 2.–7.11. verokortteja ei saa mistään. Verotoimistosta tai palvelunumerosta verokortin saa jälleen 8.11. alkaen. Omaverossa vuoden 2018 muutosverokortin voi tehdä 9.11. lähtien.

Verotoimistosta tai palvelunumerosta 8.11. lähtien ja Omaverosta 9.11. lähtien tilattu vuoden 2018 muutosverokortti on ulkonäöltään erilainen kuin nyt käytössä oleva verokortti. Verokortilla on samat tiedot kuin aikaisemminkin, mutta ne on aseteltu eri tavoin. Muutosverokortit ovat vuositulorajallisia muutosverokortteja. Freelanceverokortteja ja tulorajattomia sivutuloverokortteja ei saa enää tilattua.

Tammikuussa 2019 on käytössä vuoden 2018 perusverokortti. Vuonna 2018 ansaitut tulot eivät vaikuta tammikuun ennakonpidätysprosenttiin. Tammikuussa voi käyttää myös vuonna 2018 voimaan tullutta muutosverokorttia. 

Verokortissa yksi tuloraja

”Helmikuussa 2019 käyttöön otettavissa uusissa verokorteissa ei ole enää palkkakauden tulorajoja vaan pelkästään yksi tuloraja koko vuodelle. Sama verokortti käy kaikille palkkatuloille eikä freelanceverokortteja, portaikkoverokorttia tai sivutulon verokortteja enää ole. Tulojen seuraaminen on ensi vuonna entistä tärkeämpää, varsinkin, jos haluaa välttyä jäännösverolta tai jos sinulla on useita työnantajia”, Päivi Kaari sanoo.

Verohallinto ilmoittaa myöhemmin verkkosivuillaan, milloin voit tehdä Omaverossa muutoksia vuoden 2019 verokorttiin.

VEROHALLINTO lähettää marraskuussa kaikille kotitalouksille tiedotteen, jossa kerrotaan uudistuvasta verokortista, veroilmoituksen uudistuksista ja Omaverosta. Verohallinnon verkkosivuilla  on kooste rajoitetun palvelun vaikutuksista henkilö-, yritys- ja yhteisöasiakkaisiin. Helmikuussa 2019 käyttöön otettavat verokortit postitetaan joulu-tammikuun aikana. 

Minna Petäinen

Rahat, verot, työ & eläke

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.