veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Tarkista verokorttisi, vuoden 2017 verokorteissa virheitä

Tarkista verokorttisi, vuoden 2017 verokorteissa virheitä
21.12.2016

Jos saat merityötuloa, kunnallisen perhepäivähoitajan palkkaa, perhe- tai omaishoitajan palkkiota tai työkorvausta, vuoden 2017 verokortin tulotiedot ja veroprosentti saattavat olla liian pienet.

Verohallinto on huomannut, että  osassa verokortteja on virhe. Tulotietoja on jäänyt ottamatta mukaan laskentaan, ja tästä seuraan yleensä liian pieni veroprosentti.

Verohallinto suosittelee tarkistamaan, että verokortin ennakonpidätysprosentti on laskettu oikean suuruisesta vuositulosta.

Jos huomaat, että tiedot ovat väärin, hae muutosverokortti ja toimita se työnantajalle. Tammikuussa on käytössä vuoden 2016 verokortti, joten uutta verokorttia ei ole pakko hakea vuodenvaihteessa. Jos olet jo ehtinyt hakea muutosverokortin vuodelle 2017, uutta verokorttia ei tarvitse hakea.

Verohallinnon asiakaspalvelu on uuden tietojärjestelmän käyttöönoton vuoksi suljettu 29.12.2016–2.1.2017. Verokortti verkossa -palvelu toimii palvelukatkon aikanakin.

Verokortin muutosta haetaan seuraavilla tavoilla:

  • Voit muuttaa veroprosenttia Verokortti verkossa -palvelussa. Palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksella tai sirullisella henkilökortilla.
  • Soita verottajan palvelunumeroon 029 497 000
  • Täytä ja tulosta verokorttihakemus ja postita se Verohallintoon.
  • Käy Verotoimistossa.

Kun käytät veroprosenttilaskuria tai otat yhteyttä verottajaan, selvitä etukäteen seuraavat tiedot: 

  • Arvioi tulosi koko kalenterivuodelle. Jos arvioit tulosi yläkanttiin alkuvuonna, voit hakea uuden verokortin keveämmällä veroprosentilla vuoden loppupuolella. Erittele palkkatulot, eläkkeet ja etuudet. Etuuksia ovat muun muassa työttömyys- ja äitiyspäivärahat sekä kotihoidontuki.
  • Paljonko olet saanut alkuvuonna palkkaa tai muita tuloja. Nämä tiedot selviävät esimerkiksi palkkalaskelmasta. Verokorttilaskuriin merkitään bruttotulot (palkasta ei vähennetty veroja).
  • Paljonko saamastasi palkasta ja muusta tulosta on peritty veroja siihen asti, kun uusi verokortti tulee voimaan. Tämä tieto selviää palkkalaskelmasta.
  • Laske, paljonko saat palkkaa ja muuta tuloa loppuvuonna.
  • Mahdolliset vähennykset. Vähennyksiä ovat esimerkiksi asuntolainan tai tulonhankkimislainan korot, vähennys kodin ja varsinaisen työpaikan välisistä matkakuluista, ammattiyhdistyksen jäsenmaksut tai kotitalousvähennys. 

Minna Petäinen

Rahat, verot, työ & eläke

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.